Ad-am 13.11.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam Mam działkę na której stoją sosny (średnica pni: 20-40 cm) które zostaną wykarczowane bo kolidują z planem zagospodarowania działki. Będzie tego kilkanaście szt. Proszę o poradę co z nimi zrobić po wykarczowaniu, sprzedać do tartaku ? Pociąć na deski i łaty ? Oddać w zamian za wycinkę i usunięcie pni ? PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 A masz zgode na wycinke. Te drzewa mają powyzej 10 lat - biorac pod uwade średnice między 12 a 25 lat. Potrzebna jest zgoda.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 13.11.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Bez zgody na wycinkę drzew będzie kara, jak się zorientują. A samo drzewo, jeśli masz gdzie zeskładować, to pociąć - będzie do palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Sosna do kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 13.11.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jak nie budujesz to sprzedaj , jak budujesz to przetrzyj na deski lub krokwie= przydadzą sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.11.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 jeli sosna jest gałęziasta - bo rosła w oddaleniu od innych, to nadaje się wyłšcznie na opał. Jeli nie ma sęków, jest prosta i wysoka - to może być to materiał budowlany. Sam musisz okrelić, czy z twoich drzew można co do budowy wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 13.11.2006 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Zgodę mam mieć , a sosny są w miarę proste, gałęzie w większości tylko na koronie. Do kominka to słyszałem, że się nie nadają, bo żywica. Mam zamiar budować, dlatego zastanawiałem się, czy nie przerobić na coś co sie przyda na budowie ? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.11.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Do kominka to słyszałem, że się nie nadają, bo żywica. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego. Na wsi od wieków palš sosnš w piecach i nie słyszałem, aby żywica komu przeszkadzała. No chyba, ze nie lubi zapachu kadzidła. Ale wtedy i do kocioła by nie mógł chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 13.11.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Do kominka to słyszałem, że się nie nadają, bo żywica. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego. Na wsi od wieków palš sosnš w piecach i nie słyszałem, aby żywica komu� przeszkadzała. No chyba, ze nie lubi zapachu kadzidła. Ale wtedy i do ko�cioła by nie mógł chodzić. Nikt nie lubi czyscić szyby od wkładu i komina po paleniu sosną.a ten zatyka się szybko przy takim opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 13.11.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Sosna owszem "brudzi" przewód komina, ale co rok obowiązkowa jest przecież kontrola kominiarza prawda? Przeczyści w ramach kontroli i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Z takiego punktu widzenia, to w kominku można palic wszystkim - oponami też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 13.11.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Miałem podobny problem, oczywiście posłuchałem znajomych i:- wycinka, tartak i mam deskiale jak policzyłem ile wydalem na wycięcię, zawiezienie do taraku, przetarcie, przywiezienie, ułozenie, to powiem tak NIE WARTO problemów dużo a drzewa nie za wiele, proponuję sprzedać to drewno a nawet dać chętnemu, ale pod pewnymi warunkami:- drzewa mają być wyrwane z korzeniami,- działka doprowadzona do stanu pierwotnego tz. uprzątnięta z gałęzi, korzeni i wyrównana, ma zabrać wszystko. A zezwolenie musi być, przychodzi taki gość z Gminy stępluje drewno i pisze odpowiedni papierek, nie ma z tym problemu jak jest zezwolenie na budowę.Musisz policzyć co ci lepiej wyjdzie, mie się nie opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 13.11.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Z takiego punktu widzenia, to w kominku można palic wszystkim - oponami też. I tu się nie zgodzę. Palenie drewnem nie zanieczyszcza powietrza, a oponami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 13.11.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 sSiwy12 :No to zbyt ogólnie zrozumiałeś ten "punkt widzenia". Mowa o kominku i paleniu w nim sosną, a nie robieniu zadymy na rolniczym strajku. Albo się mówi do rzeczy albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.11.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Od dwóch tygodni przepalam w kominku sosną (ścięta 2 lata temu). Szyba lekko okopcona, ściany kominka - trochę bardziej. Ale też wychodzę z założenia, że kominiarza i tak będę wzywał przynajmniej 2 razy w roku. Wyczyści komin i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Proces spalania, to nie tylko dym, osad w kominie i brudna szyba. Drewno tzw. twarde, a do takiego jest przeznaczony kominek, daje zupełnie inne parametry np. temperatury zarówno w palenisku, jak i wyżej, niż np. smolna i żywiczna sosna. Wszystkie elementy kominka sa przeznaczone i obliczone na taki rodzaj drewna (twarde). Oczywiście jest to tylko teoria, a w praktyce? Nie mniej należy o tym wiedzieć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.11.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 To fakt. Ale ten zapach palonej sosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 13.11.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Od dwóch tygodni przepalam w kominku sosną (ścięta 2 lata temu). Szyba lekko okopcona, ściany kominka - trochę bardziej. Ale też wychodzę z założenia, że kominiarza i tak będę wzywał przynajmniej 2 razy w roku. Wyczyści komin i po problemie. Sam zauwazyłeś,że szyba mniej,wklad trochę bardziej .Pomyśl co dzieje sie dalej w kominie, gdzie temperatura nizsza i nie ma "dopalania" spalin. Ja paliłem sosna przez jeden sezon i w kominie mialem taką maż,że nie powtórze co mamrotał pod nosem kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.11.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam Mam działkę na której stoją sosny (średnica pni: 20-40 cm) które zostaną wykarczowane bo kolidują z planem zagospodarowania działki. Będzie tego kilkanaście szt. Proszę o poradę co z nimi zrobić po wykarczowaniu, sprzedać do tartaku ? Pociąć na deski i łaty ? Oddać w zamian za wycinkę i usunięcie pni ? Pozdrawiam Adam Jeśli masz pozwolenie na wycinkę to ja chętnie kilka kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 13.11.2006 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Miałem podobny problem, oczywiście posłuchałem znajomych i: - wycinka, tartak i mam deski ale jak policzyłem ile wydalem na wycięcię, zawiezienie do taraku, przetarcie, przywiezienie, ułozenie, to powiem tak NIE WARTO ... Tak mi się wydawało, chyba posłucham twoich rad i poszukam kogoś kto weźmie sobie te drzewa w zamian za wykarczowanie i oczyszczenie działki z pozostałych pni, Dzięki Jeśli masz pozwolenie na wycinkę to ja chętnie kilka kupię. Na razie problem z drzewami jest ściśle teoretyczny, a pozwolenie na ścinkę tak jak już mówiłem - mam mieć, tzn. na razie posiadam działkę leśną z prawem zabudowy którą właśnie odlesiam. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts