Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z sosnami wykarczowanymi na działce ?

Ad-am

Recommended Posts

Witam

Mam działkę na której stoją sosny (średnica pni: 20-40 cm) które zostaną wykarczowane bo kolidują z planem zagospodarowania działki. Będzie tego kilkanaście szt. Proszę o poradę co z nimi zrobić po wykarczowaniu, sprzedać do tartaku ? Pociąć na deski i łaty ? Oddać w zamian za wycinkę i usunięcie pni ?

Pozdrawiam

Adam

jeœli sosna jest gałęziasta - bo rosła w oddaleniu od innych, to nadaje się wyłšcznie na opał.

Jeœli nie ma sęków, jest prosta i wysoka - to może być to materiał budowlany. Sam musisz okreœlić, czy z twoich drzew można coœ do budowy wykorzystać.

Do kominka to słyszałem, że się nie nadają, bo żywica.

Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego. Na wsi od wieków palš sosnš w piecach i nie słyszałem, aby żywica komuœ przeszkadzała. No chyba, ze nie lubi zapachu kadzidła. Ale wtedy i do koœcioła by nie mógł chodzić.

Do kominka to słyszałem, że się nie nadają, bo żywica.

Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego. Na wsi od wieków palš sosnš w piecach i nie słyszałem, aby żywica komu� przeszkadzała. No chyba, ze nie lubi zapachu kadzidła. Ale wtedy i do ko�cioła by nie mógł chodzić.

Nikt nie lubi czyscić szyby od wkładu i komina po paleniu sosną.a ten zatyka się szybko przy takim opale.

Miałem podobny problem, oczywiście posłuchałem znajomych i:

- wycinka, tartak i mam deski

ale jak policzyłem ile wydalem na wycięcię, zawiezienie do taraku, przetarcie, przywiezienie, ułozenie, to powiem tak

NIE WARTO

problemów dużo a drzewa nie za wiele,

proponuję sprzedać to drewno a nawet dać chętnemu, ale pod pewnymi warunkami:

- drzewa mają być wyrwane z korzeniami,

- działka doprowadzona do stanu pierwotnego tz. uprzątnięta z gałęzi, korzeni i wyrównana, ma zabrać wszystko.

A zezwolenie musi być, przychodzi taki gość z Gminy stępluje drewno i pisze odpowiedni papierek, nie ma z tym problemu jak jest zezwolenie na budowę.

Musisz policzyć co ci lepiej wyjdzie, mie się nie opłacało

Proces spalania, to nie tylko dym, osad w kominie i brudna szyba. Drewno tzw. twarde, a do takiego jest przeznaczony kominek, daje zupełnie inne parametry np. temperatury zarówno w palenisku, jak i wyżej, niż np. smolna i żywiczna sosna. Wszystkie elementy kominka sa przeznaczone i obliczone na taki rodzaj drewna (twarde). Oczywiście jest to tylko teoria, a w praktyce? Nie mniej należy o tym wiedzieć.

Pozdrawiam

Od dwóch tygodni przepalam w kominku sosną (ścięta 2 lata temu). Szyba lekko okopcona, ściany kominka - trochę bardziej. Ale też wychodzę z założenia, że kominiarza i tak będę wzywał przynajmniej 2 razy w roku. Wyczyści komin i po problemie.

Sam zauwazyłeś,że szyba mniej,wklad trochę bardziej .Pomyśl co dzieje sie dalej w kominie, gdzie temperatura nizsza i nie ma "dopalania" spalin.

Ja paliłem sosna przez jeden sezon i w kominie mialem taką maż,że nie powtórze co mamrotał pod nosem kominiarz :D

Witam

Mam działkę na której stoją sosny (średnica pni: 20-40 cm) które zostaną wykarczowane bo kolidują z planem zagospodarowania działki. Będzie tego kilkanaście szt. Proszę o poradę co z nimi zrobić po wykarczowaniu, sprzedać do tartaku ? Pociąć na deski i łaty ? Oddać w zamian za wycinkę i usunięcie pni ?

Pozdrawiam

Adam

Jeśli masz pozwolenie na wycinkę to ja chętnie kilka kupię.

Miałem podobny problem, oczywiście posłuchałem znajomych i:

- wycinka, tartak i mam deski

ale jak policzyłem ile wydalem na wycięcię, zawiezienie do taraku, przetarcie, przywiezienie, ułozenie, to powiem tak

NIE WARTO

...

Tak mi się wydawało, chyba posłucham twoich rad i poszukam kogoś kto weźmie sobie te drzewa w zamian za wykarczowanie i oczyszczenie działki z pozostałych pni, Dzięki

Jeśli masz pozwolenie na wycinkę to ja chętnie kilka kupię.

Na razie problem z drzewami jest ściśle teoretyczny, a pozwolenie na ścinkę tak jak już mówiłem - mam mieć, tzn. na razie posiadam działkę leśną z prawem zabudowy którą właśnie odlesiam.

Pozdrawiam

Adam