Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka podłoga na parterze

szpilka

Recommended Posts

Mam dylemat związany z materiałem na podłogę :o

I koncepcja:

holl gress, pozostałe pomieszczenia przedpokój dolna łazienka, kuchnia i salon to samo drewno

II koncepcja

holl, przedpokój , dolna łazienka i kuchnia gres/wszędzie ten sam/, salon drewno.

Gres zapewne będzie wygodniejszy w użyciu, wnoszenie zakupów do kuchni, zawracanie przed samym wyjściem z domu do łazienki. Jednolity kolor popwięszy powierzchnie i podłoga będzie przechodziła z jednego pomieszczenia do drugiego

Z kolei drewno na całym parterze z wyjątkiem hollu będzie niewątpliwie przepieknie wyglądało, nie wiem jak drewno w kuchni, bo nigdy nie miałam.

W galeriach handlowych czy kanajpkach jest drewno na podłodze , które wygląda przepięknie mimo takiej eksploatacji.

Jak jest u Was? I czy wybrana podłoga sprawdziła się w eksploatacji?

mój domek jest parterowy, 102m, i też zastanawialiśmy się z mężem co wybrać na podłogi, tak wiele jest teraz interesujących propozycji, to fajne i to, ale doszliśmy do wniosku, i chyba słusznie, że najlepiej zdecydować się na jednolitość, tzn., wybraliśmy klonowy parkiet, który damy we wszystkich pokojach, w holu i w salonie, w kuchni, spiżarce i wiatrołapie natomiast będzie gres także w jendym odcieniu, dodatkowo w części jadalnianej salonu będzie wyłożony także ten gres, tzw.dywanik.

Szpilka, drewno niewątpliwie jest piękne, ale równie niewątpliwie trzeba o nie bardzo dbać, żeby swą urodę zachowało na długo. A w domu jest zupełnie inaczej niż w mieszkaniu i nosi się z zewnątrz o wiele więcej piachu, ziemi i kurzu, nawet jeśli się nie ma zwierząt. Ja miałam drewno wszędzie, łącznie z kuchnią w starym mieszkaniu i powiedziałam sobie nigdy więcej! Po sześciu latach wyglądało okropnie i wymagało cyklinowania. Przy zlewie i kuchence szczególnie, z oczywistych powodów. Teraz mam wszędzie, poza sypialniami gres i mycie tego to bajka. A u szwagierki jest drewno w przedpokoju, jadalni i salonie i po trzech latach (nie mają żadnego zwierzęcia) wygląda o wiele gorzej niż na początku, mimo, że bardzo o pogłogi dbają. Jestem zdecydowanie za opcją nr 2