Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jednakowe płytki w każdym pomieszczeniu - wrażenia

Recommended Posts

Witam

w domku jednorodzinnym, parterowym o powierzchni 130 m2 chcę na częsci położyć ceramikę na części deski drewniane. Deski w tylko w 3 sypialniach, reszta powierzchni (salon, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, łazienka, WC - ceramika.

Chcę położyć płytki ceglane wypalane o grubości 2,5 cm. http://www.ceramika.roginski.pl/

I chcę położyć je na całej powierzchni domu oprócz sypialni. Na parterze są otwarte przestrzenie: salon i kuchnia oddzielnie ale bez drzwi. I tu moje pytanie : jak to będzie wyglądać jeśli w każdym pomieszczeniu (salon, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, łazienka, WC) będzie taka sama podłoga ceramiczna?

Wystrój wnętrz rustykalny z elementami nowoczesnymi.

Czy jednakowa podłoga nie wprowadzi elementu monotonii? Czy może być taka sama podłoga w salonie przedpokoju i kuchni? Czy w myśl jakiś praw dekorowania wnętrz powinna się różnić?

Wydaje mi się, że tak będzie ciekawie, nie chcę wprowadzać w każdym pomieszczeniu innych płytek o innej strukturze i kolorze, kiedyś tak miałem i listwy łącznikowe podłogowe - doprowadzały mnie do szału.

Jakie są Wasze opinie?

https://forum.murator.pl/topic/65912-jednakowe-p%C5%82ytki-w-ka%C5%BCdym-pomieszczeniu-wra%C5%BCenia/

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamknijmy oczy i puśćmy wodzę fantazji ... hmmmm..... widzę w każdym pokoju (pomieszczeniu) inny rodzaj nawierzchni i kolor ścian .... czy to domek dla Barbi ;)

Ja u siebie będę miała w salonie dechy, w wiatrołapie płytki ceglane, a w przedpokoju, kuchni, jadalni - korek.

W łazienkach kafelki. Na "górze" wszystko będzie w desce, wszystko olejowane (góra i dół w jednym kolorze).

Witam

w domku jednorodzinnym, parterowym o powierzchni 130 m2 chcę na częsci położyć ceramikę na części deski drewniane. Deski w tylko w 3 sypialniach, reszta powierzchni (salon, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, łazienka, WC - ceramika.

Chcę położyć płytki ceglane wypalane o grubości 2,5 cm. http://www.ceramika.roginski.pl/

I chcę położyć je na całej powierzchni domu oprócz sypialni. Na parterze są otwarte przestrzenie: salon i kuchnia oddzielnie ale bez drzwi. I tu moje pytanie : jak to będzie wyglądać jeśli w każdym pomieszczeniu (salon, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, łazienka, WC) będzie taka sama podłoga ceramiczna?

Wystrój wnętrz rustykalny z elementami nowoczesnymi.

Czy jednakowa podłoga nie wprowadzi elementu monotonii? Czy może być taka sama podłoga w salonie przedpokoju i kuchni? Czy w myśl jakiś praw dekorowania wnętrz powinna się różnić?

Wydaje mi się, że tak będzie ciekawie, nie chcę wprowadzać w każdym pomieszczeniu innych płytek o innej strukturze i kolorze, kiedyś tak miałem i listwy łącznikowe podłogowe - doprowadzały mnie do szału.

Jakie są Wasze opinie?

Ja mam taka sama podloge w kuchni, przedpokoju i lazience (gres), reszta pomieszczen to dechy, nie wyobrazam sobie inaczej :), nie ma monotonni tylko lad :), wszystko zalezy jak sie na to spojrzy

Myslę,że jednakowe płytki porzadkuja obraz, nie ma tego misz maszu, wole jednakowe nawet w róznych odcieniach niż rózne faktury i wzory. Zmiany moga być tylko w pomieszczeniach zamknietych np. dwie łazienki różne płytki, jesli przestrzeń otwarta i widoczna to wole jednakowa serie ewentualnie inne odcienie.

jestem za jednakową podłogą na powierzchniach otwartych.

zgadzam się z acca5 jednakowa podłoga sprawia wrażenie ładu. drażnią mnie listwy łączące i jakoś nie leży mi łączenie drewna z terakotą (szczególnie gdy pomieszczenia nie są jasno wydzielone)

u mnie też na całym parterze będzie jednolita podłoga. najpierw myślałam o drewnie ale teraz zastanawiam się nad betonem :roll:

ja też będę miała w większości jednolitą podłogę, poniewaz u mnie korytarz-salon-jadalnia-kuchnia sa ze soba połączone

tylko w lazience i sypialniach będzie inny kolor

I szczerze mówiąc sama sie zastanawiam czy to jest nudno czy to jest harmonijnie;)

Hol, jadalnia i kuchnia u mnie wyłożone są jednakowym gresem.

W wiatrołapie jest taki sam, tylko o ton ciemniejszy. Jedynie powierzchnia salonu będzie w parkiecie.

Też mi się wydaje, że gres w jednym kolorze porządkuje wnętrze. Daje dobre, jednolite tło do tego, by później aranżować wnętrze meblami i dodatkami, które nadadzą wnętrzu taki charakter, jaki nam będzie odpowiadał.

Te elementy, które najtrudniej nam zmienić wtedy, gdy zaczną drażnić, powinny być neutralne. Dodatki łatwo zmienić np. z czerwonego na zielone, wyraziste podłogi dużo trudniej.

Bezpośrednio po ułożeniu, mogą się wydawać nudne i nijakie. Ale po pomalowaniu ścian, ustawieniu mebli i dodaniu wszystkich elementów dekoracyjnych, wygląd takiego pomieszczenia zupełnie się zmieni.

Może nie zachwyci, ale co najważniejsze, nie będzie drażnił.

Witajcie,

ja też początkowo chciałam wyłożyć cały dół (wiarołap, korytarz, salon i kuchnię) kaflami Naxos w różnych kolorach. Pomieszczenia nie są oddzielone drzwiami. Nie mogłam się zdecydować na kolory i zadzwoniłam do znajomej archtektki po poradę. Powiedziała mi, że nie powinno się mieszać kolorów płytek ( robi się bałagan). Za jej poradą położyłam wszędzie jednakowe duże kafle i dziękuję,że posłuchałm - jest elegancko i bardzo ładnie. A na dodatek wszyskie pomieszczenia pomalowane są jednakowyn kolorem farby. Myślałam, że będzie nudno, ale nie - wszędzie ściany wyglądają zupełnie inaczej co jest uzależnione od światła.(nikt nie chce mi wierzyć, że to ta sama farba.

Pozdrawiam

ja tez 8) :lol:

Może nie zachwyci, ale co najważniejsze, nie będzie drażnił.

mnie by taka roznorodnosc nie tylko draznila ale wpedzila w depreche :lol: :wink:

acca5 - szczerze powiedziawszy myślę o fotach coraz częściej. Jesteśmy już po pracach wykończeniowych i szczerze mówiąc chciałbym sie trszkę pochwalić. (ale tylko troszkę) Jest jednak problem nie umiem wstawiać tych zdjęć, co gorsza nawet nie umiem wgrać ich do komputera. Ale obiecuję,że w środę pojadę do Łomianek pstryknę co nieco i pouczę się wklejania. Mam nadzieję, że możesz poczekać do środy i nie jest to sprawa gardłowa. Jeżeli jest - to daj znać zaraz wsiadam w samochód i w ciągu dwóch godzin będą zdjęcia i może wspólnymi siłami damy radę...
Wiesz co pojadę,mam mobilizację bo inaczej się nigdy nie zbiorę. Poproszę jutro w pracy chłopaków żeby mi wgralizdjęcia do komputera, a potem wiczorem pomęczę starego i może się uda cała reszta. No dobra biorę aparat i jadę. Jutro się odezwę. Dobrej nocy.
Już wróciłam i co? i wielkie g.... Pojechałam na darmo, ponieważ mój kochany aparat nie dość, że wyłączał się po każdym zdjęciu ( a baterie ładowane były całą noc )to nie zrobił zadnego. Muszę najpierw zgrać zdjęcia z aparatu ( są ważne) - następnie je wykasować. Przepraszam ACCO5. - ale naprawdę się starałam. Jutro wraca stary (moj mąż) i mam nadzieję że niedługo coś pokażę. Pa

Ja tez. Lubie porzadek i boje sie namieszac za duzo... :wink:

Nie wyobrażam sobie na całej powierzchni parteru (salon, kuchnia, wiatrołap, łazienka) jedego rodzaju płytek. Dla mnie to zbyt nudne. Podoba mi się łączenie drewna z płytkami - czyli drewno w salonie.

Lubię różnorodność - pod warunkiem, że jest zachowana proporcja.

Co najmniej dwa różne materiały. Co najmniej - bo łazienka dla gości będzie na pewno inna ...:)

Mnie podobają się takie same lub bardzo podobne stylistyczne płytki i tylko zróżnicowane odcieniem. Często kładziemy podłogi zapominając ,że są one preważnie tłem do mebli i innych elementów wystroju. Podłoga, która była piękna na dużej pustej przestrzeni po wstawieniu mebli robi się zbyt pstrokata, gubią się dekory i linie łączeń. Szczególnie jest to niekorzystne wmałych wnętrzach. Nie wszystko co tak podoba się w salonach wystawowych sprawdzi się w domu. Tam układa się płytki specjalnie "z przeładowaniem", aby skupić uwagę klienta, ale w domu to nie podłoga ma grać pierwsze skrzypce - chyba, że mamy wielki reprezentacyjny hall. Styl rustykalny narzuca dość sporo innych dekoracji i wielkolorowa podłoga tu nie pasuje, szczególnie, że prawdziwe wnętrza śródziemnomorskie rustykalne to cotto (glina wypalana), a nie klimaty pałacowe. Trzeba się zastanowić jakie inne elementy będą w pomieszczeniach, a nie tylko widzieć samą podłogę. ŁAZIENKI to osobne pomieszczenia, powinny korespondować stylem i kolorystyką, ale mogą być całkowicie inne.