Koniczynka 13.11.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Projektujemy dom - ok. 200 m. Nasze życie będzie się toczyło głównie na dole - kuchnia, salon, sypialnie, spiżarnia. Na górze chcemy mieć pokoje gościnne, biblioteke, łazienki. I tu pytanie: gdzie umiejscowić pralnie i jaka duża powinna być aby była funkcjonalna - pytanie chyba głównie do pań.Proszę o poradę bo z jednej strony wydaje się, że praktyczniej będzie na dole, ale trochę mi szkoda miejsca, na górze mogłabym mieć większą.Może ktoś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.11.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Wyszukiwarka : np. tu : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1478613&highlight=pralka#1478613 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 13.11.2006 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.11.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.11.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Co prawda panią nie jestem ale pralnia powinna być tam (moim skromnym zdaniem) gdzie wszyscy domownicy się rozbierają i ubierają. Tak zrobiłem żonce za co jest mi cały czas b.wdzięczna , a w naszym przypadku jest to pralnia na górze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 14.11.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 U mnie pralka i suszarnia jest w wydzielonej części łazienki na piętrze gdzie są sypialnie. Pomyśl gdzie się najczęściej rozbierasz i zostawiasz ubrania do prania i zrób pralnie najbliżej, abyś nie musiał tego nosić. Pamiętaj lata lecą a dom pozostaje taki jakim go sobie postawiłeś.Mój szwagier zrobił sobie nawet szyb i wyciąg którym miały być zworzone brudne na dół a czyst na góre ubrania i go nie używa. I ma tak- sypialnie na górze potem wszystko na dół tam pranie i suszenie a prasowanie na górze bo w pralni nudno podczas prasowania ( a ma miejsce na pralnie na górze). Pamiętaj że dom budujesz dla siebie a nie dla gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 27.11.2006 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 27.11.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 A ja zrobiłem pośrodku ) dzięki różnicy poziomów spocznik schodów jest na poziomie stropu nad garażem, tam niewielkie pomieszczenie pod dachem i tam będzie pralnia. Pozdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 27.11.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 A ja długo myslałam i stwierdzam, że pralnia powinna być koło łazienki u góry. Planuję nawet jakiąś rurę z łazienki do pralni, aby nie mieć kosza w łazience a brudy spadały wprost do pojemnika obok pralki. Muszę tylko przemyśleć jak to zgrabnie zrobić. Za pralnia na dole przemawia ewentualne suszeniue na zewnatrz (krótsza droga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 27.11.2006 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 A co macie w pralni oprócz pralki oczwiście ja początkowo myślałam o dużej umywalce ale chyba będzie krótka wanienka. Pralnia musi być pomieszczeniem praktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 28.11.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 U mnie w pralni będzie pralka , kosz na brudy, zlew pralniczy, deska do prasowania z żelazkiem i na jednej ścianie dużo półek do ułożenia suchych, nieuprasowanych rzeczy. Tym sposobem najwiekszy bałagan w jednym pomieszczeniu z napisem obcym wstęp wzbroniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 28.11.2006 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 e.kala- z tymi półkami to bardzo dobry pomysł. Deskę będę miec w garderobie - bo będzie duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laila 28.11.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Idąc z duchem czasu proponuję również rozważyć umieszczenie suszarki.Za rok dwa ceny polecą jeszcze w dół albo nasze pensje wzrosną i urządzenie stanie się bardziej popularne. Naprawdę ułatwia życie. Przy projektowaniu suszarni konieczne jest wtedy pamiętanie o wentylacji do której bedzie odprowadzenie pary z szuszarki. Suszarka światnie się sprawda jak mamy większą rodzinke, pierzemy pościel ręczniki i inne mniej delikatne rzeczy. p.s. ja suszarnie będę miała tam gdzie sypialnie czyli na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 28.11.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 e.kala- z tymi półkami to bardzo dobry pomysł. Deskę będę miec w garderobie - bo będzie duża. U mnie do garderoby będą trafiały te ciuchy uprasowane i w końcu będą mogły spokojnie sobie wisieć a nie ściskać sie i już prawie wypadać z moich szaf w bloku Idąc z duchem czasu proponuję również rozważyć umieszczenie suszarki O jakiej suszarce myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 28.11.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Pralnia "u góry" obok sypialni, połączona z łazienką dzieci - tym sposobem będzie w niej i wanna i umywalka. Suszenie "na sznurku"na zewnątrz odpada. Suszarkę przenośną mogę ew. wytaszczyć na balkon w mojej sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 29.11.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 U mnie w pralni będzie pralka , kosz na brudy, zlew pralniczy, deska do prasowania z żelazkiem i na jednej ścianie dużo półek do ułożenia suchych, nieuprasowanych rzeczy. Tym sposobem najwiekszy bałagan w jednym pomieszczeniu z napisem obcym wstęp wzbroniony e.kala - odkrywam, że mamy coraz więcej wspólnego u mnie też pralnia na górze, zeby było blisko z łazienki i garderoby. Do wyposażenia, które wymieniłaś, dodaję wiszącą (podwieszaną do sufitu, opuszczaną) suszarkę. Będzie też taka rozkładana, stojąca - jakby naraz było dużo prania. Suszarki bębnowej (czy jak to się nazywa), lub pralko-suszarki nie planuję. Kiedyś miałam i generalnie rzadko z niej korzystałam. A prawda jest taka, że taka maszyna żre dużo prądu i niszczy ubrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 29.11.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 e.kala - odkrywam, że mamy coraz więcej wspólnego u mnie też pralnia na górze, zeby było blisko z łazienki i garderoby. Do wyposażenia, które wymieniłaś, dodaję wiszącą (podwieszaną do sufitu, opuszczaną) suszarkę. Będzie też taka rozkładana, stojąca - jakby naraz było dużo prania. Suszarki bębnowej (czy jak to się nazywa), lub pralko-suszarki nie planuję. Kiedyś miałam i generalnie rzadko z niej korzystałam. A prawda jest taka, że taka maszyna żre dużo prądu i niszczy ubrania. Taka suszarka lub suszarki tez u mnie będą, zimą pranie, suszenie i prasowanie w jednym pomieszczeniu Zniknie suszarka z łazienki lub czasem "salonów" w bloku (nienawidzę tego widoku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 29.11.2006 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Też chcę mieć sznurki podwieszone do sufitu w pralni + jak wcześniej pisałam wanienkę i półki. Co do suszarki to raczej nie - będąc za granicą korzystałam z suszarki i pamiętam że zawsze rzeczy były przesuszone, a i teraz mam pralko-suszarkę ale może ze 3 razy suszyłam w suszarce, więc raczej dla mnie to niepraktyczne. Pralnia nie będzie w bezpośrednim sąsiedztwie łazienki lecz po drugiej stronie wynika to z projektu, ale dla mnie to nie problem. Łazienka będzie duża i tam planuję kosz na brudne ubrania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 13.12.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 pralnia w piwnicy... ...taka suszarka, to szybko suszy?, bo jak tak, to pomyślę, bo czasem wkurzam szię, kiedy muszę prać koszule od garnituru zaraz po powrocie, w dniu, kiedy wszystkie są brudne (nigdy nie pomyślę wcześniej) i potem na rano nie są suche (w effrct'cie czego prasuję, aż wyschną)... ...a prasowanie i tak zawsze w piątki, bo wtedy przychodzi tzw. "PANI SPRZĄTAJĄCA"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.12.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Eee tam, koszule to akurat szybciutko schną, bo są z cienkiej bawełny, tylko najlepiej wieszać je nie na sznurku, tylko na wieszaku (ja czasem wieszam na oparciu krzesła). Jeśli długo schną to są źle odwirowane - lepiej kup sobie pralkę z wysokimi obrotami wirówki (np. 1000 obrotów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts