Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia - na górze czy na dole?

Recommended Posts

Projektujemy dom - ok. 200 m. Nasze życie będzie się toczyło głównie na dole - kuchnia, salon, sypialnie, spiżarnia. Na górze chcemy mieć pokoje gościnne, biblioteke, łazienki. I tu pytanie: gdzie umiejscowić pralnie i jaka duża powinna być aby była funkcjonalna - pytanie chyba głównie do pań.

Proszę o poradę bo z jednej strony wydaje się, że praktyczniej będzie na dole, ale trochę mi szkoda miejsca, na górze mogłabym mieć większą.

Może ktoś doradzi?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie pralka i suszarnia jest w wydzielonej części łazienki na piętrze gdzie są sypialnie. Pomyśl gdzie się najczęściej rozbierasz i zostawiasz ubrania do prania i zrób pralnie najbliżej, abyś nie musiał tego nosić. Pamiętaj lata lecą a dom pozostaje taki jakim go sobie postawiłeś.Mój szwagier zrobił sobie nawet szyb i wyciąg którym miały być zworzone brudne na dół a czyst na góre ubrania i go nie używa. I ma tak- sypialnie na górze potem wszystko na dół tam pranie i suszenie a prasowanie na górze bo w pralni nudno podczas prasowania ( a ma miejsce na pralnie na górze). Pamiętaj że dom budujesz dla siebie a nie dla gości

• 2 weeks później...
A ja długo myslałam i stwierdzam, że pralnia powinna być koło łazienki u góry. Planuję nawet jakiąś rurę z łazienki do pralni, aby nie mieć kosza w łazience a brudy spadały wprost do pojemnika obok pralki. Muszę tylko przemyśleć jak to zgrabnie zrobić. Za pralnia na dole przemawia ewentualne suszeniue na zewnatrz (krótsza droga).

Idąc z duchem czasu proponuję również rozważyć umieszczenie suszarki.Za rok dwa ceny polecą jeszcze w dół albo nasze pensje wzrosną:-) i urządzenie stanie się bardziej popularne. Naprawdę ułatwia życie. Przy projektowaniu suszarni konieczne jest wtedy pamiętanie o wentylacji do której bedzie odprowadzenie pary z szuszarki. Suszarka światnie się sprawda jak mamy większą rodzinke, pierzemy pościel ręczniki i inne mniej delikatne rzeczy.

p.s. ja suszarnie będę miała tam gdzie sypialnie czyli na górze.

e.kala- z tymi półkami to bardzo dobry pomysł. Deskę będę miec w garderobie - bo będzie duża.

U mnie do garderoby będą trafiały te ciuchy uprasowane :lol: i w końcu będą mogły spokojnie sobie wisieć a nie ściskać sie i już prawie wypadać z moich szaf w bloku :lol:

Idąc z duchem czasu proponuję również rozważyć umieszczenie suszarki

O jakiej suszarce myślisz?

U mnie w pralni będzie pralka :lol: , kosz na brudy, zlew pralniczy, deska do prasowania z żelazkiem i na jednej ścianie dużo półek do ułożenia suchych, nieuprasowanych rzeczy.

Tym sposobem najwiekszy bałagan w jednym pomieszczeniu z napisem

obcym wstęp wzbroniony

e.kala - odkrywam, że mamy coraz więcej wspólnego 8) :wink:

u mnie też pralnia na górze, zeby było blisko z łazienki i garderoby. Do wyposażenia, które wymieniłaś, dodaję wiszącą (podwieszaną do sufitu, opuszczaną) suszarkę. Będzie też taka rozkładana, stojąca - jakby naraz było dużo prania.

Suszarki bębnowej (czy jak to się nazywa), lub pralko-suszarki nie planuję. Kiedyś miałam i generalnie rzadko z niej korzystałam. A prawda jest taka, że taka maszyna żre dużo prądu i niszczy ubrania.

e.kala - odkrywam, że mamy coraz więcej wspólnego 8) :wink:

u mnie też pralnia na górze, zeby było blisko z łazienki i garderoby. Do wyposażenia, które wymieniłaś, dodaję wiszącą (podwieszaną do sufitu, opuszczaną) suszarkę. Będzie też taka rozkładana, stojąca - jakby naraz było dużo prania.

Suszarki bębnowej (czy jak to się nazywa), lub pralko-suszarki nie planuję. Kiedyś miałam i generalnie rzadko z niej korzystałam. A prawda jest taka, że taka maszyna żre dużo prądu i niszczy ubrania.

Taka suszarka lub suszarki tez u mnie będą, zimą pranie, suszenie i prasowanie w jednym pomieszczeniu :lol: Zniknie suszarka z łazienki lub czasem "salonów" w bloku :wink: (nienawidzę tego widoku).

Też chcę mieć sznurki podwieszone do sufitu w pralni + jak wcześniej pisałam wanienkę i półki.

Co do suszarki to raczej nie - będąc za granicą korzystałam z suszarki i pamiętam że zawsze rzeczy były przesuszone, a i teraz mam pralko-suszarkę ale może ze 3 razy suszyłam w suszarce, więc raczej dla mnie to niepraktyczne.

Pralnia nie będzie w bezpośrednim sąsiedztwie łazienki lecz po drugiej stronie wynika to z projektu, ale dla mnie to nie problem. Łazienka będzie duża i tam planuję kosz na brudne ubrania.

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

pralnia w piwnicy...

...taka suszarka, to szybko suszy?, bo jak tak, to pomyślę, bo czasem wkurzam szię, kiedy muszę prać koszule od garnituru zaraz po powrocie, w dniu, kiedy wszystkie są brudne (nigdy nie pomyślę wcześniej) i potem na rano nie są suche (w effrct'cie czego prasuję, aż wyschną)...

...a prasowanie i tak zawsze w piątki, bo wtedy przychodzi tzw. "PANI SPRZĄTAJĄCA"...

:wink:

Eee tam, koszule to akurat szybciutko schną, bo są z cienkiej bawełny, tylko najlepiej wieszać je nie na sznurku, tylko na wieszaku (ja czasem wieszam na oparciu krzesła). Jeśli długo schną to są źle odwirowane - lepiej kup sobie pralkę z wysokimi obrotami wirówki (np. 1000 obrotów).