Gość Kero 13.12.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Koniczynka zadała pytanie gdzie najlepiej umiejscowić pralnię.Nie wiem więc czy ma to być pralnia wraz z suszarnią czy tylko pralnia - pralnię wrazz suszarnią mam w swoim domu w piwnicy. Zdecydowanie zalecam piwnicę z prostego powodu.Zdaża się chyba w każdym mieszkaniu, że prędzyj czy później pralka wyleje wodę na podłogę. Proszę tylko nie sugeroać, że to zdaża się niechlujom wyłącznie bo z pewnością do nich nie należę a niestety przytrafiło mi się to w bierzącym roku. 18 lat tu mieszkam. Gdyby to było na parteże lub jeszcze gorzej na piętrze to skutki byłyby opłakane.Rozkład pomieszczenia w mieszkaniu jest u mnie taki, że nie mogę zamontować zrzutni brudnej bielizny i odzierzy. Oczywiście wówczas na etapie budowy tego nie rozważałem. Ale z pewnością bardzo często jest to możliwe do wykonania gdyż generalnie jeśli mamy do czynienia z łazienkami na parterze i piętrze to zwykle są one umiejscowione przy tych samych pionach i na etapie budowy domu można pokusić się o wmontowanie zwyczajnej rury z PCV lub typowych produkowanych już zrzutni. Brudna odzież i bielizna ląduje wprost do pojemnika w piwnicy obok pralki. Oczywiści zrzutnia umiejscowiona jest w łazience bo tam się rozbieramy zwykle kiedy idziemy się myć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 13.12.2006 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 kero to jest super pomysł z tą zrzutnią, ale u mnie nieralny, ale myślę ,że dam radę i będę miała inne udogodnienia. piwnicy u nas nie będzie więc ten wariant nie wchodzi w grę. I jeszcze pytanie czy wykładacie ściany w pralni kafelkami czy jak inni wolą glazurą czy flizami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 14.12.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Oczywiście, że kafelki w pralni najlepiej zlokalizowanej w piwnicy lub jeśli takowej nie ma to na parterze a taki zdaje się jest w każdym domu:-) Ściany nie chłoną wilgoci przez kafelki a tej w pralni nie brakuje. Dodatkowo można sufit pomalowany na biało emulsją pokryć folią w płynie. Właściwie zupełnie jej nie widać. Jedynie malkontet będzie niezadowolony. Tak pomalowałem sufit nad kabiną prysznicową i jest super. Zanim to zrobiłem niestety długo utrzymująca się willgoć po kąpielach powodowała wytwarzanie się nalotu i co tu dużo mówić był to zwyczajny grzyb na suficie nad kabiną. Kiedy wykonałem nałożenie folii problem zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 16.12.2006 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 kero - u nas będzie wentylacja mechaniczna - zatem mam nadzieję że tego problemu nie będzie. Ale z tą folią to świetny pomysł. Jaką folię rekomendujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 16.12.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Ja użyłem folii w płynie firmy JKK z Katowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Eee tam, koszule to akurat szybciutko schną, bo są z cienkiej bawełny, tylko najlepiej wieszać je nie na sznurku, tylko na wieszaku (ja czasem wieszam na oparciu krzesła). Jeśli długo schną to są źle odwirowane - lepiej kup sobie pralkę z wysokimi obrotami wirówki (np. 1000 obrotów). ...mam Whirpool 1200obr./min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Oczywiście, że kafelki w pralni najlepiej zlokalizowanej w piwnicy lub jeśli takowej nie ma to na parterze a taki zdaje się jest w każdym domu:-) Ściany nie chłoną wilgoci przez kafelki a tej w pralni nie brakuje. Dodatkowo można sufit pomalowany na biało emulsją pokryć folią w płynie. Właściwie zupełnie jej nie widać. Jedynie malkontet będzie niezadowolony. Tak pomalowałem sufit nad kabiną prysznicową i jest super. Zanim to zrobiłem niestety długo utrzymująca się willgoć po kąpielach powodowała wytwarzanie się nalotu i co tu dużo mówić był to zwyczajny grzyb na suficie nad kabiną. Kiedy wykonałem nałożenie folii problem zniknął. ...Kero, ale tej folii nie widać, prawda...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 16.12.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 ksetvipb wiedząc, że pomalowałeś nią sufit z pewnością ją dostrzeżesz:-) Tak działa podświadomość choćbyś nie widział to zobaczysz:-) Po za tym różni się ta powierzchnia w dotyku.Trzeba też pamiętać, że gdybyś chciał za jakiś czas pomalaowć taki sufit to emulsja nie bardzo się na tym "przyjmuje". Należy wówczas usunąć warstwę folii.Ale aby mieć pewnosć co do tego jak to będzie wyglądać pomaluj choćby kawałwek schodów od strony spodniej. i zobaczysz sam jak wygląda. Tyle tylko, że obawiam się iż będzie wyglądało nienajlepiej bo powierzchnia schodów betonowych od spodu nigdy nie jest tak gładka jak sufit. Zatem efekt może być nienajciekawszy i niesłusznie odstraszający. Ja eksperymentowałem i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 ...ale czy jest widoczna dla np.gości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 16.12.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Jak im powiesz - zobaczą. Jak nie powiesz - nic nie powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 ...no to chyba rozważę ten wariant... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 20.12.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 mam zsyp z łazienki na poddaszu do "pralni" (czyt.: pralki) w kotłowni (piwnica) a z pralni suszenie za zewnątrz na razie piorę na dole a potem ze wszystkim zasuwam do górnej łazienki gdzie suszę pranie - troche brak logiki - ale myślę że jak już zrobimy ogrodzenie to bedę suszyła za dworze tak jak planowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 20.12.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Pralnia z wejściem od kuchni, na poddaszu łazienka ze zsypem(zrzutką, jak kto woli)Zgodnie z moim rytmem dnia, bo więcej czasu spędzę na parterze.Poza tym łazienka nad kuchnią/pralnią- to 1 pion wod-kan, więc taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratkovitz 22.12.2006 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 My nie planujemy pralni jako osobnego pomieszczenia. Pralka prawie na pewno będzie stać w łazience (tej większej).Jako opcja jest jeszcze kotłownia (raczej mało prawdopodobne, bo jest "za" garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 22.12.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 U nas pralnia jest na piętrze razem z garderobą. Pralnia to zresztą za dużo powiedziane bo stać tam będzie wyłącznie pralka bo zlewu nie planuję. Kupuję wyłącznie rzeczy które "lubią" automat a ręczne przepierki bielizny i tak robię w łazience. Suszyć pranie będę na strychu - w pralni jest wejście na strych. Jak to wyjdzie w praktyce to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.12.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 my chcemy w piwnicy postawic praleczke w pokoju gdzie kiedys mam nadzieje bedzie sauna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 16.02.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 z decydowanie na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 01.04.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Zrób w pobliżu łazienki i sypialni czyli tam, gdzie sie rozbieracie i zmieniacie pościel, żebyście nie musieli z tymi "tobołami" ganiac po całym domu... zwłaszcza po schodach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 01.04.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Zrób w pobliżu łazienki i sypialni czyli tam, gdzie sie rozbieracie i zmieniacie pościel, żebyście nie musieli z tymi "tobołami" ganiac po całym domu... zwłaszcza po schodach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 01.04.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Zrób w pobliżu łazienki i sypialni czyli tam, gdzie sie rozbieracie i zmieniacie pościel, żebyście nie musieli z tymi "tobołami" ganiac po całym domu... zwłaszcza po schodach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts