Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia - na górze czy na dole?

Recommended Posts

Gość Kero

Koniczynka zadała pytanie gdzie najlepiej umiejscowić pralnię.

Nie wiem więc czy ma to być pralnia wraz z suszarnią czy tylko pralnia - pralnię wrazz suszarnią mam w swoim domu w piwnicy. Zdecydowanie zalecam piwnicę z prostego powodu.

Zdaża się chyba w każdym mieszkaniu, że prędzyj czy później pralka wyleje wodę na podłogę. Proszę tylko nie sugeroać, że to zdaża się niechlujom wyłącznie bo z pewnością do nich nie należę a niestety przytrafiło mi się to w bierzącym roku. 18 lat tu mieszkam. Gdyby to było na parteże lub jeszcze gorzej na piętrze to skutki byłyby opłakane.

Rozkład pomieszczenia w mieszkaniu jest u mnie taki, że nie mogę zamontować zrzutni brudnej bielizny i odzierzy. Oczywiście wówczas na etapie budowy tego nie rozważałem. Ale z pewnością bardzo często jest to możliwe do wykonania gdyż generalnie jeśli mamy do czynienia z łazienkami na parterze i piętrze to zwykle są one umiejscowione przy tych samych pionach i na etapie budowy domu można pokusić się o wmontowanie zwyczajnej rury z PCV lub typowych produkowanych już zrzutni. Brudna odzież i bielizna ląduje wprost do pojemnika w piwnicy obok pralki. Oczywiści zrzutnia umiejscowiona jest w łazience bo tam się rozbieramy zwykle kiedy idziemy się myć.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kero to jest super pomysł z tą zrzutnią, ale u mnie nieralny, ale myślę ,że dam radę i będę miała inne udogodnienia.

piwnicy u nas nie będzie więc ten wariant nie wchodzi w grę.

I jeszcze pytanie czy wykładacie ściany w pralni kafelkami czy jak inni wolą glazurą czy flizami :)

Gość Kero

Oczywiście, że kafelki w pralni najlepiej zlokalizowanej w piwnicy lub jeśli takowej nie ma to na parterze a taki zdaje się jest w każdym domu:-)

Ściany nie chłoną wilgoci przez kafelki a tej w pralni nie brakuje. Dodatkowo można sufit pomalowany na biało emulsją pokryć folią w płynie. Właściwie zupełnie jej nie widać. Jedynie malkontet będzie niezadowolony. Tak pomalowałem sufit nad kabiną prysznicową i jest super. Zanim to zrobiłem niestety długo utrzymująca się willgoć po kąpielach powodowała wytwarzanie się nalotu i co tu dużo mówić był to zwyczajny grzyb na suficie nad kabiną. Kiedy wykonałem nałożenie folii problem zniknął.

Eee tam, koszule to akurat szybciutko schną, bo są z cienkiej bawełny, tylko najlepiej wieszać je nie na sznurku, tylko na wieszaku (ja czasem wieszam na oparciu krzesła). Jeśli długo schną to są źle odwirowane - lepiej kup sobie pralkę z wysokimi obrotami wirówki (np. 1000 obrotów).

...mam Whirpool 1200obr./min. :D

Oczywiście, że kafelki w pralni najlepiej zlokalizowanej w piwnicy lub jeśli takowej nie ma to na parterze a taki zdaje się jest w każdym domu:-)

Ściany nie chłoną wilgoci przez kafelki a tej w pralni nie brakuje. Dodatkowo można sufit pomalowany na biało emulsją pokryć folią w płynie. Właściwie zupełnie jej nie widać. Jedynie malkontet będzie niezadowolony. Tak pomalowałem sufit nad kabiną prysznicową i jest super. Zanim to zrobiłem niestety długo utrzymująca się willgoć po kąpielach powodowała wytwarzanie się nalotu i co tu dużo mówić był to zwyczajny grzyb na suficie nad kabiną. Kiedy wykonałem nałożenie folii problem zniknął.

...Kero, ale tej folii nie widać, prawda...?

Gość Kero

ksetvipb wiedząc, że pomalowałeś nią sufit z pewnością ją dostrzeżesz:-) Tak działa podświadomość choćbyś nie widział to zobaczysz:-) Po za tym różni się ta powierzchnia w dotyku.

Trzeba też pamiętać, że gdybyś chciał za jakiś czas pomalaowć taki sufit to emulsja nie bardzo się na tym "przyjmuje". Należy wówczas usunąć warstwę folii.

Ale aby mieć pewnosć co do tego jak to będzie wyglądać pomaluj choćby kawałwek schodów od strony spodniej. i zobaczysz sam jak wygląda. Tyle tylko, że obawiam się iż będzie wyglądało nienajlepiej bo powierzchnia schodów betonowych od spodu nigdy nie jest tak gładka jak sufit. Zatem efekt może być nienajciekawszy i niesłusznie odstraszający.

Ja eksperymentowałem i nie żałuję.

mam zsyp z łazienki na poddaszu do "pralni" (czyt.: pralki) w kotłowni (piwnica)

a z pralni suszenie za zewnątrz

na razie piorę na dole a potem ze wszystkim zasuwam do górnej łazienki gdzie suszę pranie - troche brak logiki - ale myślę że jak już zrobimy ogrodzenie to bedę suszyła za dworze tak jak planowałam :D

U nas pralnia jest na piętrze razem z garderobą. Pralnia to zresztą za dużo powiedziane bo stać tam będzie wyłącznie pralka bo zlewu nie planuję. Kupuję wyłącznie rzeczy które "lubią" automat a ręczne przepierki bielizny i tak robię w łazience. Suszyć pranie będę na strychu - w pralni jest wejście na strych. Jak to wyjdzie w praktyce to się okaże :lol: :D

• 1 month później...
  • 1 month później...