Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy olej jest dobryt dla alergików?

seniorella

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam zamiar poolejować położoną juz podłogę z desek dębowych i mam pytanie, czy ktoś coś słyszał jak olej się ma do ALERGII ? mam małe dzieci alergiczne, ale bez tragedii, choć oczywiście wolałabym nie narażać ich na jakieś zapachy - czytałam na tym forum , że olej ma intensywny zapach ciągle obecny w mieszkaniu. czy to prawda?

Dla mnie nie ma nic piękniejszegi niż poolejowana podłoga, choć cały czas zastanawiam się czy dobrze robię - 2 letnie bliżniaki pełne energii i brak czasu na sprzątanie to coś co sprawia, że zaczynam mieć wątpliwości.

Pytnie raczej jaki rodzaj alergii maja dzieci?

Zapach oleju raczej nie uczula, wiele rodzajow oleju po wyschnieciu i utwardzeniu, prawie wogole nie pachnie. Dla alergikow gorszy moze byc lakier - zwlaszcza jego wlasciwosci elektrostatyczne - szczegolnie akrylowy,chociaz i pozostale tez sa niewykle podatne.

Podchodzac tak ostroznie do alergii trzeba by sie zastanowic jaki rodzaj drewna polozyc :D . Uczulajace sa takie gatunki jak buk, akacja, teak i wiele innych i to bardziej od samego lakieru.

Atesty PZH nie dopuszczaja do obrotu lakierow o silnym i uczulajacym zapachu oraz dlugim czasie karencji - fromaldehydy, zwiazki nitrowe, silne wiazania aromatyczne itp.. Wiecej "trucizny" bedzie w meblach z plyty wiorowej niz w porzadnym lakierze.

Podlogi olejowane mozna zmywac czesto na mokro ale wiadomo trzeba je tez konserwowac. Podlogi woskowane natomiast wrecz lubia mycie woda z mydlem ,ale woskowanie moze pozostawiac przez kilka dni mocny zapach itd.,itd. :p

Wojtek co osoba to opinia, na muratorze masa osob twierdzi, ze olejowanych nie nalezy moczyc.. :o

W kazdym razie potwierdzam, jesli chodzi o pasty do podlog osobiscie od past wszelakich mam astme :o , to samo tyczy wiekszosci srodkow do konserwacji podlog drewnianych i chyba bardziej "elektrostatyczne" sa podlogi z paneli niz drewniane wg moich obserwcji...

Uczulajace sa takie gatunki jak buk, akacja, teak i wiele innych i to bardziej od samego lakieru.

O rany, jak to dobrze, że nie mam żadnego alergika w domu :-? (przynajmniej na razie). Bo u mnie buk, akacja, no i jesion.

W mieszkaniu mąż po samodzielnym kładzeniu mozaiki i lakierowaniu jej lakierem ekologicznym miał przez jakieś 2 lata problemy ze skórą na rękach. Lekarz stwierdził, że to uczulenie na lakier. Dlatego teraz uparliśmy się na olejowanie, ale mąż znowu dostał tego uczulenia, chociaż sam nic nie robił przy podłogach. Tyle, że zaraz mu przeszło i to było chyba bardziej na klej (albo na lakier na desce :evil: barlineckiej, którą też mamy).

Wyszło trochę off topic, ale Wojtek już napisał o zapachu oleju, więc tylko dorzuciłam swoje spostrzeżenia.

Stoje przed podobnym dylematem.Moj syn[13 lat]] w dziecinstwie czesto miewal ataki dusznosci.Po trzech latach okazalo sie ,ze jest uczulony na zapachy perfum,proszku do prania,plynu do mycia naczyn itd.

Po totalnym odizolowaniu go od tych srodkow ataki ustaly.Od 8 lat spokoj ale nie do konca.Teraz gdy sie nawacha w/w substancji to zaczyna pociagac nosem i leci mu przezroczysty katar.[i na tym sie sie konczy]

W zwiazku z tym jak tylko sie zdecydujemy jaki olej wybrac do naszej podlogi [myslmy o lakierze ktory ma juz jakis bialy pigment] to poprostu zrobimy probe.Zobaczymy jak reaguje na ten konkretny zapach.Jak sie okaze ze nie bardzo to pozostanie nam lakierowanie ,ktore co prawdda smierdzi na poczatku ale potem po zapachu nie ma sladu.

Wojtek co osoba to opinia, na muratorze masa osob twierdzi, ze olejowanych nie nalezy moczyc.. :o

...

Pewnie i racja , ze moczyc nie nalezy :D ale zmywac na wilgotno mozna.

Jesli boorg tu zajrzy to moze On dopowie pare slow na temat konserwcji olejowanych parkietow. Zreszta o tym juz bylo :p

kofi sa osoby silnie reagujace nie tylko na lakiery i kleje ale takze na drewno. Znam osoby , ktore po zetknieciu z sumakiem dostaja plam a pyl z teaku wywoluje u nich tygodniowa egzeme , ale znam tez takich , ktorzy po zjedzeniu odrobiny sproszkowanej papryki laduja w spzitalu :p .Sluszna wiec rada ewy i aleksandra , ze jak sie ma alergika to dobrze sprawdzic na malej probce jak reaguje.

Jako ciekawostke , moze nie wszyscy wiedza, sklonnosci alergiczne moga sie nasilac nawet w zwiazku z barwami zastosowanymi we wnetrzu :) .

Jako ciekawostke , moze nie wszyscy wiedza, sklonnosci alergiczne moga sie nasilac nawet w zwiazku z barwami zastosowanymi we wnetrzu :) .

Aaaa, to może zdradź jakie kolory, mam jeszcze niepomalowane a teściowa jes alergiczką, więc przydałoby się coś, co reguluje długość jej wizyt... :oops:

Aaaa, to może zdradź jakie kolory, mam jeszcze niepomalowane a teściowa jes alergiczką, więc przydałoby się coś, co reguluje długość jej wizyt... :oops:

Kofi ja ci odpowiem, lezalam kiedys w szpitalu z kobieta uczulona na kadm (albo cos pomerdalam, w kazdym razie na pierwiastek uzywany do barwnikow), to taki czerwony barwnik, wiec w jej przypadku odpadaly czerwienie i pomarancze , nie mogla nosic nawet ubran w tym kolorze.

...1.mam zamiar poolejować położoną juz podłogę z desek dębowych i mam pytanie, czy ktoś coś słyszał jak olej się ma do ALERGII ?

2. mam małe dzieci alergiczne, ale bez tragedii, choć oczywiście wolałabym nie narażać ich na jakieś zapachy - czytałam na tym forum , że olej ma intensywny zapach ciągle obecny w mieszkaniu. czy to prawda?

3. Dla mnie nie ma nic piękniejszegi niż poolejowana podłoga, choć cały czas zastanawiam się czy dobrze robię - 2 letnie bliżniaki pełne energii i brak czasu na sprzątanie to coś co sprawia, że zaczynam mieć wątpliwości...

Ad.1

A jaki olej? Naturalny czy syntetyczny? :o

Jeżeli naturalny, to jaki? Lniany, słonecznikowy, sosnowy, itp.

Jeżeli naturalny, to na jakim rozpuszczalniku? Terpentynie, benzynie lakowej, itp.

Jeżeli naturalny, to na jakim utwardzaczu? Z zawartością cynku, magnezu, kobaltu, itp.

Różne są oleje, tak jak różne są alergeny. Dlatego olej na podłodze i alergia w/g mnie może isć w parze. :D

Ad.2

Zapach oleju nie jest ciągle obecny w mieszkaniu. Podłoga olejowana olejem HS (twardym/ciężkim) może pachnieć około 7-30 dni. Podłoga olejowana olejem pielęgnacyjnym może pachnieć do 5-7 dni. Podłoga pastowana pachnie przez kilka-kilkanaście godzin. :roll:

Ad.3

Ja mam podłogę dębową olejowaną. :D I nie mam czasu na sprzątanie. :oops: I wierz mi: to jedyna powierzchnia w moim mieszkaniu, która nie wygląda na zakurzoną/brudną. :lol: