Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma wyjście z kuchni na taras?

Anaor

Recommended Posts

Obowiązkowo ;) przyda się zwłaszcza latem, kiedy posiłki zjada się na zewnątrz, na świeżym powietrzu (śniadanie mistrzów, obiad ze znajomymi czy wieczorny grill). Przynosisz/zanosisz naczynia, posiłki bezpośrednio przez drzwi kuchnia/taras. Żadnego kłopotu z brudnym/mokrym obuwiem (masz przecież w kuchni posadzke zmywalną), a łazić z tarasu do kuchni przez salon, e to dla gości. Zimą przy drzwiach może stać stół do posiłków albo zielsko (chowane na mrozy do domu). Większa stolarka to więcej ubytku ciepła z pomieszczenia, ale nie trzeba się przejmować, generalnie w kuchni zawsze jest cieplej z powodu gotowania.

Tak właśnie mam i teraz nawet nie wyobrażam sobie, że mogło być inaczej. Przypuszczam tylko, że takie rozwiąznie pasuje raczej do większych pomieszczeń. U mnie kuchnia ma 25m2. Przy wyjściu na taras jest dość spore okno i normalne drzwi na w / w taras. Na drugiej ścianie jest drugie, mniejsze okno.

Pozdrawiam

Mysmy przeniesli okono balkonowe z salonu wlasnie do kuchni. Na poczatku sponiewieralam chlopa ze glupi jest i ma bez sensu pomyslu. Teraz nie wyobrazam sobie kuchni bez wyjscia na taras! Pomysl - w lecie w slonie ciagle jakis piach, brud itp. W kuchni to jescze mozna przymknac na to oko. POza tym mam jescze w kuchni okno

Ja miałam w poprzednim domu wyjście na taras z salonu i to był dramat szczególnie w lecie - ciągłe chodzenie po napoje, a jak mąż kosił traw i co chwilę latał po wodę i piwko, to był horror! :wink: Na podłodze kropki od kapiących szklanek i zadeptane, podobnie, przy przyjęciu grillowym. Teraz chcę mieć koniecznie wyjście z kuchni na ogród - nawet kosztem miejsca na szafki.

nie mam jeszcze domku , ale znam dwie rodziny , posiadajace wyjscie na taras z kuchni i sa tym rozwiazaniem zachwyceni

Jedna ma okno balkonowe , tragedia ,jesli chodzi o dzieciece paluszki

Druga wstawila drzwi , dosc mocno przeszklone i jest zadowolona ( latwiej przetrzec je szybko szmatka )

Obie maja drewniana podloge w salonie i twierdza , ze gdyby nie mialy dodatkowego wyjscia na taras przez kuchnie , dechy nadawalyby sie juz dawno do szlifowania (dzieci i ich przyjaciele przelatuja przez dom ok. 10x/h

W naszym nowym domku także będziemy mieć wyjście na taras z kuchnio-jadalni. Na początku chciałam to zmienić i zrobić wyjście na taras z salonu, gdyż jest taka możliwość. Nie wyobrażałam sobie nie mieć połączenia salonu z tarasem...ale.. po przemyśleniu wszystkich za i przeciw doszłam do wniosku, że zostawimy sprawę tak, jak jest tzn. pozostanie wyjście z jadalni na taras.Latem na tarasie będziemy jadać śniadania i kolacje-raczej nie byłoby to możliwe gdybym miała wyjście na taras z salonu bo latanie z talerzami przez salon nie nalezy do przyjemnych i wygodnych. No chyba, że ktoś ma dwa wyjścia...u nas byłoby brzydko. :wink:

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/tyl/52.jpg

A ja bym miała tak tylko zamiast tego okna pod zadaszeniem drugie drzwi właśnie do kuchni a taras przedłużony o całą długość domu. Tylko powiedzcie jakie tam drzwi by najlepiej pasowały całe tylko drzwi czy z połowy drzwi okno żeby było kawałek parapetu? Jak myślicie będzie to ładnie?

Czytam ten wątek i rzeczywiście po przemyśleniu wydaje się to dobrym rozwiązaniem. Ale w gamie projektów, które mnie interesują, jakoś nie mogę doszukać się takiego, w którym zastosowane byłoby takie rozwiązanie. A interesują mnie domki w granicach 120m2, z użytkowym poddaszem i garażem, proste i zgrabne architektonicznie - może źle szukam.

Nie wiem jaka jest szerokość okna bo jeszcze nie mam projektu ale chyba taka sama jak tych drzwi obok. A co to ten słupek

Chodzi o to że przy słupku nieruchomym masz po otwarciu obu skrzydeł po srodku słupek, przy ruchomym słupku otwierasz oba skrzydła drzwi i masz piękne szerokie wyjście :wink: