Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

średnica rur

7dębów

Recommended Posts

Witam.

Czy średnica rury która będzie doprowadzać wodę DO hydroforu (ze źródła) musi mieć określona średnicę ? Czy można zastosowąć różne średnice ? Mam pociągnięta rurę którą płyneła woda z hydroforu do instalacji w domu, jednak teraz musze przenieść hydrofor w inne miejsce, tak się składa że ta rura biegnie w pobliżu mojego źrudła aż do domu, gdzie będzie teraz hydrofor. Do źródła jest też podłączona rura która doprowadzała wodę do hydroforu. Mam taki plan żeby tę rurę odciąć powyżej kolanka, kolanko odkręcić i w to miejsce przy użycju przełączki chcę podłączyć do rury która biegła od hydroforu do mojego domu (piwnicy), a następnie podłączyć do niej hydrofor. Generalne pytanie: czy trzeba zastosować określone średnice rur ciągnących wodę ze źrudła do hydroforu ? I czy można stosować różne średnice ti, odcinek z inną średnicą połączony z odcinkiem o innej średnicy ?

Za odpowiedzi z góry dziękuje, pozdrawiam.

Przyznam, że za bardzo nie wiem jak to wszystko powinno wyglądać, od września zamieszkałem w ośrodku wypoczynkowym tzn. zostałem jego właścicielem. Na czas poza sezonem (około 6 - 7 miesięcy) zapotrzebowanie to jakies 3 - 4 m3/h, ale w sezonie to już nawet i 40 m3/h. Wacham się czy nie warto zaopatrzyć się w dwa systemy hydroforowe, jeden na sezon, jedna na poza. Oczywiście rury bym położył na max zużycie. Średnice rur postaram się podać jak najszybciej (dostęp do rury jest dosyć skąplikowany).