Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimna góra, ciepły dół czyli grzejniki i podłogówka.

Recommended Posts

Witam. Mam u siebie zrobione ogrzewanie gazowe z dwufunkcyjnym piecem Buderusa. Jednak ogrzewanie mam niejako podzielone na dwie części, na górze grzejniki, na dole podłoówka. Oczywiście woda na podłogówkę idzie za pomocą jakiegoś mieszacza czy czegoś takiego, co pozwala na to, aby i na grzejniki i na podłogówkę szła odpowiednia temperatura. Problem polega jednak na tym, iż czujnik temperatury włączający piec znajduje się na dole, gdzie jest podłogówka, która jak wiadomo ma dużą bezwładność, czy jak kto woli długo "trzyma" (więc piec się nie włącza) a na górze grzejniki już dawno ostygły i jest zdecydowanie chłodniej niż na dole. Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić, aby temperatury były podobne na dole i górze?

Pozdrawiam

Paweł

Witam. Mam u siebie zrobione ogrzewanie gazowe z dwufunkcyjnym piecem Buderusa. Jednak ogrzewanie mam niejako podzielone na dwie części, na górze grzejniki, na dole podłoówka. Oczywiście woda na podłogówkę idzie za pomocą jakiegoś mieszacza czy czegoś takiego, co pozwala na to, aby i na grzejniki i na podłogówkę szła odpowiednia temperatura. Problem polega jednak na tym, iż czujnik temperatury włączający piec znajduje się na dole, gdzie jest podłogówka, która jak wiadomo ma dużą bezwładność, czy jak kto woli długo "trzyma" (więc piec się nie włącza) a na górze grzejniki już dawno ostygły i jest zdecydowanie chłodniej niż na dole. Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić, aby temperatury były podobne na dole i górze?

Pozdrawiam

Paweł

Czy nie lepiej po takich doświadczeniach zamontować podłogówke też na górze?

Hmm... z jednej strony chętnie bym dał wszędzie podłogówkę, z drugiej jednak na górze mam głównie, poza łazienką, drewno, panele i wykładziny a to się na podłogówkę średnio nadaje. Raczej dał bym lepszy (czytaj zdecydowanie droższy) piec trzyfunkcyjny i wtedy osobno grzałaby góra i dół. Ale zostałbym chyba przy taki samym układzie... choć kto wie... może...

A czy nie da się zrobić jakiegoś oddzielnego sterowania i przepływu przy tym samym piecu - że do podłogówki na dole zawór zamyka osobno pod wpływem czujnika i kaloryfery osobno też na czujnik lub zawory po prostu? Ja się nie znam na ogrzewaniu, ale tak myślę prosto - podłogówka ma swoją rozdzielnię ciepła i czujnik termostatyczny - widziałam takie skrzynki, a na górę innym obwodem, który by nie był sterowany czujnikiem z podłogówki. W końcu każdy grzejnik też mogę ustawić osobno - zamknąć lub otworzyć.

Zadładasz 2 sterowniki do kotła. Jeden pilnuje temperatury na dole a drugi na górze :)

Podłączasz to tak aby każdy sterownik uruchamiał kocioł i ogrzewanie według własnych potrzeb. Gdybyś chciał to robić to mogę opisać co i jak.

ps.

ja mam każdy pokój ogrzewany oddzielnie :)

A czy nie da się zrobić jakiegoś oddzielnego sterowania i przepływu przy tym samym piecu - że do podłogówki na dole zawór zamyka osobno pod wpływem czujnika i kaloryfery osobno też na czujnik lub zawory po prostu? Ja się nie znam na ogrzewaniu, ale tak myślę prosto - podłogówka ma swoją rozdzielnię ciepła i czujnik termostatyczny - widziałam takie skrzynki, a na górę innym obwodem, który by nie był sterowany czujnikiem z podłogówki. W końcu każdy grzejnik też mogę ustawić osobno - zamknąć lub otworzyć.

Oczywiście, że się da - nawet każdy pokój może być zasilany osobną pętlą oddzielnie sterowaną własnym programatorem umieszczonym np. razem z kontaktem w jednej ramce. Oczywiście to rozwiązanie raczej do układu "podłogówkowo-ściennego". Można też zrezygnować z czujników pokojowych i stosować pogodówkę - pozostaje jedynie jednorazowo wyregulować stosunek przepływu na dole do przepływu na piętrze.

pzdr

rafgam

Wyrzuć,Euroster nie bedzie zakłócał pracy grzejników,ustaw podłogówkę na dość niskie parametry-musisz się pobawić nastawami/w szafce/,na górze trzeba regulować zaworami termostatycznymi i będzie prawie dobrze...PRAWIE robi duuużą różnicę,trzeba było kupić rozbudowaną elektronikę do pieca nie sam piec,bo nawet dobry kondensat nie ma w standardzie dobrego/wieloobwodowego/ sterowania. :-?