Gość 19.11.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Dziękuję Ci bardzo za tak cierpliwe odpowiadanie na moje pytania . Rozumiem z tego, że mogę liczyć na pokrycie kosztów naprawiania tego błędu ... koszty ubezpieczenia płaci inwestor w cenie za projekt, w cenie za nadzór ... dla mnie jest to jasne, ze czas najwyższy zdjąc parasol ochronny z ubezpieczyciela i darowac mu własne pieniadze No ale jakie są szanse na naprawę? Orientujesz się może? Wybacz, że tak Cię męczę ale jestem blondynką nie szkodzi - po to tu jestem - ostatecznie ... mozna na dwa sposoby - ściagnac więźbe i wylac wieniec ale będzie to kłopotliwe z wielu względów ... (ten garaz jest dobudowany do budynku ? czy wolnostojący ?) lub opasac garaz jakąś metalową konstrukcją - która zgrabnie zaprojektowana moze uda sie schowac w warstwie elewacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Garaż jest przyległy do budynku, ma wspólną jedną ścianę z domem, pokryte są jednym dachem więc nie wyobrażam sobie zdejmowania dachu - to raczej wykluczone. Może ta opaska? Jutro zamierzam porazmawiać z panem projektantem-kierownikiem i zobaczę co on na to wszystko mi powie. Jeśli stwierdzi, że jest ok to zamówię opinię biegłego konstruktora? Gdzie szukać takiego specjalisty? W izbach budowlanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Garaż jest przyległy do budynku, ma wspólną jedną ścianę z domem, pokryte są jednym dachem więc nie wyobrażam sobie zdejmowania dachu - to raczej wykluczone. Może ta opaska? w przypadku garazu dobudowanego - mysle ze wystarczy go opasac z trzech stron a końcówki zakotwić w ścianie budynku od wewnątrz ... Jutro zamierzam porazmawiać z panem projektantem-kierownikiem i zobaczę co on na to wszystko mi powie. Jeśli stwierdzi, że jest ok to zamówię opinię biegłego konstruktora? Gdzie szukać takiego specjalisty? W izbach budowlanych? mozna zwrócic sie do Izb wskazanie jakiegoś doświadczonego konstruktora ta więźba na garazu moze równie dobrze obyc sie bez wieńca i stać lata bez żadnych konsekwencji ... jak równiez moze dojść do splotu kilku niekorzystnych czynników - jak w hali Katowickiej - duzy opad sniegu, ciepło od spodu, gdzies jakis brak śruby czy gwoździa, spory wiatr, itp mysle, ze warto zeby to obejrzał ktos niezalezny w opiniowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 20.11.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Scianka wysoka na 116 cm (nie pamiętam czy z murłatą czy bez) Wykonana z pustaków max na 24 cm. Wieniec zbrojony 4 fi 12, murłata od strony wewnętrznej 14x14 cm No to masz pecha, że trafiłeś na ignoranta. Osobiście wolałbym mieć słupki, a nie mieć belki oczepowej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 20.11.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 1. Czy pojedynczy pręt fi 16 można uznać za wystarczające zazbrojenie słupków? Zdecydowanie NIE!!! Możesz uznać, że nie masz żadnych słupków. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 20.11.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 1. Czy pojedynczy pręt fi 16 można uznać za wystarczające zazbrojenie słupków?? PN-B-03002:1999 6.3.5. Połączenie ścian ze stropami za pomocą łączników Stropy i dachy na belkach drewnianych lub stalowych należy łączyć ze ścianami murowymi za pomocą łączników stalowych. Odległość pomiędzy łącznikami stalowymi powinna być nie większa niż 2,0 m. Łączniki stalowe powinny być zdolne do przeniesienia siły rozciągającej nie mniejszej niż 40 kN, i powinny być trwale połączone ze ścianą murową tak, aby mogły przenieść taką siłę. jesli masz te słupki w odległości od siebie co 1,8 m a stal nie jest jakas wybrakowana to niepotrzebnie sie zamartwiasz Brzoza, nie wystarczy znać nr normy, trzeba jeszcze rozumieć co jest w niej napisane. Albo nie zrozumiałeś pytania, albo nie rozumiesz odpowiedzi pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 20.11.2006 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jestem po rozmowie z projektantem - kierownikiem: potwierdził, że ścianka kolankowa nad budynkiem jest wystarczająca (3 warstwy porotonu 24 P/W). Nad garażem pomyśli. Oby coś wymyślił. I tak skonsultuję to też z niezależnym ekspertem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 20.11.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jestem po rozmowie z projektantem - kierownikiem: potwierdził, że ścianka kolankowa nad budynkiem jest wystarczająca (3 warstwy porotonu 24 P/W). Nad garażem pomyśli. Oby coś wymyślił. I tak skonsultuję to też z niezależnym ekspertem. A co miał powiedzieć? Że jest idiotą???! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.11.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 a przestrzeń nad garażem użytkowa?można dać sciągi/kleszcze pomiędzy krokwiami poza to to nie są wielkie budynki, żeby się zawaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 20.11.2006 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Nad garażem nie ma stropu, wymiary 3,6 m na 11 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.11.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no to kleszcze lub ściągi i po bólu (tylko bez napinania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 20.11.2006 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 A co miał powiedzieć? Że jest idiotą???! Dlatego skonsultuje to z kimś innym także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 20.11.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Edybre z ciekawosci z jakiej jestes miejscowosci?? bo jak czytam Twoje posty to mam wrazenie ze domek obok mojego ma te problemy...pomijam juz fakt, ze moj mial podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2006 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Budulec, żeby coś prezentowac na forum budowlanym - nie wystarczy nadac sobie nicka "budulec". Jestem po rozmowie z projektantem - kierownikiem: potwierdził, że ścianka kolankowa nad budynkiem jest wystarczająca (3 warstwy porotonu 24 P/W). Nad garażem pomyśli. Oby coś wymyślił. I tak skonsultuję to też z niezależnym ekspertem. A co miał powiedzieć? Że jest idiotą???! jesli uwazasz, ze jest inaczej niz powiedział projektant ... (ze ścianka kolankowa nad budynkiem nie jest wystarczajaca) to, zamiast go epitetowac - uzasadnij ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 http://www.wrzuta.pl/img/file/qTazncnoC4/kolanko Troszkę brzoza jakby nieco inna sprawa jest gdy mamy słupek przenoszacy moment ze składowej a inna jak sam wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 21.11.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Geno prawdziwy Picasso z Ciebie ta oszczędność kreski, pewne pociągnięcia, rewela a tak serio, wydaje mi się, że gdy oczep/wieniec jest ciągły (po obwodzie), to nie wymaga żadnych słupków; w przypadku oddzielnych odcinków (zdaża się) - jak najbardziej słupki powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Troszkę brzoza jakby nieco inna sprawa jest gdy mamy słupek przenoszacy moment ze składowej a inna jak sam wieniec. tam jest murłata i obciązenia z pojednczych krokwi przejmuje ona, konstrukcja dachu - nie jest krokwiowa a płatwiowo kleszczowa wg mnie przy domu mieszkalnym projektant nie popełnił błedu przy garazu mozna podyskutowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Troszkę brzoza jakby nieco inna sprawa jest gdy mamy słupek przenoszacy moment ze składowej a inna jak sam wieniec. tam jest murłata i obciązenia z pojednczych krokwi przejmuje ona, konstrukcja dachu - nie jest krokwiowa a płatwiowo kleszczowa wg mnie przy domu mieszkalnym projektant nie popełnił błedu przy garazu mozna podyskutowac Murłata jest tam gdzie strzałka a moment największy tam gdzie zamocowanie. Tego,że mniejsze siły na ściance przy ukłedzie płatwiowo-kleszczowym to negował nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Edybre nie pisze mocowaniu murłatyczy1. lezy niczym nie przytwierdzona na sciance kolankowej 2. przymocowana do słupków przewleczonymi przez nią pretami fi 16 wystajacymi ponad słupki betonowe ja podejrzewam pkt drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Edybre nie pisze mocowaniu murłaty czy 1. lezy niczym nie przytwierdzona na sciance kolankowej 2. przymocowana do słupków przewleczonymi przez nią pretami fi 16 wystajacymi ponad słupki betonowe ja podejrzewam pkt drugi Ten fakt nie ma nic wspólnego ze zginaniem ścianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts