Duży Boban 16.11.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Konstrukcja dachu jest krokwiowo-jętkowa, są też 4 słupy podtrzymujące więźbę posadowione na ścianach nośnych no i oczywiście płatwie. Wydaje się byc solidnie podparta ale czy ja wiem. Słupy mają przekrój 12/14, płatwie 14/16. Czy tak jest ok? Reasumując: więźbę masz płatwiowo-kleszczową , mimo że piszesz inaczej Przy takiej więźbie ścianki kolankowe są mniej rozpierane niż przy konstrukcji krokwiowo-jętkowej. Jak proktant uznał, że drugi wieniec nie jest potrzebny to widać tak jest chociaż z regułu projektanci w trosce o swoje ,cztery litery dają ten drugi wieniec. Potem kierownik budowy również w trosce o swój tyłek wzmacnia jeszcze zbrojenie w słupkach i wieńcu a inwestor za wszystko płaci a polska gospodarka jest bardziej energo i materiałochłonna niż gospodarki zachodnie. Ja bym spał spokojnie, nie ma wieńca to nie ma i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 16.11.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 .... tak wogule zasadność stoswowania wieńca zależy od obciążeń pochodzących od dachu, materiału z jakiego budujesz, wysokości ścianki kolankowej i mnustwa innych żeczy." Z innej beczki -powiedz jaki był twój poprzedni nick może krotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.11.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja mam wieniec ale nie mam słupków Kier nie kazał i nie dali, Więźbę mam krokwiowo-jętkową z tym że musiałem dołożyć jętek aby mieć na czym zrobić sufit bo te w projekcie są na 3,5 metra i dałem jeszcze na 2,6 metra. Kier kazał te wyżej ściągnąć ale nie dałem.. Wieniec nie jest w koło bo drzwi nie dały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 16.11.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja mam wieniec ale nie mam słupków Kier nie kazał i nie dali, Więźbę mam krokwiowo-jętkową z tym że musiałem dołożyć jętek aby mieć na czym zrobić sufit bo te w projekcie są na 3,5 metra i dałem jeszcze na 2,6 metra. Kier kazał te wyżej ściągnąć ale nie dałem.. Wieniec nie jest w koło bo drzwi nie dały. Jak wysoką masz ściankę kolankową i z czego oraz jaką masz rozpiętość więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.11.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Scianka wysoka na 116 cm (nie pamiętam czy z murłatą czy bez)Wykonana z pustaków max na 24 cm.Wieniec zbrojony 4 fi 12, murłata od strony wewnętrznej 14x14 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.11.2006 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Pojeździłam po okolicznych budowach i cóż widzę? Prawie żaden z nich nie ma wieńca na ściance kolankowej. No to może nie będzie tak źle i nie zawali mi się dach na głowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 18.11.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Pojeździłam po okolicznych budowach i cóż widzę? Prawie żaden z nich nie ma wieńca na ściance kolankowej. No to może nie będzie tak źle i nie zawali mi się dach na głowę? Niemozliwe Chyba zle sprawdzalas , wieniec czesto jest osloniety roznymi materialami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 18.11.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 a ja coraz bardziej sie skłaniam do zdania że te magiczne'' obliczenia konstrukcyjne'' są o kant d...y i dotyczą drapaczy chmur a nie domków jednorodzinnych daje głowe że zlecając projekt takieg samego domu dziesieciu projektantom , każdy zrobi to inaczej O kant d***y to można rozbić założenia projektanta co do jakości prac wykonawców...Gdyby w budownictwie jednorodzinnym zacząć projektować konstrukcje zoptymaliozwane maksymalnie to mielibyśmy jedną awarię za drugą. o i tu sie z toba zgodze wyjatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 19.11.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Płaci się za dom 1500+ PLN za m2. Daje to grubo ponad 100 kzł za najtańszy dom i to bez wykończenia. I czytam posty inwestorów z magicznymi pytaniami: 1. Czy dawać izolację poziomą?2. Czy robić wieniec?3. Czy dać mniej drzewa na więźbę,4. Czy zrezygnować z ... a trochę potem: 1. Pomocy!! Mam grzyba w ścianie2. Pomocy!! Pęka mi ścianka kolankowa!!3. Pomocy!!! ... Chcemy oszczędzać, to się targujmy ale nie oszczędzajmy na jakości materiałów i jakości wykonania. Miejcie litość.. Dla samych siebie i swoich dzieci, które może kiedys ten dom odziedziczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 No matko kochana. Co wy ciągle z tymi oszczędnościami? Przecież w moim przypadku zupełnie nie o to chodzi tylko o to, że wykonawca NIE ZROBIŁ wieńca nie pytając nas o zdanie a my akurat wtedy o tym nie pomyśleliśmy. Błagam przestańcie mi udowadniać, że ta oszczędność nie ma sensu bo ja o tym wiem, zgadzam się i bynajmniej oszczędzanie na elementach konstrukcyjnych to ostatnie co by mi przyszło do głowy. Czy ktoś może mi doradzić jak teraz wzmocnić te ścianki kolankowe, bo zbrojenie słupków to po prostu pręt fi 16 gwintowany jako kotwa dla murłaty wprawdzie zakotwiony jest w wieńcu stropowym no ale mnie to nie przekonuje. Przeraża mnie szczególnie garaż, który jest doklejony do budynku, nie ma stropu i nie ma wieńca. Co teraz można zrobić? Jak to wzmocnić? Może jest tu konstruktor albo ktoś mający wiedzę i doświadczenie w tym temacie. Proszę o pomoc. I błagam nie piszcie już o oszczędzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 ...Czy ktoś może mi doradzić jak teraz wzmocnić te ścianki kolankowe, bo zbrojenie słupków to po prostu pręt fi 16 gwintowany jako kotwa dla murłaty wprawdzie zakotwiony jest w wieńcu stropowym no ale mnie to nie przekonuje. bez paniki masz zelbetowe słupki w sciance kolankowej i konstrukcje dachu płatwiowo kleszczowa spokojnie ...Przeraża mnie szczególnie garaż, który jest doklejony do budynku, nie ma stropu i nie ma wieńca. Co teraz można zrobić? ... I błagam nie piszcie już o oszczędzaniu. sprawdz w izbach gdzie ubezpieczony jest Twój kierownik budowy i na jaka kwota jest ubezpieczony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 1. Czy pojedynczy pręt fi 16 można uznać za wystarczające zazbrojenie słupków? 2. O co chodzi z tym ubezpieczeniem kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 19.11.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 2. O co chodzi z tym ubezpieczeniem kierownika? Będziesz wiedział, do jakiej kwoty jest sens go pozywać do sądu za partolenie teg, za co odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Pozywanie do sądu to ewentualnie potem. Najpierw chciałabym naprawić w miarę możliwości tę ścianę garażową. Są tam słupki z prętem gwintowanym fi 6 o dł. 1m. Co teraz można jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 1. Czy pojedynczy pręt fi 16 można uznać za wystarczające zazbrojenie słupków?? PN-B-03002:1999 6.3.5. Połączenie ścian ze stropami za pomocą łączników Stropy i dachy na belkach drewnianych lub stalowych należy łączyć ze ścianami murowymi za pomocą łączników stalowych. Odległość pomiędzy łącznikami stalowymi powinna być nie większa niż 2,0 m. Łączniki stalowe powinny być zdolne do przeniesienia siły rozciągającej nie mniejszej niż 40 kN, i powinny być trwale połączone ze ścianą murową tak, aby mogły przenieść taką siłę. jesli masz te słupki w odległości od siebie co 1,8 m a stal nie jest jakas wybrakowana to niepotrzebnie sie zamartwiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Pięknie dziękuję. Czyli zazbrojenie słupków na domu jest ok. Ale co z garażem? Jest przykryty dachem jednospadowym, ściana wyższa ma ok 3,5 m, krótsza 2,5. Czy pręty fi 6 o dł. 1m wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 no cóz ... na temat garazu pisałem wyzej ... w projekcie nie było wieńca nad garazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 W projekcie nie ma nic o wieńcu nad garażem, jest tylko mowa o wieńcu na wysokości stropu a nad garażem stropu nie ma. Najciekawsze, że projektant i kierownik budowy to ta sama osoba. Nie bardzo wyobrażam sobie pozywanie go do sądu i zdejmowanie dachu nad garażem jak sugerujesz. Czy twoim zdaniem to jedyne wyjście? Bo z tego by wynikało, że przede wszystkim to projekt jest skopany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 W projekcie nie ma nic o wieńcu nad garażem, jest tylko mowa o wieńcu na wysokości stropu a nad garażem stropu nie ma ... jesli jest mowa o wieńcu na wysokości stropu - to nalezy to rozumiec ze wieniec jest projektowany, a ktos zapomniał go wykonac ... ... Najciekawsze, że projektant i kierownik budowy to ta sama osoba. Nie bardzo wyobrażam sobie pozywanie go do sądu i zdejmowanie dachu nad garażem jak sugerujesz. Czy twoim zdaniem to jedyne wyjście? Bo z tego by wynikało, że przede wszystkim to projekt jest skopany. ja nie pisałem nic o sądzie ... pisałem o ubezpieczeniu ... jesli ubezpieczasz dom od kradziezy to ubezpieczyciel płaci w przypadku włamania jesli od powodzi - płaci po zalaniu domu projektanci i kierownicy budów ubezpieczyli sie od własnych błedów a bład wygląda na ewidentny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.11.2006 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Dziękuję Ci bardzo za tak cierpliwe odpowiadanie na moje pytania . Rozumiem z tego, że mogę liczyć na pokrycie kosztów naprawiania tego błędu. No ale jakie są szanse na naprawę? Orientujesz się może? Wybacz, że tak Cię męczę ale jestem blondynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts