Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec na ściance kolankowej

Edybre

Recommended Posts

Konstrukcja dachu jest krokwiowo-jętkowa, są też 4 słupy podtrzymujące więźbę posadowione na ścianach nośnych no i oczywiście płatwie. Wydaje się byc solidnie podparta ale czy ja wiem. Słupy mają przekrój 12/14, płatwie 14/16. Czy tak jest ok?

Reasumując: więźbę masz płatwiowo-kleszczową , mimo że piszesz inaczej :wink:

Przy takiej więźbie ścianki kolankowe są mniej rozpierane niż przy konstrukcji krokwiowo-jętkowej. Jak proktant uznał, że drugi wieniec nie jest potrzebny to widać tak jest chociaż z regułu projektanci w trosce o swoje ,cztery litery dają ten drugi wieniec. Potem kierownik budowy również w trosce o swój tyłek wzmacnia jeszcze zbrojenie w słupkach i wieńcu a inwestor za wszystko płaci a polska gospodarka jest bardziej energo i materiałochłonna niż gospodarki zachodnie. :wink:

Ja bym spał spokojnie, nie ma wieńca to nie ma i już.

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam wieniec ale nie mam słupków :-?

Kier nie kazał i nie dali, Więźbę mam krokwiowo-jętkową z tym że musiałem dołożyć jętek aby mieć na czym zrobić sufit bo te w projekcie są na 3,5 metra i dałem jeszcze na 2,6 metra. Kier kazał te wyżej ściągnąć ale nie dałem.. Wieniec nie jest w koło bo drzwi nie dały.

Ja mam wieniec ale nie mam słupków :-?

Kier nie kazał i nie dali, Więźbę mam krokwiowo-jętkową z tym że musiałem dołożyć jętek aby mieć na czym zrobić sufit bo te w projekcie są na 3,5 metra i dałem jeszcze na 2,6 metra. Kier kazał te wyżej ściągnąć ale nie dałem.. Wieniec nie jest w koło bo drzwi nie dały.

Jak wysoką masz ściankę kolankową i z czego oraz jaką masz rozpiętość więźby?

a ja coraz bardziej sie skłaniam do zdania że te magiczne'' obliczenia konstrukcyjne'' są o kant d...y i dotyczą drapaczy chmur a nie domków jednorodzinnych

daje głowe że zlecając projekt takieg samego domu dziesieciu projektantom , każdy zrobi to inaczej

O kant d***y to można rozbić założenia projektanta co do jakości prac wykonawców...Gdyby w budownictwie jednorodzinnym zacząć projektować konstrukcje zoptymaliozwane maksymalnie to mielibyśmy jedną awarię za drugą.

o i tu sie z toba zgodze wyjatkowo ;)

Płaci się za dom 1500+ PLN za m2.

Daje to grubo ponad 100 kzł za najtańszy dom i to bez wykończenia.

I czytam posty inwestorów z magicznymi pytaniami:

1. Czy dawać izolację poziomą?

2. Czy robić wieniec?

3. Czy dać mniej drzewa na więźbę,

4. Czy zrezygnować z ...

a trochę potem:

1. Pomocy!! Mam grzyba w ścianie

2. Pomocy!! Pęka mi ścianka kolankowa!!

3. Pomocy!!! ...

Chcemy oszczędzać, to się targujmy ale nie oszczędzajmy na jakości materiałów i jakości wykonania.

Miejcie litość..

Dla samych siebie i swoich dzieci, które może kiedys ten dom odziedziczą...

No matko kochana. Co wy ciągle z tymi oszczędnościami? Przecież w moim przypadku zupełnie nie o to chodzi tylko o to, że wykonawca NIE ZROBIŁ wieńca nie pytając nas o zdanie a my akurat wtedy o tym nie pomyśleliśmy. Błagam przestańcie mi udowadniać, że ta oszczędność nie ma sensu bo ja o tym wiem, zgadzam się i bynajmniej oszczędzanie na elementach konstrukcyjnych to ostatnie co by mi przyszło do głowy.

Czy ktoś może mi doradzić jak teraz wzmocnić te ścianki kolankowe, bo zbrojenie słupków to po prostu pręt fi 16 gwintowany jako kotwa dla murłaty wprawdzie zakotwiony jest w wieńcu stropowym no ale mnie to nie przekonuje. Przeraża mnie szczególnie garaż, który jest doklejony do budynku, nie ma stropu i nie ma wieńca. Co teraz można zrobić? Jak to wzmocnić? Może jest tu konstruktor albo ktoś mający wiedzę i doświadczenie w tym temacie. Proszę o pomoc.

I błagam nie piszcie już o oszczędzaniu. :D

...Czy ktoś może mi doradzić jak teraz wzmocnić te ścianki kolankowe, bo zbrojenie słupków to po prostu pręt fi 16 gwintowany jako kotwa dla murłaty wprawdzie zakotwiony jest w wieńcu stropowym no ale mnie to nie przekonuje.

bez paniki

masz zelbetowe słupki w sciance kolankowej i konstrukcje dachu płatwiowo kleszczowa

spokojnie :D

...Przeraża mnie szczególnie garaż, który jest doklejony do budynku, nie ma stropu i nie ma wieńca. Co teraz można zrobić? ...

I błagam nie piszcie już o oszczędzaniu. :D

sprawdz w izbach gdzie ubezpieczony jest Twój kierownik budowy i na jaka kwota jest ubezpieczony ... :wink:

1. Czy pojedynczy pręt fi 16 można uznać za wystarczające zazbrojenie słupków??

PN-B-03002:1999

6.3.5. Połączenie ścian ze stropami za pomocą łączników

Stropy i dachy na belkach drewnianych lub stalowych należy łączyć ze ścianami murowymi za pomocą łączników stalowych. Odległość pomiędzy łącznikami stalowymi powinna być nie większa niż 2,0 m. Łączniki stalowe powinny być zdolne do przeniesienia siły rozciągającej nie mniejszej niż 40 kN, i powinny być trwale połączone ze ścianą murową tak, aby mogły przenieść taką siłę.

jesli masz te słupki w odległości od siebie co 1,8 m a stal nie jest jakas wybrakowana to niepotrzebnie sie zamartwiasz :D

W projekcie nie ma nic o wieńcu nad garażem, jest tylko mowa o wieńcu na wysokości stropu a nad garażem stropu nie ma. Najciekawsze, że projektant i kierownik budowy to ta sama osoba. Nie bardzo wyobrażam sobie pozywanie go do sądu i zdejmowanie dachu nad garażem jak sugerujesz. Czy twoim zdaniem to jedyne wyjście? Bo z tego by wynikało, że przede wszystkim to projekt jest skopany.

W projekcie nie ma nic o wieńcu nad garażem, jest tylko mowa o wieńcu na wysokości stropu a nad garażem stropu nie ma ...

jesli jest mowa o wieńcu na wysokości stropu - to nalezy to rozumiec ze wieniec jest projektowany, a ktos zapomniał go wykonac ...

... Najciekawsze, że projektant i kierownik budowy to ta sama osoba. Nie bardzo wyobrażam sobie pozywanie go do sądu i zdejmowanie dachu nad garażem jak sugerujesz. Czy twoim zdaniem to jedyne wyjście? Bo z tego by wynikało, że przede wszystkim to projekt jest skopany.

ja nie pisałem nic o sądzie ...

pisałem o ubezpieczeniu ...

jesli ubezpieczasz dom od kradziezy to ubezpieczyciel płaci w przypadku włamania

jesli od powodzi - płaci po zalaniu domu

projektanci i kierownicy budów ubezpieczyli sie od własnych błedów

a bład wygląda na ewidentny ...