Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyber w kominie !

lewar14

Recommended Posts

Witam!

Czy istnieje możliwość zainstalowania szybra na kanale dymowym w kominie na poddaszu. Na parterze posiadam kominek z wkładem bez szybra {nie do ciągłego palenia - (c.o.-olejowe). Ciąg w przewodzie kominowym jest ogromny. Nawet przy zamkniętym dopływie powietrza słychać jego gwizd gdyż przedostaje się pomiędzy szybą a ramą dzwiczek. Myślę więc o zredukowaniu ciągu poprzez instalację szybra na kominie pod dachem- niżej nie mam możliwości - CZY MOŻLIWA JEST TAKA OPCJA???????????

Jestem nowy - Z góry dzięki i POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA FORUM !

ja mam komin 15m stalowa rura 120mm do kotła gazowego i też ma ogromny ciąg i jak kocioł nie grzeje to bardzo szybko schładza mi wymiennik co niekorzystnie wpływa na sprawność kotła. Zastanawiałem się nad zastosowaniem jakiejś klapki sterowanej od kotła, żeby otwierała się kiedy kocioł pracuje, ale nie wiem czy to jest zgodne ze sztuką kominiarską. :-)

Witam!

Czy istnieje możliwość zainstalowania szybra na kanale dymowym w kominie na poddaszu. Na parterze posiadam kominek z wkładem bez szybra {nie do ciągłego palenia - (c.o.-olejowe). Ciąg w przewodzie kominowym jest ogromny. Nawet przy zamkniętym dopływie powietrza słychać jego gwizd gdyż przedostaje się pomiędzy szybą a ramą dzwiczek. Myślę więc o zredukowaniu ciągu poprzez instalację szybra na kominie pod dachem- niżej nie mam możliwości - CZY MOŻLIWA JEST TAKA OPCJA???????????

Jestem nowy - Z góry dzięki i POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA FORUM !

Poprzez niesamowity cug w kominie drewno w kominku spala się zbyt szybko. Zastanawiam się czy też nie uszczelnić bardziej szyby w kominku ( pewnie by się jednak prędzej paskudziła?)