Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie CO bez kaloryferow

mazb

Recommended Posts

Temat może dość irytujący, ale nie wiem jak to inaczej opisac.

Posiadam w domku:

- sterownik POGODOWY;

- sterownik POKOJOWY

- VISSEMANN Vitopend 222

- 5 grzejników

- 3 podłogówki

i do tego kominek.

Jak narazie, poki co grzeję kominkiem - temp. jest OK, ale ....

w łazience jest zimno jak ......

Nie wiem do końca jak wykonowaca podłączył mi piec - tzn sterowniki - ale wygląda na to że aktywny jest TYLKO sterownik pokojowy.

Jak ogrzać podłogowkę TYLKO w łazience ??

Pozakręcenie głowic na kaloryferach na 0 i ustwienie pieca na 22C twew nic nie da bo piec sie nigdy nie włączy. Albo - w przypadku gdy zgaśnie w kominku - włączy się i będzie caly czas grzał pelna moca - kaloryfery pozakrecane wiec temp. w pokojach nie bedzie wzrastac.

Wiem ze jakoś do sie połączyć strowanie pogodowe z pokojowym - to bylo by dla mnie rozwiazaniem tematu. Jak to zrobic ??

Udalo mi sie zalatwic dokumentacje do pieca - kodowanie, bledy itd ... - ale nie wiem od czego zaczac :([/url]

A swoją drogą podnosząc temat do góry zastanawiam się dlaczego firmy - nie wiem czy jest to tylko przypadek vissemann-a - nie przekazują razem z piecem np. instrukcji instalatorów ?? To jakaś tajemnica jest ??

Przecież kupując piec zawieram "umowę" z sprzedającym, a nie ma tam słowa o tym że klient NIE MOŻE POD ŻADNYM POZOREM OTRZYMAĆ INSTRUKCJI INSTALATORA. Wkurza mnie to strasznie.

Vissemann ignoruje moje prośby o instrukcje odpisując - "dokumentacja dostępna tylko dla autoryzowanych serwisantów", a niewiedza mojego serwisanta - i przypuszczam że nie tylko mojego bo wiedza ludzi na tutejszym forum przewyższa czasami kilkakrotnie wiedzę Autoryzowanych instalatorów - przez duże A - sprawiła ze moja pogodówka jest mi przydatna tylko po to ażeby odczytać sobie na piecu temperaturę jaka panuje na zewnątrz.

A może założyć dodatkowy sterownik w łazience.albo przenieść ten co masz do lazienki...

No jest to jakieś rozwiązanie. Problem w tym że - kolejny pomysl moje instalatora - w lazience mam "przewymiarowane" wedlug mnie ogrzewanie. Gdy w domy jest ~23C to w lazence jest sauna.

Jesli przeniose regulator do lazienki - sytuacja sie odwroci, pozatym .... niewygodne bedzie troszke wchodzenie do lazienki zeby zmienic temperature, wlaczyc tryb ekonomiczny, .....

Wiem ze da sie polaczyc prace pogodowki z pokojowka tylko ze bez dokumentacji .... ;(

A nie możesz zmiejszyć temperatury na zasilaniu podłogówki? Chodzenie do sterownika ? i tak trzeba do niego gdzieś iść aby zmienić nastawy, no chyba że masz łazienkę gdzieś na końcu. Myślę że to co pisze mój przedmówca jest dobrym rozwiązaniem, ale gdyby to było niemozliwe do zrobienia to zastanów się nad moim pomysłem. Uważam że sterownik dobrze jest dać w pomieszczeniu gdzie chcemy mieć najwyższą temperaturę gdyż on załącza piec a w innych pomieszczeniach można regulować zaworami na grzejnikach. Ja u siebie do podłogówki mam 2 sterowniki jeden w łazience drugi w na parterze w jadalni który steruje także elktrozaworami, a obwód łazienki jest cały czas otwarty. Bez względu który czujnik zadziała to w łazience zawsze jest ciepło ale jak włączy się ten w łazience to grzeje tylko łazienka.