Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam wąską działkę do której z dłuższego boku przylega droga dojazdowa. Droga ta przebiega obok 3 działek (moja jest ostatnia) i jest współwłasnością 3 właścicieli w proporcjach zależnych od długości działek. Zmienił się plan zagospodarowania przestrzennego i kolejne działki mają usytuowanie poprzeczne względem naszych, w związku z tym droga ta już nie będzie przedłużana (powstanie ślepa uliczka). W nowym planie została przewidziana nowa gminna droga która będzie dochodzić do krótszych boków działek będących za moją. Prosze o radę czy jęśli dokupię działkę po przeciwległej stronie naszej "współwłasnej" drogi, to możliwe będzie zdjęcie wsółwłasności w drodze i zmiana mojego kawałka z drogi na przeznaczenie pod budownictwo. Dzięki temu mógłbym scalić działkę, już nie była by tak wąska i miała by lepszą orientację względem kierunków świata. Dojazd był by zapewniony z drogi gminnej.

bardzo proszę o poradę

pozdr

(...) Prosze o radę czy jęśli dokupię działkę po przeciwległej stronie naszej "współwłasnej" drogi, to możliwe będzie zdjęcie wsółwłasności w drodze i zmiana mojego kawałka z drogi na przeznaczenie pod budownictwo. (...)

pozdr

Oczywiście, że jest możliwe zniesienie w takim wypadku współwłasności i po dokupieniu dzialki naprzeciwko i wpisaniu jej do jednej KW można połączyć wszystkie 3 działki w jedną.

Zniesienie współwłasności może nastąpić na wniosek ponad połowy właścicieli, ale mysle, że nikt nie bedzie sprawiał kłopotów.

Pozdrawiam