krispl 27.04.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Czy można zastosować taśmę teflonową jako uszczelniacz w stalowej i klasycznej instalcji CO ? Czy może są jakieś przeciwwskazania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 nie polecam, praca z teflonem sprawia wrazenie latwiejszej ale tak naprawde to bardzo duzym problemem jest szczelne polaczenie na teflonie szczegolnie "poluzowane" wybierz pakoly i dobra paste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 nie polecam, praca z teflonem sprawia wrazenie latwiejszej ale tak naprawde to bardzo duzym problemem jest szczelne polaczenie na teflonie szczegolnie "poluzowane" wybierz pakoly i dobra paste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.04.2003 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Pakuły, pakuły i jeszcze raz pakuły!!! Taśmę teflonową "testuję" w praktyce do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 27.04.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Po poprzednich odpowiedziach mój głos za pakułami niewiele wniesie Przez ostatnich 8 lat drobne poprawki/przeróbki w hydraulice robiłem i za pomoca taśmy i pakuł. Po pewnym czasie połączenia uszczelniane teflonem puszczały - z pakułami zero problemów. (no i po kilku próbach okazuje się że pakuły sa równie proste w użyciu jak taśma) Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.04.2003 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Dołączam się do poprzedników TYLKO PAKUŁY(i pasta) = 0 problemów teflon = przecieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 28.04.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 oczywiście - PAKUŁY RULEZZZZ....snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 28.04.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 hejka,tu nie bardzo się zgodzę!ja używam w pracy i tego i tego.do pvc zawsze teflon. jak sie dobrze zrobi nie ma problemów.ot co.pzdr oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 28.04.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 16 lat temu, kiedy wprowadzaliśmy się do swojego mieszkanka instalacje ciepłej i zimnej wody uszczelnialiśmy tzw. płynną uszczelką w kolorze niebieskiego atramentu pod nazwą Porofix produkowaną przez jakiś instytut w Warszawie . Trzyma do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 28.04.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 chyba zależy od materiału uszczelnianego (z czego rura) psmoja sąsiadka tak kocha pakuły że nosi je na głowie zamiast włosów:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 28.04.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 To przynajmniej głowa jej nie przecieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 28.04.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 a ja niestety opowiem się za taśmą, z którą nigdy nie miałem problemu. Trzeba tylko odpowiednią jej ilość "nakręcić" na rurkę i trzyma bezproblemowo. Tak samo CO jak i instalacja wodna (choć w wodnej wolę rurki miedziane lub PVC). Instalacje gazowe też mają własną taśmę... choć nie powiem, pakuły to stary sprawdzony od wielu lat sposób. Tylko czy na całym świecie stosuje się pakuły? Pamiętam jak dziś jak przy budowie naszego pierwszego domu na początku lat 80-tych hydraulik owijał rurki pakułami maczanymi w farbie... _________________ Jędruś [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jędruś dnia 2003-04-28 22:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 29.04.2003 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 stosuje się stosuje...je do instalacji ( a pracuję dla duńskiej firmy) zawszedostaję pakuły, paste, i duużo teflonu. uzywam obie metody, i z żadną nigdy nie miałem problemów. a instalacje pracują pod ciśnieniem z hemią nieżadko. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.04.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Oba sposoby sa dobre pod warunkiem wlasciwego wykonania. Tasmy trzeba nawinac sporo i dopiero wtedy zakrecac a problemy biora sie z tego ze ktos owinie 4 razy i wydaje mu sie ze to bedzie szczelne... Pakuly tez sa w porzadku ale w przypadku gdy sie zamierza w niedlugim czasie odkrecac polaczenie to latwiej bedzie z tasma. Ja wykonywalem oba rodzaje polaczen i przy jednym i przy drugim nie ma problemow. Przy polaczeniach ktore musza byc na wierzchu (gaz) ladniej wyglada tasma, przy polaczeniach chowanych z powodzeniem mozna stosowac pakuly. Co kto lubi Chociaz z tasma jest czysciej i prosciej. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.04.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Instalacja CO, gdzie nawinąłem "dużo" taśmy teflonowej zaczęła "puszczać" po 4-5 latach, głównie na połączeniu pomiędzy termoregulatorem a grzejnikiem aluminiowym FERRO (obieg zamknięty, ciśnienie 1-1,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 29.04.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 no widzisz, czyli nie wiem od czego to zależy. ja niedawno byłem odwiedzić linie lakierniczą przemyslową ( takie robie), ktorą skladalem bez mała 4lata temu. pracują praktycznie non stop(3zmiany dziennie, jedynie jedna zmiana w niedzielę jest wolna). i co? i nic.żadnych przecieków. a powtarzam: to wszystko pracuje sobie pod ciśnieniem i nie jest to czysta woda, tylko związki chemiczne do odtłuszczania, pasywacji, aktywacji, etc. aluminium.tak więc/zależy chyba od wykonującego-jak się przyłoży.właśnie przerabiam ten temat osobiście na nowej linii.pozdrowienia.oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 29.04.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Ja używam konopi nawiniętych jak szpulka nici. Są bardzo wydajne i po nawinięciu na gwint mała kosmetyka nożem wokół połączenia i jest czysto wygląda jakby konopi wogóle nie było. Nic tak bardzo nie szpeci połączeń (wg mnie) jak wystajace konopie z połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 30.04.2003 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 święta racja!wygląd się liczy!!mój " nauczyciel" zawsze mi powtarzał: rób tak, jakbyś robił dla siebie, a nawet lepiej.ot co. niech moc będzie z wamioorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts