Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paku?y czy ta?ma teflonowa w CO

krispl

Recommended Posts

Po poprzednich odpowiedziach mój głos za pakułami niewiele wniesie :smile:

Przez ostatnich 8 lat drobne poprawki/przeróbki w hydraulice robiłem i za pomoca taśmy i pakuł. Po pewnym czasie połączenia uszczelniane teflonem puszczały - z pakułami zero problemów.

(no i po kilku próbach okazuje się że pakuły sa równie proste w użyciu jak taśma)

Bronek

a ja niestety opowiem się za taśmą, z którą nigdy nie miałem problemu. Trzeba tylko odpowiednią jej ilość "nakręcić" na rurkę i trzyma bezproblemowo. Tak samo CO jak i instalacja wodna (choć w wodnej wolę rurki miedziane lub PVC). Instalacje gazowe też mają własną taśmę... choć nie powiem, pakuły to stary sprawdzony od wielu lat sposób. Tylko czy na całym świecie stosuje się pakuły? Pamiętam jak dziś jak przy budowie naszego pierwszego domu na początku lat 80-tych hydraulik owijał rurki pakułami maczanymi w farbie...

:wink:

Jędruś

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jędruś dnia 2003-04-28 22:20 ]

Oba sposoby sa dobre pod warunkiem wlasciwego wykonania. Tasmy trzeba nawinac sporo i dopiero wtedy zakrecac a problemy biora sie z tego ze ktos owinie 4 razy i wydaje mu sie ze to bedzie szczelne... Pakuly tez sa w porzadku ale w przypadku gdy sie zamierza w niedlugim czasie odkrecac polaczenie to latwiej bedzie z tasma. Ja wykonywalem oba rodzaje polaczen i przy jednym i przy drugim nie ma problemow. Przy polaczeniach ktore musza byc na wierzchu (gaz) ladniej wyglada tasma, przy polaczeniach chowanych z powodzeniem mozna stosowac pakuly. Co kto lubi :smile: Chociaz z tasma jest czysciej i prosciej.

D.

no widzisz, czyli nie wiem od czego to zależy. ja niedawno byłem odwiedzić linie lakierniczą przemyslową ( takie robie), ktorą skladalem bez mała 4lata temu. pracują praktycznie non stop(3zmiany dziennie, jedynie jedna zmiana w niedzielę jest wolna). i co? i nic.żadnych przecieków. a powtarzam: to wszystko pracuje sobie pod ciśnieniem i nie jest to czysta woda, tylko związki chemiczne do odtłuszczania, pasywacji, aktywacji, etc. aluminium.

tak więc/

zależy chyba od wykonującego-jak się przyłoży.

właśnie przerabiam ten temat osobiście na nowej linii.

pozdrowienia.

oorbus

Ja używam konopi nawiniętych jak szpulka nici. Są bardzo wydajne i po nawinięciu na gwint mała kosmetyka nożem wokół połączenia i jest czysto wygląda jakby konopi wogóle nie było. Nic tak bardzo nie szpeci połączeń (wg mnie) jak wystajace konopie z połączeń.