Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzieci w ogrodzie - placyk zabaw - basen - domek na drzewie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Swego czasu miałem przyjemność kąpać się w bardzo przyjemnym basenie w ogródku u znajomych, w miarę możliwości postaram dowiedzieć się co to był za basenik, bo moczyło się wybornie. Niestety wtedy nie przyszło mi do głowy pytać o szczegóły.

Co do zabawek, poszperałem i szybko wynalazłem. zabawki ogrodowe dla dzieci - o tyle mi łatwiej, że ostatnio kupowałem w tym sklepie Fiskarsa dla znajomego na prezent, więc założone konto można znowu wykorzystać.

• 1 year później...
Witam!

Proszę, pokażcie, jakie sprzęty montujecie swoim dzieciom w ogródkach! Gdzie je kupujecie? W marketach budowlanych? W necie? (poproszę o linki!) A może budujecie sami?

Ja ostatnio kupowałam zabawki w necie na stronie http://www.ostrovia.com maja bardzo duży wybór huśtawek, bujaków które można samemu zamontować bez problemu w ogródku :) Jak się zamawia więcej rzeczy można negocjować cenę :))

Kupiłam u nich piaskownice, konika na sprężynie i taką huśtawkę razem ze zjeżdżalnią :) Jestem bardzo zadowolona :))

• 1 month później...
Więc sądzisz, że ułożone płytki na utwardzonym podłożu będą bezpieczniejsze od miękkiego piachu?

Uważam , że bezpieczniejsze. Po jakimś czasie piachu jest coraz mniej i w razie upadku dziecko może uderzyć się o części montażowe elementów rekreacyjnych, wylewek które wystają spod piachu . trawa pięknie wygląda, ale tylko na początku, później będzie wydeptana i będzie wyglądała spod niej twarda ziemia. A nawierzchnia gumowa, zawsze jest miękka i bezpieczna.

Edytowane przez Elfir

Witam,

w wyniku błędu kogoś tam, zostało nam dużo drewna konstrukcyjnego dachu.

Wymyśliliśmy, że zrobimy dziecku plac zabaw.

Jakiś tam projekt machnąłem na szybko, żeby dać stolarzowi do wyceny.

Załączam wizualkę placu zabaw - proszę o komentarze, ciekawe rozwiązania, itp.

Do tej pory nasz 3-latek bawił się tylko u kogoś na podobych.

Plac będzie stał na betonowych klockach, wokół rozsypiemy żwir / piasek.

plac_2.jpgplac_1.jpg

• 1 month później...
Witam!

Proszę, pokażcie, jakie sprzęty montujecie swoim dzieciom w ogródkach! Gdzie je kupujecie? W marketach budowlanych? W necie? (poproszę o linki!) A może budujecie sami?

Ja ostatnio kupiłem dzieciakom trampolinę w sklepie http://trampoliny.pl/, generalnie jestem zadowolony, dość rozsądny stosunek ceny do jakości. Słyszałem, że większość tych trampolin z allegro (szczególnie te super okazje i promocje) jest strasznie miernej jakości więc zdecydowałem się trochę dołożyć. Są jeszcze trampolinki w marketach budowlanych, co ma tą przewagę, że zazwyczaj można je obejrzeć rozłożone przed sklepem i samemu ocenić jakość.

• 6 months później...
  • 4 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Domek w ogrodzie to fajna sprawa. Dzieciaki uwielbiają się bawić w takich miejscach. Teraz jest dość duży wybór tego typu produktów. Można np. kupić (lub zrobić) sam domek, np. taki:

http://ogrodolandia.pl/208-643-large_default/domek-krzys-niemalowany-.jpg

lub postawić cały plac zabaw z domkiem. Znalazłam takie fajne rozwiązanie, tu foto:

http://ogrodolandia.pl/227-708-large_default/plac-zabaw-daisy-125125x300.jpg

źródło zdjęć: http://ogrodolandia.pl/

Tutaj jest domek umieszczony u góry, a na dole miejsce na np. piaskownicę. Dzięki temu dziecko może bawić się w niej nawet w upalne lato i nadal pozostanie w cieniu. :)

Z doświadczenia napiszę, że te wszystkie domki, ślizgawki to fajna sprawa, pod warunkiem, że tam będzie się bawiło przynajmniej TROJE dzieci w stosownym wieku, czyli 3-5 lat. ale i tak jest to inwestycja na dłuższą metę mało opłacalna.

Bo od szóstego roku życia, to można zwijać ten cały bajzel, a w jego miejsce postawić tor przeszkód, taki jak na socjalnych ogródkach. To już ma większy sens, niż plastikowe ślizgawki i domki.

No wiadomo, że szczęścia dziecka nie da się przeliczyć na pieniądze, ale uwierzcie, że małe dziecko tak samo dobrze bawi się na torze przeszkód dla większych dzieciaków, a nawet lepiej!

portaga - a możesz dodać zdjęcie takiego toru przeszkód? Bo nie do końca wiem o co ci chodzi, a temat mnie zaciekawił. :)

To zależy od inwencji właściciela, jaki tor sobie zaprojektuje i wybuduje, taki będzie miał.

Generalnie chodzi o parę bali, trochę metrów liny, paręnaście desek + kilka płyt.

To wszystko należy połączyć ze sobą wg uznania i wyobraźni, i zamiast stawiać plastikowe domki z marketu, możemy otrzymać np. takie coś (zdjęcie pierwsze lepsze z googla - są setki podobnych i innych)

tor przeszkód.jpg

tor przeszkód.jpg

A ja uważam, że wiele, jeśli nie wszystko, zależy od temperamentu dzieci. Są takie co będą na podobnym torze szaleć bez przerwy a są takie co będą wolały w domku bawić się w rodzinę. Nie ma reguły. Dzieci są różne i mają różne potrzeby więc trzeba się dostosowywać do nich a domek dla dziecka nie musi być plastikowym badziewiem z marketu.

• 2 months później...

Chciałbym Was przestrzec przed nieuczciwym wykonawcą placów zabaw i domków drewnianych z Marcinkowic k. Oławy. W internecie Ich znajdziecie na placezabaw.olawa.pl, [email protected]

Domek wykonany niezgodnie z dostarczonym szczegółowym projektem, nie zdołali domku zmontować, konieczne były przeróbki, przez pół roku nie zdołali dostarczyć wszystkich elementów. Do dziś czekam na zwrot za elementy które w końcu dokupiłem samodzielnie.

Kontakt z wykonawcą nieprzyjemny, wielokrotnie byłem okłamywany.

Jedyny plus to stolarz który dla nich robi te place, bardzo w porządku.

A tak z doświadczenia to dzieci wcale tak bardzo nie lubią się bawić w domku, o wiele większą frajdę mają z zabawy z rodzicami.

Chcę tylko banalnie potwierdzić, że bez sensu jest się zapracowywać by postawić dzieciom domek, lepiej ten czas przeznaczyć na zabawę.