karud 23.07.2001 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2001 Buduję dom (parterowy, nieużytkowe poddasze)z mechaniczną wentylacją nawiewno - wywiewną z odzyskiem ciepła. Dodatkowo chciałbym zamontować kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza w celu wspomagania ogrzewania (ogrzewanie elektryczne), przy czym planowałem, że będzie to odrębna instalacja (wentylacja już jest). Niestety nie mogę sie dowiedzieć czy te dwa systemy mogą ze sobą współpracować i w jaki sposób, każdy z "fachowców" mówi co innego. Ustaliłem jedynie, że kominek musi mieć zamkniętą komorę spalania i doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz. Może ktoś ma jakieś sprawdzone informacje na ten temat i mógłby się nimi podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 niech sie ktoś podzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.11.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Wentylacja nawiewno-wywiewna nie gwarantuje dokładnego zrównoważenia ciśnień wewnątrz i na zewnątrz budynku.Pozwala na pełną szczelność okien. Zatem konieczne jest zewnętrzne doprowadzenie powietrza pod komorę kominka.Łączenie kanału nawiewu instalacji wentylacyjnej z kanałem wlotu powietrza grzewczego do kominka, może być niebezpieczne (czad) i może zakłócić pracę kominka.Oba systemy (kominek i wentylacja) mogą pracować w różnym czasie. Nie słyszałem nic o kominkach z zamkniętą (szczelną) komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek z londynu 23.11.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 jestem amatorem w tej dziedzinie wiec podskoczylem do was, aby sie czegos dowiedziec.zaczynam budowe w nastepnym roku i mam pytanie czy moge podlaczyc ogrzewanie podlogowe do kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.11.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 http://www.rekuperatory.com.pl/zdjeciakominek.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek z londynu 23.11.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 dzieki Szarusiu!!!! wiele pomogles jestes the best!!!!!!!!!!! jaka pogoda w budapeszcie? w londynie leje od 3 dni............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek z londynu 23.11.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 wracam teraz ze strony http://www.purmo.com. poszukiwalem tam cen ale nie znalazlem. Czy ktos mnie moze ponownie uswiadomic ile trzeba zaplacic za ogrzewanie podlogowe i w ktorym momencie trzeba takie cacko instalowac. z gory uprzejmie dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts