Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

____Jaka OSZCZĘDNOŚĆ pomóżcie policzyć!!!!!!!!!!!!!?????????

MimblaM

Recommended Posts

Serdecznie proszę o pomoc!!!

Mam budynek o wymiarach ok 26x6,5 metra. W projekcie mam dwa pełne piętra tzn parter i I piętro + nieużytkowe poddasze. Nad pierwszym piętrem mam w projekcie mam strop teriwa i mnie się wydaje że taniej, a równie praktyczne byłoby mieć strop tak zwany lekki. Pytanie tylko ile tak naprawdę można zaoszczędzić.

Wiem, że wykonanie stropu teriwa na taki budynek tzn. pustaki+belki+beton to koszt ok 14000 (cena za wykonanie jest w cenie całego budynku, ale jak z niego zrezygnuję to mi za to odliczą). Ile w takim razie kosztuje lekki strop, chodzi mi konkretnie o wykonanie konstrukcji sufitu, przykręcenie karton gipsów, ułożenie folii i ocieplenie. Ocieplać czy tak czy tak muszę więc koszt ten sam za materiał. Wiem że też będę musiała doliczyć wzmocnienie konstrukcji dachu, czyli dodatkowe drewno, ale z tym poradzę sobie sama.

Bardzo proszę o pomoc. Decyzję muszę podjąć szybko.

Zaznaczam że czy tak czy tak ze stryszku nie będę korzystać bo jest wysoki tylko na metr.

Jak to sensownie policzyć??????????!!!!!!!!!!!

Serdecznie proszę o pomoc!!!

Mam budynek o wymiarach ok 26x6,5 metra. W projekcie mam dwa pełne piętra tzn parter i I piętro + nieużytkowe poddasze. Nad pierwszym piętrem mam w projekcie mam strop teriwa i mnie się wydaje że taniej, a równie praktyczne byłoby mieć strop tak zwany lekki. Pytanie tylko ile tak naprawdę można zaoszczędzić.

Wiem, że wykonanie stropu teriwa na taki budynek tzn. pustaki+belki+beton to koszt ok 14000 (cena za wykonanie jest w cenie całego budynku, ale jak z niego zrezygnuję to mi za to odliczą). Ile w takim razie kosztuje lekki strop, chodzi mi konkretnie o wykonanie konstrukcji sufitu, przykręcenie karton gipsów, ułożenie folii i ocieplenie. Ocieplać czy tak czy tak muszę więc koszt ten sam za materiał. Wiem że też będę musiała doliczyć wzmocnienie konstrukcji dachu, czyli dodatkowe drewno, ale z tym poradzę sobie sama.

Bardzo proszę o pomoc. Decyzję muszę podjąć szybko.

Zaznaczam że czy tak czy tak ze stryszku nie będę korzystać bo jest wysoki tylko na metr.

Jak to sensownie policzyć??????????!!!!!!!!!!!

Niechcący wysłało mi się dwa razy.

Nie uważam że to bez sensu. Stryszek mam wysoki na metr w najwyższym miejscu i moim zdaniem nie będę z niego korzystać.

Moje pytanie jest bardzo konkretne, jak policzyć oszczędności tzn koszt wykonania materiał osobno robocizna osobno sufitu z kg.

Będe mial sufit podwieszany, mam juz częśc materiałów (cała podkonstrukcje stalową) sufit chce wykonać na podwójnym ruszcie krzyżowym obnizony w stosunku do dźwigara około 20cm.

Profile oraz łaczniki systemowe, wkręty kołki kosztowały mnie ~13zł/m2 przy czym sa to dane przed montażem nie wiem czy cos nie bede musiał dokupić. Płyta g-k to koszt 7-8zł/m2 paroizolacja to około 1 zł/m2. Wykonanie sufitu wraz z ułozeniem ocieplnia od 18 do 30 zł/m2 - takie stawki spotkałem na rynku.

Może ktoś się wypowie na temat następującej kalkulacji dot wykonania sufitów z kg i obicia ich od strony poddasza płytą OSB

Koszt wykonania ok 140 m2:

25 zł/m2 robocizna x 140 m2

15 zł/m2 materiały na konstrukcję x 140 m2

8 zł/m2 płyta gk x 140 m2

27 zł/m2 płyty OSB x 140 m2

1 zł/m2 folia paroizolacyjna x 140 m2

tj 9240 w przybliżeniu 10000

ocieplenie muszę zrobić i tu i tu

Koszt terivy

4000 zł belki

3000 zł pustaki

7000-8000 beton (właściwie to jak określić jego zapotrzebowanie?)

24 zł m2 tynku na sufit (tynki gipsowe z agregatu) x 140 m2

tj 14000-15000 + 3360 za tynki + robocizna

(ile właściwie warte jest wykonanie takiego stropu, jak zdecyduję się na konstrukcję gk muszę wynegocjować jakąś sumę)

No cóż bez robocizny wychodzi mi około 8000 na korzyść gk jak doliczę jeszcze roboiznę to mi dopiero wyjdzie porządna kwota, a może gdzieś popełniłam błąd w obliczeniach?

Może ktoś się wypowie na temat następującej kalkulacji dot wykonania sufitów z kg i obicia ich od strony poddasza płytą OSB

Koszt wykonania ok 140 m2:

25 zł/m2 robocizna x 140 m2

15 zł/m2 materiały na konstrukcję x 140 m2

8 zł/m2 płyta gk x 140 m2

27 zł/m2 płyty OSB x 140 m2

1 zł/m2 folia paroizolacyjna x 140 m2

tj 9240 w przybliżeniu 10000

ocieplenie muszę zrobić i tu i tu

Koszt terivy

4000 zł belki

3000 zł pustaki

7000-8000 beton (właściwie to jak określić jego zapotrzebowanie?)

24 zł m2 tynku na sufit (tynki gipsowe z agregatu) x 140 m2

tj 14000-15000 + 3360 za tynki + robocizna

(ile właściwie warte jest wykonanie takiego stropu, jak zdecyduję się na konstrukcję gk muszę wynegocjować jakąś sumę)

No cóż bez robocizny wychodzi mi około 8000 na korzyść gk jak doliczę jeszcze roboiznę to mi dopiero wyjdzie porządna kwota, a może gdzieś popełniłam błąd w obliczeniach?

Na pewno lekki sufit podwieszany będzie tańszy, lecz powyższe kalkulacje stropu Teriva są trochę zawyżone. Słusznie masz wątpliwości co do betonu, jeżeli przyjmiemy warstwę nadbetonu do 10cm - wystarczy cieńsza, ale część wchodzi między pustaki i belki, to mamy 14m3 betonu i z własnego doświadczenia wiem że na taką powierzchnię potrzeba 12-15m3. Nie znam aktualnych cen betonu towarowego, lecz zakładam iż nie powinno być więcej niż 250 zł/m3 co daje 3,5 tys. zł. Ponadto koszty robocizny masz już chyba uwzględnione (na pewno te dotyczące wykonania tynków). Dla pełnej porównywalności trzebaby było dodać koszty gładzi gispsowych nakładanych na płyty gk - zużycie i koszt niewielki, ale stawka robocizny może to podbić w górę o kolejny 1 tys. zł.

Bez sensu z punktu widzenia praktycznego
:wink:

tak właśnie

cena wyjdzie podobna

a strop dużo gorszy...

a potem tu będziesz zadawać na forum pytania co robić pęka mi sufit na łączeniach płyt kg, albo na połączeniu z ścianami...

czyżbyś uległ/a sile sugestii jakiegoś złotoustego handelkarza systemami suchych tynków :o

A ja sie dziwie dlaczego ludzie wybieraja strop terriva?? Czy nie lepiej zastosowac strop monolit zbrojony??

Betonu wychodzi w przyblizeniu tyle samo bo przeciez taki strop ma 12 -15 cm grubosci jedynie stali trzeba sporo ale chyba i tak to taniej wyjdzie niz belki+pustaki.

A to ze trzeba troche desek i stepli wiecej to nic bo zawsze mozna je wykorzystac np ja z tych desek zrobilem pozniej cala nadbitke i jeszcze zostało mi do innych celow zreszta na budowie zawsze deski sie przydaja.

No i taki strop jest tez cienszy o 10 cm co tez ma czasami zalety

...

Nie uważam że to bez sensu. Stryszek mam wysoki na metr w najwyższym miejscu i moim zdaniem nie będę z niego korzystać.

Moje pytanie jest bardzo konkretne, jak policzyć oszczędności tzn koszt wykonania materiał osobno robocizna osobno sufitu z kg.

czytajcie dokładniej, zaoszczędzi Wam to wypowiedzi oderwanych od tematu

rzeczywiście bez sensu dawać terrivę, a tym bardziej monolit; dywagacje na temat pękania gk itp to o kant d..

nawet kolega beton44 niedoczytał :cry:

a co do kosztów to obecnie trudno o nich mówić, ale napewno zaoszczędzisz

przy rozpiętości 6,5m jak najbardziej belki drewniane w zupełności wystarczą, w rozstawie krokwii tam izolacja cieplna i te wszystkie parocośtam

zostałe obłożenie płytami GK

bez płyty osb bo po co?

na konstrukcję też chyba za dużo przyjęte (o jakieś 500pln)

tak właśnie

cena wyjdzie podobna

a strop dużo gorszy...

a potem tu będziesz zadawać na forum pytania co robić pęka mi sufit na łączeniach płyt kg, albo na połączeniu z ścianami...

Równie dobrze mozna zadac potem pytanie: ratunku- pekają mi tynki na stropie teriva.

Każdą robote można spie ... lić

Uważam ,ze robienie betonowego stropu w tym przypadku nie ma sensu.

Zamiast krokwi dac wiązary (mniej drewna) i zamocować sufit do dolnego pasa.

Ostatnio w muratorze bylo porównanie kosztów stropu cieżkiego i lekkiego. Poszukaj.

cena taka sama

a co strop żelbetowy /czy monolit czy jakaś "terriva" też jest tak jakby żelbetowa w swej części nośnej chyba??? bloczki to szalunki i wypełnienie/

to żelbetowy nie jakiś "kanadyjczykowy" za przeproszeniem

budynki to powinny być mocne

chyba że lubisz namioty to proszę bardzo można sobie go rozpiąć na dachu

tak właśnie

cena wyjdzie podobna

a strop dużo gorszy...

Równie dobrze mozna zadac potem pytanie: ratunku- pekają mi tynki na stropie teriva.

Każdą robote można spie ... lić

Uważam ,ze robienie betonowego stropu w tym przypadku nie ma sensu.

Zamiast krokwi dac wiązary (mniej drewna) i zamocować sufit do dolnego pasa.

Ostatnio w muratorze bylo porównanie kosztów stropu cieżkiego i lekkiego. Poszukaj.

No dobrze.

1.)Jaki będzie dodatkowy koszt przeprojektowania więżby i dodatkowego drewna.

2.)Jakiej grubości docieplenia i i jakiego rodzaju wymaga terriva a jakiego ruszt z G_K.(*ile wyniesie drożej welna przy G-K)

3.Jaki Bedzie nie uwzględnony koszt masy szpachlowej ,taśm itd.(malutki :D )

4.Prawdopodobienstwo pekania plyt G-K jest dużo większe.

5.lPomimo rezygnacji z terrivy Wieniec też pewnie trzeba bedzie wylać nie wyparuje (*czyżby ktoś o nim zapomnial w kalkulacjach?)

Własnie zabudowałem 200 m2 G-K ale tylko dlatego że nie miałem możliwości wylać skosów (zlo konieczne)

:lol:

mój kierownik doradził, żeby nie zmieniać i robić terrivę. Tak zrobiłem i dobrze zrobiłem. Pewnie da się zrobić sufit podwieszany, który nie będzie pękał - ale z reguły pęka. A terriva z reguły nie pęka... I z wieszaniem lamp problemów nie ma. Różnica w koszcie naprawdę nie jest duża

pozdrawiam

Grzegorz