ivan 14.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Planuje zainstalować piec C.O z podajnikiem na eko-groszek często radzą mi by zastosować podajnik tłokowy zamiast ślimakowego, że niby tłokowy jest mniej awaryjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 14.11.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 hmm z ta mniejsza awaryjnoscia to niewiem moj znajomy instalator mowi ze ma kilku klietow ktorym taki podajnik sie troche wyrobil i co jakis czas wie blokuje wiec trzeba potraktowac go mlotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 15.11.2006 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Ja mam ślimakowy i nie sądzę żeby był bardziej awaryjny niż tłokowy. Tłokowy jest przecież bardziej skomplikowany mechanicznie. Raczej ktoś chce Ci sprzedać określony kocioł. Z zalet tłokowego - można chyba palić miałem - ślimak by się zapchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 15.11.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Hmm - to prawda, że każdy zachwala Ci to co chce sprzedać. U mnie w okolicy jest producent pieców z podajnikiem tłokowym (czy jak u nas się mówi szufladowym) i zachwala swoje wyroby mówiąc właśnie że można miałem palić. Jednak wszyscy moi znajomi, którzy zdecydowali się na piec z podajnikiem, wybrali podajniki ślimakowe. Na mój chłopski rozum również podajnik ślimakowy wydaje się mniej awaryjny, gdyz mniej skomplikowany i ja wybrałem właśnie piec z takim podajnikiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 16.11.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 No to ja jeszcze dodam dla równowagi, że podajnika tłokowego nie zablokuje większy kawałek węgla, który niestety może zablokować ślimak i pourywać zabezpieczenia. No i mając ślimaka jesteśmy skazani tylko na horendalnie drogi eko-groszek. A górnicy znowu chcą sobie postrajkować bo zaczął się sezon i zbliża barbórka więć trzeba dostać premie, 13,14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 16.11.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 ty sie nie zgodze ze skazani jestesmy tylko na ekogroszek mozemy palic tez peletsami i owsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 17.11.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 ty sie nie zgodze ze skazani jestesmy tylko na ekogroszek mozemy palic tez peletsami i owsem Czy trzeba cos pokombinować czy wystarczy tylko zamiast ekogroszku wsypac owies a jak się ma kaloryczność owsa do ekogroszku bo przy cenie owsa 400- 450zł za tone czy to się opłaca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzio 18.11.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 ty sie nie zgodze ze skazani jestesmy tylko na ekogroszek mozemy palic tez peletsami i owsem Czy trzeba cos pokombinować czy wystarczy tylko zamiast ekogroszku wsypac owies a jak się ma kaloryczność owsa do ekogroszku bo przy cenie owsa 400- 450zł za tone czy to się opłaca . Z tego co wiem to mało który piec na ekogroszek jest przystosowany do oesa!!! Np. Kostrzewa grozi odebraniem gwarancji z używanie takiego paliwa.Ponoć owies wydziela chlor którego większość kotłów niw wytrzymuje ale jest kilku producentów któży sobie z tym radzą zobacz Linga Duo czy Granpal Polimetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 18.11.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 no tak owies wydziela chlor ekogroszek siarke a mial jeszcze wiecej siarki i choler.. wie czego jeszcze (oczywiscie poza zwirem i piaskiem) pytanie co bardziej je metal ? piec mozna dosc latwo przystosowac do spalania owsa wystarczy poczytac posty na tym forum ale ja jeszcze razde 1 modyfikacje zrobic tak jak ma piec ling dodadkowy zbiornik na wode przy zasobniku z zaworem parafinowym lub tez kupic np linga mozna dokupic przystawke do spalania owsa za 100zł i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polimet 18.11.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 no tak owies wydziela chlor ekogroszek siarke a mial jeszcze wiecej siarki i choler.. wie czego jeszcze (oczywiscie poza zwirem i piaskiem) pytanie co bardziej je metal ? piec mozna dosc latwo przystosowac do spalania owsa wystarczy poczytac posty na tym forum ale ja jeszcze razde 1 modyfikacje zrobic tak jak ma piec ling dodadkowy zbiornik na wode przy zasobniku z zaworem parafinowym lub tez kupic np linga mozna dokupic przystawke do spalania owsa za 100zł i tyle Piec na owies i pelet ze słomy(przy drewnianym nie ma problemu) musi być wyposażony w katalizator gdzie następuje dopalanie. W retortach występuje często jeszcze jeden problem: niedopalanie owsa spowodowane rozkładem otworów napowietrzających przystosowanych do węgla a niesprawdzających się przy owsie. http://www.polimet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 18.11.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 dlatego np ling ma katalzator i przystawke na palnik do spalania owsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polimet 18.11.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 dlatego np ling ma katalzator i przystawke na palnik do spalania owsa Właśnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 19.11.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 19.11.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Też byłem (jestem) fanem palenia owsem ale ostatnio jakby mi przeszło Kupiłem ostatnio ekogroszek (co prawda luzem) za 390zł więc porównując cenę i wartość opałową rachunek jest prosty. A i piec jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 19.11.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Też byłem (jestem) fanem palenia owsem ale ostatnio jakby mi przeszło Kupiłem ostatnio ekogroszek (co prawda luzem) za 390zł więc porównując cenę i wartość opałową rachunek jest prosty. A i piec jest tańszy. A ja palę owsem ogrzewam moje ponad 180m2 i jak narazie jest super średnio 20 kg dziennie(CO + CW) mieszkanko dobrze ocieplone a owies jest dostępny po 300pln bez kłopotu od rolnika.Próbowałem tez palić ekogroszkiem ale nie wychodzi mniej i jednak jest brudno gdy trzeba czyścić piec. Najlepiej pali sie peletem ale cena..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 19.11.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Też byłem (jestem) fanem palenia owsem ale ostatnio jakby mi przeszło Kupiłem ostatnio ekogroszek (co prawda luzem) za 390zł więc porównując cenę i wartość opałową rachunek jest prosty. A i piec jest tańszy. A ja palę owsem ogrzewam moje ponad 180m2 i jak narazie jest super średnio 20 kg dziennie(CO + CW) mieszkanko dobrze ocieplone a owies jest dostępny po 300pln bez kłopotu od rolnika.Próbowałem tez palić ekogroszkiem ale nie wychodzi mniej i jednak jest brudno gdy trzeba czyścić piec. Najlepiej pali sie peletem ale cena..... Czy kupiłeś kocioł na owies czy palnik na owies który można zastosować do kotła węglowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 20.11.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Też byłem (jestem) fanem palenia owsem ale ostatnio jakby mi przeszło Kupiłem ostatnio ekogroszek (co prawda luzem) za 390zł więc porównując cenę i wartość opałową rachunek jest prosty. A i piec jest tańszy. A ja palę owsem ogrzewam moje ponad 180m2 i jak narazie jest super średnio 20 kg dziennie(CO + CW) mieszkanko dobrze ocieplone a owies jest dostępny po 300pln bez kłopotu od rolnika.Próbowałem tez palić ekogroszkiem ale nie wychodzi mniej i jednak jest brudno gdy trzeba czyścić piec. Najlepiej pali sie peletem ale cena..... Czy kupiłeś kocioł na owies czy palnik na owies który można zastosować do kotła węglowego? Kupiłem nowy piec na owies,pelet i zastępczo ekogroszek o mocy nominalnej 15KW sterowny pokojowym i pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxvong 23.11.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 stanisław.k długo czekałeś na dostawę pieca? Brałeś od producenta czy dydtrybutora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 23.11.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 stanisław.k długo czekałeś na dostawę pieca? Brałeś od producenta czy dydtrybutora ? normalnie ok 4 tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia115a 25.11.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Mamy kolejny już problem z naszym piecem w tym roku najpierw spalił się sterownik teraz chyab zapchał się ślimak nie podaje ekogroszku? Da sie go jakoś przepchać co robić? Macie może namiary na jakiegoś fachowca z okolicy Łodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts