Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmienie zimowe ptaków

tadzel

Recommended Posts

Ja kupuję słoninkę i wieszam dla sikorek. Inne ptaszki też ją lubią. Bardzo miło jest patrzeć przez okno jak te drobne ptaszyny uwijają się przy jedzeniu. Kiedyś byliśmy zimą na działce na Mazurach i zawiesiliśmy słoninkę dla sikorek na drzewku śliwki węgierki. Oprócz sikorek dobierały się do niej zimorodki i sójki (chyba) a także .... kocur z sąsiedniego gospodarstwa :evil: Musieliśmy szybko dokarmić go odpowiednio żeby nie straszył ptaszków.

ja kupuje specjalna mieszanke zimowa dla ptaków, oststnio kupiłam w nimczech super tłuste kuleczki do zawieszenia,wieszam tez słoninkę....w zeszła zimę miałam niezły ptasznik :) :) jednorazowo było u mnie 12 sikorek...

do tego dokarmiałam drozda najpierw zjadł mi wszystkie jagody z jałowca pozniej co drugi dzien kładłam mu całe jabłko...ciekawa jestem czy tej zimy przyleci do mnie...

i czasem kot zakradal sie po słonine :)

mieszanka zimowa dla ptakow - 2 kg 8 zł. ( sa zbozam kukurydza, słonecznik i cos czego nie znam :oops: :oops: )

• 2 weeks później...
czy macie już przygotowane zapasy nasion do karmienia ptaków. Jakie ewentualnie są obecnie ceny np. nasion słonecznika.

podobno nie powinno się dokarmiać ptaków przy temperaturach plusowych .

stwierdziłem , że u nas na pustelni ptaki gdy kończą się jagody odlatują w stronę większych skupień ludności co jest całkowicie zrozumiałe. aby tej " emigracji " zapobiec stawiamy już na początku Listopada karmiki i zaczynamy powoli dokarmiać ( przynęcać ) ptaszki .i wiem , że zostaną na " zawsze "

karmę kupuję tu w Berlinie .

ceny (akurat dzisiaj kupowałem ) :

25 kulek w wiaderku ( tylko na mrozy ) -- 7 €

5 kg .mieszanki tłustej ( też na mrozy ) ---3,50 €

1 kg słonecznika nie łuskanego ---------------0,7 €

1 kg mieszanki dla ptactwa różnego --------0,8 €

ale sami też przygotowujemy mieszankę specjalną :

:D :D

http://www.republika.pl/slawkowo/karma.dla.ptaków.JPG

a tu ptactwo się raduje :

http://www.republika.pl/slawkowo/ptaszki.JPG

jak stwierdziłem po ostatnich 2 sezonach zużycie karmy wynosi ok 7 kg. na miesiąc. :o :o :o

ale za to wiosną i latem mamy mnóstwo przyjaciół .