Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pracownia projektowa Lipińskich promuje ostatnio swój projekt domu pasywnego. Projekt ten niespecjalnie mi odpowiada ze względów funkcjonalnych, natomiast może być inspiracją do "podtuningowania" w stronę domu pasywnego innego projektu.

Problem w tym, jak ułożyć 30 cm ocieplenia od gruntu. Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie?

https://forum.murator.pl/topic/66025-dom-pasywny-30-cm-ocieplenia-od-gruntu-jak-to-si%C4%99-robi/

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może chodzi o keramzytowy granulat?

Izolacja podłogi na gruncie:

Ułożenie izolacji z Keramzytu Optiroc bezpośrednio na gruncie eliminuje konieczność wykonywanie trzech warstw klasycznej izolacji: podsypki piaskowej, podłoża betonowego i izolacji cieplnej ze styropianu, czy wełny. Na wyrównane, pozbawione humusu podłoże wystarczy wysypać warstwę 20-30 cm impregnowanego* Keramzytu Optiroc frakcji 10-20 mm. Wypełnienie należy powierzchniowo zagęścić przy użyciu zagęszczarek płytowych: ręcznych z płytą o wymiarach min. 50x50 cm lub lekkich mechanicznych. Na zagęszczonym keramzycie (grubość wypełnienia zmniejsza się wówczas o około 10%) warto wykonać cienką warstwę szprycu cementowego, który zespoli granulat w górnej warstwie i umożliwi łatwiejsze ułożenie izolacji z dwóch warstw, np. papy lub folii. Następnie wykonujemy typowe betonowe podłoże pod posadzkę o grubości ok. 5-6 cm (można użyć gotowej mieszanki betonowej Optiroc 1000), które zgodnie ze sztuką budowlaną należy oddzielić (zdylatować) od ścian, słupów i innych elementów konstrukcji budynku oraz przeciąć w progach pomiędzy pomieszczeniami. Wytrzymałość podłoża z zagęszczonego keramzytu jest kilkakrotnie wyższa od izolacji styropianowej, czy z wełny mineralnej. Warstwa keramzytu na gruncie może przenosić większe obciążenia statyczne i dynamiczne z posadzki.

Dzieki wielkie - brzmi ciekawie! Przypuszczam, ze zeby uzyskac taka sama izolacyjnosc warstwy ocieplenia jak 30 cm styropianu, to pewnie trzeba by ulozyc grubsza warstwe keramzytu - czy tak? Jesli tak, mam nadzieje, ze to nie problem?

Aby uzyskac odpowiednik 30 cm styropianu mozesz ulozyc 50 cm keramzytu (zageszczanego warstwami) a na to 10 cm styropianu.

W zaleznosci od jakosci i rodzaju keramzytu - styropianowi o grubosci 10 cm odpowiada warstwa 20-30 cm keramzytu.

Czy dużo jest droższe ocieplenie z keramzytu od styropianowego - o ile tak mniej więcej? Małżonek tradycjonalista wrzasnął od razu, że to na pewno strasznie drogo i że nikt tak nie robi! :evil:
Czy dużo jest droższe ocieplenie z keramzytu od styropianowego - o ile tak mniej więcej? Małżonek tradycjonalista wrzasnął od razu, że to na pewno strasznie drogo i że nikt tak nie robi! :evil:

Znajac cene 1 m3 mozesz wyliczyc sobie koszt ulozenia warstwy o zadanej grubosci

http://www.optirocgniew.pl/cennik.html#cennik

Wez tylko pod uwage, ze zageszczanie keramzytu powoduje zmniejszenie wysokosci warstwy o ok. 10 %.

Na razie chyba nie, ale może za chwilę zacznie jakiś gość od styropianu. :wink:

Ale tak poważnie - do tych co coś wiedzą o ocieplaniu. Na ile warto zwiększać ocieplenie podlogi na gruncie powyżej przeciętnych 10 cm styro i czy rzeczywiście keramzyt jest korzystniejszy. i może ktoś liczył o ile więcej kosztowo wychodzi ocieplenie z keramzytu z porównywalnym parametrowo ze styropianu - jeśli podłoga ma ok. 100 m2?

Chcę oszczędzać i mieć ciepło nie popadając jednocześnie w paranoję.

Przyłšczam się do pytania El-ki, szczególnie jeœli chodzi o porównanie kosztów. Ciekawa sprawa.

Co do ocieplania keramzytem - sš inne systemy niż optiroc? Skoro ten jest amatorski, to chętnie posłucham o profesjonalnych.

czy tutaj reklamuje sie system optiroc?

mam nadziej ze nie

bo system amatorski

Podalem przyklad Optiroc'a bo po prostu publikuja cennik na swoich stronach...

Na szczescie nie jest to jedyny producent - wszak przeciez to system amatorski :lol: :wink:

Jako "przeciwwaga" moze byc http://www.keramzyt.pl/

zeby nie byc goloslownym juz pisze czemu tak uwazam ;)

przeczytalem swego czasu taki poradnik budowlany w pdf (krazy gdzies w sieci- sponsorowany przez optiroca)

z poziomu tego materialu wnioskuje ze to albo amatorka albo naciagactwo ;)

Może warto dodać o co "walczymy". We współcześnie budowanych domach (zgodnych z normami dot. izolacyjności), "normalne" ocieplenie posadzki powoduje, że straty energi potrzebnej do ogrzania, wynoszą około 5 do 7%. Tak więc zwiększenie o połowę tej izolacyjności (co jest dosyc trudne) da od 2,5 do 3,5% ogólnych oszczedności.
Dałem hasło na wyszukiwarkę internetową "PASSIVHAUS" - jest sporo stron niemieckich . Wyskoczyło mi 36 wyników. Są również rozwiązania projektowe

Idea 30 cm styropianu na posadzce, jeżeli ściany zewnętrzne ocieplamy do ławy fundamentowej jest kompletnie bez sensu. Jeżeli ściane zewnętrzną ocieplamy 30 cm styropianem, to jak do tego ma się 30 cm na podłodze, temperatury w których pracuja (ściana , posadzka) są diametralnie różne.

Jestem wielkim zwolennikiem ,,ciepłych" domów, wręcz pasywnych, ale w działaniu proponuje kierować sie logiką i ekonomią

A ja mysle, ze to czy jest bez sensu czy tez nie, zalezy od konkretnych warunkow i konkretnego przypadku. Nie uwazam, ze tak z gory i od razu autorytatywnie mozna stwierdzic ze to kompletnie bez sensu. W moim konkretnym przypadku moze (choc nie musi) sie okazac, ze wcale nie jest to takie bezsensowne. I zapewne w wielu innych rowniez.

Co do law fundamentowych - nie ma możliwoœci ocieplenia samych law (ew. plyty fundamentowej)? Zobaczcie tutaj - to zdjecia z budowy domu pasywnego wg projektu pracowni Lipinscy (zdjecie szoste):

http://www.domy-pasywne.pl/index.php?kid=37