Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnośnie analizy ogrzewania prądem lub gazem chciałem coś jeszcze napisać.

Przeliczyłem koszty za c.o. gazem i prądem dla dwóch przypadków:

1. Na podstawie Rockwool`a:

http://www.rockwool.by/graphics/AOE/materialy/kalkulator%20E_2006.01.xls

wychodzi jakiś koszt przy ogrzewaniu prądem przez całą dobę.

2. Biorąc pod uwagę wzór na akumulację ciepła prądem korzystamy ze wzoru:

P=Q[W]*24h/td [h] (bez uwzg. współczynników- i tak niewiele dają)

td- czas poboru energii elektrycznej

Zakładając, że w programie Rockwoola wychodzi Q=1,8 kW strat cieplą (u mnie np. tak jest), koszt grzania:

- prądem wychodzi ok. 1054 zł/m-c

- gazem wychodzi ok. 739 zł/m-c

Ale wyliczając jak dla akumulacji:

- prądem wychodzi:

1800*24/10h=4320 W=4,32 kW

teraz: 4,32 kW*10h=43,20 kW*0,22 zł*30,5 dni/m-c=289,87 zł

- gazem wychodzi:

1,8 kW*24h*0,11 zł (koszt kWh za gaz) *30,5 dni/m-c=144,94 zł

w pierwszym przypadku programem wychodzi Rockwool różnica wynosi miesięcznie:

(1054-739)/12=26,25 zł (czyli koszty gazu i prądu prawie takie same)

opłaca się akumulować i się decyduję ale

w drugim przypadku z prostego przeliczenia różnica wynosi miesięcznie::

289,87 zl-144,94 zł=144,94 zł/m-c (czyli koszty gazu i prądu dużo się różnią)

nie opłaca się akumulować w tańszej taryfie i się NIE decyduję.

Skąd ta różnica i co jest prawidłowe?

Otóż liczenie kosztów wzorem dla akumulowania prądem jest nie do końca dobre dlatego że uwzglęnia ono grzanie dla temp. obliczeniowych (krytycznych) przez cały sezon grzewczy przez 24 h i to już jest błąd.

Sezonowe zapotrzeb. na ciepło nie uwzględnia takiego grzania non stop kolor z np. -18 do 20 tylko jest to zależne od średniej wieloletniej temp. w danych m-cach stąd obl. kosztów z akumulacji jest błędne.

Może to było oczywiste dla niekórych ale żona mnie tym zbiła z tropu więc jej wytłumaczyłem i pomyślałem że tu też na to zwrócę uwagę. :). Może komuś sie przyda.

Tym sposobem nadal sobie i jej udowadniam że prądem warto :).

Aby "być" na temat powtórzę :- co myslicie o czymś na podstawie Legalett ale grzany prądem jak pisałem post wyżej z izolacją 20 cm- 30 cm od gruntu??

pzdr

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troszkę zmianiejąc temat: w przyszłym tygodniu widzę się z gościem z Jordahl-Pfeifer zajmującym sie Isomurem. Nie omieszkam podzielić się wrażeniami po spotkaniu. Zobaczymy.
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich, sam rozważałem problem mostka cieplnego w części cokołowej.

Zdecydowałem się na cokołowe pustaki Isomur rozprowadzane przez firmę

Jordahl-Pfeifer, gdzie można uzyskać informacje i dostać niezbędne informacje, katalog. Firma ta posiada trzy typy tych pustaków, a dokładnie:

ISOMUR, ISOMUR Light, ISOMUR Plus

Kazdy z tych pustaczków charakteryzuje się dobrymi współczynnikami.

Oprócz tego że izolują są elementem konstrukcyjnym. Mają niską nasiąkliwość co w porównaniu z Ytongiem jak ktoś pisał odmiany 600 czy 400 może mieć duże znaczenie. Wszystkie wartości przy Ytongu są obliczane gdy produkt jest suchy, a co z warunkami gdy jest wilgoć?

Ja już się zdecydowałem na Isomur, cena jest w miarę. Pozdrawiam wszystkich

• 1 month później...
Koszty rozw. z tej strony:

http://www.gdi.at/phfolder/index.php?page=Massivbau_1_02

faktycznie artur11 są dużo większe ok 15 000 zł ale ...

zawsze mozna i na razie to analizuję (wychodzi na plus) zrobić płytę fundamentową z ogrzewaniem akumulacyjnym elektrycznym kablami grzejnymi, coś jak Legalett tylko nie powietrzem a kablami grzejnymi. Mam wtedy od razu 30 cm gruby beton zbrojony do akumulacji i płytę fundamentową w jednym. Pod spodem 24, 30 cm np. HYDROPIANU obwodowo łączący się z izolacją ściany.

Co myślicie?

pzdr

witam, ja robię u siebie fundament płytowy 25 cm, pod płytą chudziak z tzw ostrogami i podsypka piaskowa, pierwsza wastwa pod ściankami na płycie to szkło spienione, na płycie 20 cm izolacja, koszt mi wyszedł podobny jak w przypadku ław i ściany fundamentowej z bloczków, może ciut więcej ok 2000 zł, ale dużo szybciej i nie boję się że mi jakaś ława "siądzie", płyta sprawdza się każdym gruncie, pozdrawiam

Nie wysedł ten pomysł. Konstruktor nie zgodził się na płytę powyżej strefy przemarzania :(.

Momo że pokazywalem mu jak się robi domy pasywne legalett itp nic z tego.

Ale chociaż mnie będzie roboty przy ławach niż przy całej zbrojonej płycie no i na pewno taniej jak piszecie.

Trochę szkoda.

pzdr

Nie wysedł ten pomysł. Konstruktor nie zgodził się na płytę powyżej strefy przemarzania :(.

Ale chociaż mnie będzie roboty przy ławach niż przy całej zbrojonej płycie no i na pewno taniej jak piszecie.

Trochę szkoda.

pzdr

mój konstruktor mi zaprojektował płytę 25 cm i pod nią chudziak 10cm z ostrogami, tak jak pisałem wyżej, z boku chudziak mam 55 cm poniżej poziomu terenu, pod spodem podsypka piaskowa, i konstruktor mi powiedział że te 55cm spełnia polską normę jeśli pod spodem jest grunt niewysadzinowy, a czas roboty płyty jest napewno krótszy niż ławy i ścian fundamentowych

• 3 weeks później...

Trochę szkoda.

pzdr

W systemie ŽISOMAX z takim posadowieniem płyty nie ma problemu. Tam cała płyta jest posadowiona na ciepłym gruncie (podgrzanym latem energią słoneczną i ciepłem odzyskanym z wentylacji). Przed ucieczką ciepła grunt chroni pionowa (lub skośna) izolacja termiczna.