Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny - 30 cm ocieplenia od gruntu - jak to się robi?

Recommended Posts

Współczynnik przenikania lambda dla szkła piankowego czarnego to 0,038 - 0,048 w zależności od rodzaju i wytrzymałości na ściskanie. Szkło piankowe czarne w wersji do wmurowania w ścianę fundamentową ma około 0,048, co jest całkiem przyjemnym rezultatem w porównaniu z gazobetonem

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

-20 cm styropianu na ściany (myślalem o 25 ale chyba nie da rady zamocować kołkami), zreszta 20 cm też nie wiem czy da się zamocować kołkami

Najdluzsze chyba kolki na rynku produkuje WkretMet - maja dlugosc 30 cm (z czego na zamocowanie w scianie - nalezy przeznaczyc minumum 6 cm).

czyli max 24 cm styropianu na ścianę aby się wkręcić w beton, dzieki za info z tymi kołkami, trochę mnie podniosłeś na duchu :)

Pewnie cena nie będzie niska (zaraz poszperam po necie :) ), czytałem też gdzieś wczoraj że można zamocować jedną warstwę styropianu na kołki a drugą tylko przykleić, byłoby taniej ale czy faktycznie tak można hmm.

j-j a jakie okna? Bo w zasadzie to one (okna) będą miały wiekszą "ucieczkę" ciepła niż wszystkie pozostałe przegrody razem.

Okna chcę firmy MS z U szyby=0,6 a ramy chyba U=1,3 (całę okno wyjdzie ok U=1,1), lepszych akurat ja nie znalazłem, jeśli coś wiesz daj znać :)

Współczynnik przenikania lambda dla szkła piankowego czarnego to 0,038 - 0,048 w zależności od rodzaju i wytrzymałości na ściskanie. Szkło piankowe czarne w wersji do wmurowania w ścianę fundamentową ma około 0,048, co jest całkiem przyjemnym rezultatem w porównaniu z gazobetonem

Masz jakiś link bo gdy ja szukałem to udało mi się znaleźć najlepsze czarne z 0,07. Jesli jest tak jak piszesz to można faktycznie pomyśleć o szkle piankowym. No ale masz może jakiś link??

A poza tym ile można dać max cm, szkła piankowego, pewnie mniej przy posadzce w ścianie niż np. w ścianie na stopodachu ale ile?

pzdr

]j-j a jakie okna? Bo w zasadzie to one (okna) będą miały wiekszą "ucieczkę" ciepła niż wszystkie pozostałe przegrody razem.

Okna chcę firmy MS z U szyby=0,6 a ramy chyba U=1,3 (całę okno wyjdzie ok U=1,1), lepszych akurat ja nie znalazłem, jeśli coś wiesz daj znać :)

A moze warto poszukac wsrod okien drewanianych?

Przykladowo

Sokolka Gold Plus (U dla szyby 0.6 W/m2K, U dla calego okna 0.8 W/m2K)

http://www.sokolkasa.pl/?lang=pl&page=2&pid=7

lub

Urzedowski Galux Oro (U dla szyby 0.5 W/m2K, dla calego okna nie wiem...)

http://www.urzedowski.com.pl/oferta-okna.php?prod_id=203

Te urzędowskiego sa podobno do dupy znajoma mi właśnie mówi, kilku jej znajomych ma i są bardzo niezadowoleni, a sokółka ciekawie wygląda dzięki bardzo. Musze przeliczyć jak to będzie przy oknach U=0,8 (12m2 mam w sumie) jeśli chodzi o straty ciepła i ptrzeliczenia.

A wie ktoś jak uwzględniać mostki termiczne przy przejściach rur przez posadzkę np?

j-j udało mi się znaleźć jeden produkt jeżeli chodzi o szkło piankowe czarne, to jest Perinsul firmy Foamglas są to bloczki do wmurowywania w ścianę fundamentową. Mają 40 cm długości i szerokości dostosowane do cegieł występujących na rynku.

jest polska strona z produktami Foamglas niestety nie ma tam informacji o Bloczkach do wmurowania w ścianę fundamentową - Perinsul :-(

http://www.foamglas.pl/

była gdzieś polskojęzyczna strona innego dostawcy ale nie mogę tego odnaleźć.

dokładniejsze info znalazłem tylko w j. angielskim:

http://www.foamglas.co.uk/perinsul.htm

Włąśnie pytałęm o cenę : niezła +90% ceny standardowego drewnianego :) w sokółce te GOLD PLUS dla pasywnych domów

w pamięci utkwiła mi informacja, że same szyby u producenta są droższe ok. 60-70% w stosunku do k=1,1

Więc niźle jadą - 90% więcej za okna, gdzie szyba to pewnie najwyżej 30-50% kosztów :lol: :lol: :lol:

Włąśnie pytałęm o cenę : niezła +90% ceny standardowego drewnianego :) w sokółce te GOLD PLUS dla pasywnych domów

Zerknij na ceny u Urzedowskiego - okno Galux Oro (z szyba k=0.5) jest drozsze od satandardowego okna Galux (z szyba k=1.0) raptem o 269 zl netto (dla standardowego okna 150x150 RU+RU).

Nie wiem dlaczego Twoim znajomi twierdza, ze sa to kiepskie okna, byc moze kupili okna o "standardowym" profilu DJ-68, a nie Galux o profilu 88 mm.

Ja dlugo szukalem okien drewnianych o dobrych parametrach cieplnych, ktore przy tym odpowiadalyby mi jakosciowo i po dlugich poszukiwaniach zdecydowalem sie wlasnie na Galux Oro w debie.

Nie wiem jaki oni typ mają ale są bardzo niezadowoleni a mają je 3 lata, ciekaw jestem jaka cena w stosunku do sokółki, tyle że sokółka ma całęgo okna U=0,8 a urzedowski podaje tylko szyby, nie wiadomo jak z oknem.

A co do szkła piankowego to jeśli coś znajdę to na pewno dam na ścianę fundamentową i w ścianę na stropodachu, tylko nie wiem jaką grubość można, kurcze jeśli z tym szkłem tak można to w zasadzie można się zbliżyć trochę do "termosu", hmm. Dzięki za linki, teraz trzeba poszukać i pomyśleć :).

Ja jeszcze kombinuję z naprożami.

Chcę dac beton 24 cm ale nie wiem, jak np. z nadprożem, myślałem żeby dać węższę nadproże np. 18 cm i dorzucić na nie do wyrównania ze ścianą te 7 cm styropianu i plus ta "właściwa" izolacja 24 cm. W sumie tam gdzie nadproże miałbym 31 cm styropianu. Tak samo tam gdzie wieniec.

Ale nie wiem czy tak da rade, konstruktorem nie jestem:).

czyli:

- Strop załatwiony i posadzka szkłem jeśli tak da rade

- nadproże w trakcie analizy

- naroża budynków- chyba nic nie da rady zrobić

- przejścia rur przez posadzkę- chyba też nic

to tyle na razie jeśli chodzi o mostki termiczne :).

pzdr

Nie wiem jaki oni typ mają ale są bardzo niezadowoleni a mają je 3 lata, ciekaw jestem jaka cena w stosunku do sokółki, tyle że sokółka ma całęgo okna U=0,8 a urzedowski podaje tylko szyby, nie wiadomo jak z oknem.

No to raczej maja stary profil DJ-68, bo Galuxy pojawily sie dopiero w 2005 roku. Mysle z parametrami cieplnymi ramy nie powinno byc zle, bo to dosyc gruby profil 88 mm w stosunku do standardu 68 mm.

Ale fakt faktem, Urzedowski nie podaje parametru dla calego okna, bo... go po prostu nie mierzyli :lol: (dzwonilem z ciekawosci)

Nie, zebym bronil Urzedowskiego, ale po prostu uwazam, ze Galux maja dobry stosunek jakosc/cena :)

A poza tym nie pisze juz wiecej o oknach w tym watku, bo zrobil sie maly off-topic i z cieplej podlogi weszlismy na cieple okna :wink:

Może masz rację ale wymaga to na pewno trzeźwej analizy jeśli chodzi o okna :).

Sokółka ma w ramie piankę poliuretanową bodajże dlatego rama jest też droższa od standardowej, po prostu całe okno jest inne wraz z ramą i mamy pewność że jest Uokna=0,8, tylko jak piszesz poozostaje cena jeszcze.

A z tematu chyba nie zbaczasz bo okna też dotyczą pasywnych budynków :).

Acha i dzwoniłem przed chwilę do

http://www.foamglas.pl/dt.html

powiedziali że nie wiedzą czy można użyć szkła jak kontynuacja ocieplenia pod ścianę nośną aby połączyć izolację, gość skumał o co mi chodzi, ma się dokładnie dowiedzieć i dac mi znać.

pzdr

Nie wiem jakie koszty ale przysłali mi informację:

Jest taka możliwość:

produkt FOAMGLAS- PERINSUL SL

są to bloczki ze szkłą piankowego czarnego,słiużą do likwidacji mostków termicznych w obrębie połączeń: ściana-strop, attyka- strop, ściana fundament.

współ lambda=0,055

bloczki o wym. szerokości 12, 19, 25 cm i wyskości 9 cm i myślę że więcej niż jedną warstwa na wysokość odpada, przynajmniej oni na schematach mają jedną warstwę.

O cenę pytałem- mam dostać odp jutro albo w pon

Na pewno drożej dlatego powiedziałem że interesuje mnie tylko podwójny bloczek o szerokości 12 cm bo dopasuję do betonu komórkowego 24 cm, na obwodzie dł. ok 44 m. Zobaczymy jak to wygląda.

Ale istnieje szansa duża pozbycia się w dużej części największego chyba mostka termicznego :).

pzdr

Najłatwiej wyeliminować mostki termiczne spowodowane przez kołki rezygnując z nich. Kleje są tak mocne, że nie jest wymagane kołkowanie styropianu do kilku kondygnacji.

Innym sposobem jest kołkowanie krótszymi kołkami. Wycinamy w styropianie otwory średnicy kołnierza od kołka 5-10 cm głębokości. Kołkujemy i te dziury zalepiamy walcami styropianowymi.

Jezier ja myślałęm o tym aby np jeśli chcemy mieć 25 cm styro to dać 20 cm i zakołkować i np resztę tych 5 cm tylko jak piszesz dokleić. Ale w taki sposób chyba trzeba podwójnie robociznę policzyć bo dwa razy ocieplamy??

Myślisz że 20 cm styropianu wystarczyloby przykleić??

pzdr

Z tego co przeczytałem to właśnie do domów pasywnych stosowana. W polsce nic o tym w necie nie znalazłem więc u nas pewnie odpada.

Jeśli szkło piankowe mozna dawać po ściany nośne to po polsku też mamy posadzkę do domu pasywnego ;).

pzdr