cezary55 07.12.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Współczynnik przenikania lambda dla szkła piankowego czarnego to 0,038 - 0,048 w zależności od rodzaju i wytrzymałości na ściskanie. Szkło piankowe czarne w wersji do wmurowania w ścianę fundamentową ma około 0,048, co jest całkiem przyjemnym rezultatem w porównaniu z gazobetonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.12.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 j-j a jakie okna? Bo w zasadzie to one (okna) będą miały wiekszą "ucieczkę" ciepła niż wszystkie pozostałe przegrody razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 08.12.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 -20 cm styropianu na ściany (myślalem o 25 ale chyba nie da rady zamocować kołkami), zreszta 20 cm też nie wiem czy da się zamocować kołkami Najdluzsze chyba kolki na rynku produkuje WkretMet - maja dlugosc 30 cm (z czego na zamocowanie w scianie - nalezy przeznaczyc minumum 6 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 -20 cm styropianu na ściany (myślalem o 25 ale chyba nie da rady zamocować kołkami), zreszta 20 cm też nie wiem czy da się zamocować kołkami Najdluzsze chyba kolki na rynku produkuje WkretMet - maja dlugosc 30 cm (z czego na zamocowanie w scianie - nalezy przeznaczyc minumum 6 cm). czyli max 24 cm styropianu na ścianę aby się wkręcić w beton, dzieki za info z tymi kołkami, trochę mnie podniosłeś na duchu Pewnie cena nie będzie niska (zaraz poszperam po necie ), czytałem też gdzieś wczoraj że można zamocować jedną warstwę styropianu na kołki a drugą tylko przykleić, byłoby taniej ale czy faktycznie tak można hmm. j-j a jakie okna? Bo w zasadzie to one (okna) będą miały wiekszą "ucieczkę" ciepła niż wszystkie pozostałe przegrody razem. Okna chcę firmy MS z U szyby=0,6 a ramy chyba U=1,3 (całę okno wyjdzie ok U=1,1), lepszych akurat ja nie znalazłem, jeśli coś wiesz daj znać Współczynnik przenikania lambda dla szkła piankowego czarnego to 0,038 - 0,048 w zależności od rodzaju i wytrzymałości na ściskanie. Szkło piankowe czarne w wersji do wmurowania w ścianę fundamentową ma około 0,048, co jest całkiem przyjemnym rezultatem w porównaniu z gazobetonem Masz jakiś link bo gdy ja szukałem to udało mi się znaleźć najlepsze czarne z 0,07. Jesli jest tak jak piszesz to można faktycznie pomyśleć o szkle piankowym. No ale masz może jakiś link?? A poza tym ile można dać max cm, szkła piankowego, pewnie mniej przy posadzce w ścianie niż np. w ścianie na stopodachu ale ile? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 08.12.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 ]j-j a jakie okna? Bo w zasadzie to one (okna) będą miały wiekszą "ucieczkę" ciepła niż wszystkie pozostałe przegrody razem. Okna chcę firmy MS z U szyby=0,6 a ramy chyba U=1,3 (całę okno wyjdzie ok U=1,1), lepszych akurat ja nie znalazłem, jeśli coś wiesz daj znać A moze warto poszukac wsrod okien drewanianych? Przykladowo Sokolka Gold Plus (U dla szyby 0.6 W/m2K, U dla calego okna 0.8 W/m2K) http://www.sokolkasa.pl/?lang=pl&page=2&pid=7 lub Urzedowski Galux Oro (U dla szyby 0.5 W/m2K, dla calego okna nie wiem...) http://www.urzedowski.com.pl/oferta-okna.php?prod_id=203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Te urzędowskiego sa podobno do dupy znajoma mi właśnie mówi, kilku jej znajomych ma i są bardzo niezadowoleni, a sokółka ciekawie wygląda dzięki bardzo. Musze przeliczyć jak to będzie przy oknach U=0,8 (12m2 mam w sumie) jeśli chodzi o straty ciepła i ptrzeliczenia.A wie ktoś jak uwzględniać mostki termiczne przy przejściach rur przez posadzkę np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Włąśnie pytałęm o cenę : niezła +90% ceny standardowego drewnianego w sokółce te GOLD PLUS dla pasywnych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary55 08.12.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 j-j udało mi się znaleźć jeden produkt jeżeli chodzi o szkło piankowe czarne, to jest Perinsul firmy Foamglas są to bloczki do wmurowywania w ścianę fundamentową. Mają 40 cm długości i szerokości dostosowane do cegieł występujących na rynku. jest polska strona z produktami Foamglas niestety nie ma tam informacji o Bloczkach do wmurowania w ścianę fundamentową - Perinsul http://www.foamglas.pl/ była gdzieś polskojęzyczna strona innego dostawcy ale nie mogę tego odnaleźć. dokładniejsze info znalazłem tylko w j. angielskim: http://www.foamglas.co.uk/perinsul.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.12.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Włąśnie pytałęm o cenę : niezła +90% ceny standardowego drewnianego w sokółce te GOLD PLUS dla pasywnych domów w pamięci utkwiła mi informacja, że same szyby u producenta są droższe ok. 60-70% w stosunku do k=1,1 Więc niźle jadą - 90% więcej za okna, gdzie szyba to pewnie najwyżej 30-50% kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 08.12.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Włąśnie pytałęm o cenę : niezła +90% ceny standardowego drewnianego w sokółce te GOLD PLUS dla pasywnych domów Zerknij na ceny u Urzedowskiego - okno Galux Oro (z szyba k=0.5) jest drozsze od satandardowego okna Galux (z szyba k=1.0) raptem o 269 zl netto (dla standardowego okna 150x150 RU+RU). Nie wiem dlaczego Twoim znajomi twierdza, ze sa to kiepskie okna, byc moze kupili okna o "standardowym" profilu DJ-68, a nie Galux o profilu 88 mm. Ja dlugo szukalem okien drewnianych o dobrych parametrach cieplnych, ktore przy tym odpowiadalyby mi jakosciowo i po dlugich poszukiwaniach zdecydowalem sie wlasnie na Galux Oro w debie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Nie wiem jaki oni typ mają ale są bardzo niezadowoleni a mają je 3 lata, ciekaw jestem jaka cena w stosunku do sokółki, tyle że sokółka ma całęgo okna U=0,8 a urzedowski podaje tylko szyby, nie wiadomo jak z oknem. A co do szkła piankowego to jeśli coś znajdę to na pewno dam na ścianę fundamentową i w ścianę na stropodachu, tylko nie wiem jaką grubość można, kurcze jeśli z tym szkłem tak można to w zasadzie można się zbliżyć trochę do "termosu", hmm. Dzięki za linki, teraz trzeba poszukać i pomyśleć . Ja jeszcze kombinuję z naprożami. Chcę dac beton 24 cm ale nie wiem, jak np. z nadprożem, myślałem żeby dać węższę nadproże np. 18 cm i dorzucić na nie do wyrównania ze ścianą te 7 cm styropianu i plus ta "właściwa" izolacja 24 cm. W sumie tam gdzie nadproże miałbym 31 cm styropianu. Tak samo tam gdzie wieniec. Ale nie wiem czy tak da rade, konstruktorem nie jestem:). czyli: - Strop załatwiony i posadzka szkłem jeśli tak da rade - nadproże w trakcie analizy - naroża budynków- chyba nic nie da rady zrobić - przejścia rur przez posadzkę- chyba też nic to tyle na razie jeśli chodzi o mostki termiczne . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 08.12.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Nie wiem jaki oni typ mają ale są bardzo niezadowoleni a mają je 3 lata, ciekaw jestem jaka cena w stosunku do sokółki, tyle że sokółka ma całęgo okna U=0,8 a urzedowski podaje tylko szyby, nie wiadomo jak z oknem. No to raczej maja stary profil DJ-68, bo Galuxy pojawily sie dopiero w 2005 roku. Mysle z parametrami cieplnymi ramy nie powinno byc zle, bo to dosyc gruby profil 88 mm w stosunku do standardu 68 mm. Ale fakt faktem, Urzedowski nie podaje parametru dla calego okna, bo... go po prostu nie mierzyli (dzwonilem z ciekawosci) Nie, zebym bronil Urzedowskiego, ale po prostu uwazam, ze Galux maja dobry stosunek jakosc/cena A poza tym nie pisze juz wiecej o oknach w tym watku, bo zrobil sie maly off-topic i z cieplej podlogi weszlismy na cieple okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Może masz rację ale wymaga to na pewno trzeźwej analizy jeśli chodzi o okna . Sokółka ma w ramie piankę poliuretanową bodajże dlatego rama jest też droższa od standardowej, po prostu całe okno jest inne wraz z ramą i mamy pewność że jest Uokna=0,8, tylko jak piszesz poozostaje cena jeszcze. A z tematu chyba nie zbaczasz bo okna też dotyczą pasywnych budynków . Acha i dzwoniłem przed chwilę do http://www.foamglas.pl/dt.html powiedziali że nie wiedzą czy można użyć szkła jak kontynuacja ocieplenia pod ścianę nośną aby połączyć izolację, gość skumał o co mi chodzi, ma się dokładnie dowiedzieć i dac mi znać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.12.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 nie jest to najtańszy sposób ocieplania, pewnie z 10x droższy od styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Nie wiem jakie koszty ale przysłali mi informację: Jest taka możliwość: produkt FOAMGLAS- PERINSUL SL są to bloczki ze szkłą piankowego czarnego,słiużą do likwidacji mostków termicznych w obrębie połączeń: ściana-strop, attyka- strop, ściana fundament. współ lambda=0,055 bloczki o wym. szerokości 12, 19, 25 cm i wyskości 9 cm i myślę że więcej niż jedną warstwa na wysokość odpada, przynajmniej oni na schematach mają jedną warstwę. O cenę pytałem- mam dostać odp jutro albo w pon Na pewno drożej dlatego powiedziałem że interesuje mnie tylko podwójny bloczek o szerokości 12 cm bo dopasuję do betonu komórkowego 24 cm, na obwodzie dł. ok 44 m. Zobaczymy jak to wygląda. Ale istnieje szansa duża pozbycia się w dużej części największego chyba mostka termicznego . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.12.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Najłatwiej wyeliminować mostki termiczne spowodowane przez kołki rezygnując z nich. Kleje są tak mocne, że nie jest wymagane kołkowanie styropianu do kilku kondygnacji.Innym sposobem jest kołkowanie krótszymi kołkami. Wycinamy w styropianie otwory średnicy kołnierza od kołka 5-10 cm głębokości. Kołkujemy i te dziury zalepiamy walcami styropianowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jezier ja myślałęm o tym aby np jeśli chcemy mieć 25 cm styro to dać 20 cm i zakołkować i np resztę tych 5 cm tylko jak piszesz dokleić. Ale w taki sposób chyba trzeba podwójnie robociznę policzyć bo dwa razy ocieplamy??Myślisz że 20 cm styropianu wystarczyloby przykleić?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.12.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Myślę, że wystarczy, ale dokładnie to trzeba zapytać się producenta systemu. Mają w kartach technicznych maksymalną wysokość i grubość izolacji jaką można niekołkować.A co do ceny za skomplikowane kołkowanie to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedr 10.12.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Płyta fundamentowa isoquick http://www.isoquick.de/ergebnis.phphttp://www.isoquick.de/ergebnis.php[/img][/img]Pewno można tak zrobić we własnym zakresie- zamiast kształtek styropianowych szalunek dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.12.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Z tego co przeczytałem to właśnie do domów pasywnych stosowana. W polsce nic o tym w necie nie znalazłem więc u nas pewnie odpada. Jeśli szkło piankowe mozna dawać po ściany nośne to po polsku też mamy posadzkę do domu pasywnego . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts