Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika RobSto

RobSto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam ją od piątku i bawiłem sie nią godzinkę. Oczywiście się uruchamia, ładnie świeci, programuje, ale mam problem - wyłącza się sama po 20 sekundach od polecenia grzej. Nie wiem dlaczego. W instrukcji piszą że albo źle podłączyłem zasilanie lub naczynia nie nadają się do indukcji. Mam zaznajomiony serwis AGD to jak znajdę czas w tygodniu to podjadę wyjaśnić problem.

Cześć Rom,

dawno Ciebie nie było :wink:

Wysokoś ścianki mamy ustaloną dzięki doświadczeniu kolegi, który wprowadził sie na jesień tamtego roku. On ma ścianki standardowo ok 80 cm - i porażka :cry: Co z tego że pokój duży jak do połowy idzie ściana skosu, a pod scianka kolankową postawić możesz tylko lóżko. Pomni jego doświadczeniu z projektantem ustaliliśmy ściankę na 1,20. Wyżej sie już nie dało. Trzeba byłoby zbroić ściankę i wizualnie mogłoby już głupio wyglądać. A co u Ciebie? Szkoda że nie masz dziennika.

• 2 weeks później...

RobSto, aż trudno uwierzyć, ze ekipie zajęło tylko 4 miesiące by postawic taka solidną chałupkę jak Twoja! :o :wink:

Patrząc na rynek budowlany i jego trudności, to była słuszna decyzja.

Ja tez chcę spytac o płytę indukcyjną...

Dlaczego zdecydowaliscie się na taką a nie np gaz?

Argumenty stolarza musiały być mocne :wink:

Mikazuu

Jeśli chodzi o płytę to:

- przekonały mnie do prądu czystość w kuchni (spalający się gaz zostawia tłusty kurz)

- płyta indukcyjna ma najwięszą efektywność (mało energi idzie w powietrze-wszystko w garnek) - mały garnuszek z wodą zagotował się w 50 sekund

- szybkie gotowanie ze stosunkowo małym poborem prądu (potwierdziłem u 3 osób które już używają - w tym szef zaznajomionego serwisu AGD)

- bezpieczne - zabezpiezenia przed dziećmi/samowykipieniem itp

- płyta nie nagrzewa się tylko naczynia

- precyzyjne ustawiania mocy grzania

- ceny w sklepach zabójcze - na allegro dużo tańsze.

Kupiłem i jestem zadowolony :wink:

Robin2

W poniedziałek wybywam na mazury odpocząć. Dziennik nadrobię - na pewno :p Na razie hydraulicy rozwalają ściany, kolejna ekipa na raty robi elewację - za 1,5 tygodnia planujemy posadzki :wink:

I tyle. Jutro będę na działce - jak nie zapomnę trzepnę foty.

A zapomniałem - po 2,5 m-cu doczekałem się bramy garażowej :o :p :o :p

Hej.

Już jakiś czas zabierałam sie do przeczytania twego dzinnika :-?

Ale już to zrobiłam :p

Bardzo podoba mi sie projekt domu, jest po prostu super, w małej zgrabnej bryle ma to czego ja sukałam i nie mogłam znależc dłuugo.

Super rozwiązana kotłownia i garaż, Poddasze duże i przetronne i tez az 4 sypialnie :p

Duzy balkon na poddaszu. Bardzo praktycznie wszytko rozwiązane no i jak sie okazuje po zbudowaniu bryła domku bardzo zgrabna.

Miłego odpoczynku 8)

I pozdrówka 8)

Już po urlopie - więc mam czas odpisać.

Bardzo podoba mi sie projekt domu, jest po prostu super, w małej zgrabnej bryle ma to czego ja sukałam i nie mogłam znależc dłuugo.

Witam serdecznie nowego czytelnika :lol:

Cieszy mnie że projekt Ci się podoba. Był indywidualnie tworzony - tym bardziej czuje się doceniony :wink:

A jaką płytę indukcyjną wybrałeś i za ile, że będę konkretny?

Wybrałem jedną z tańszych - ale spełniającą maje oczekiwania:

PŁYTA INDUKCYJNA MASTERCOOK BY FAGOR ID 64.

W B-stockich sklepach kosztuje ok 2500, na allegro kupiłem za 1760 :wink:

RobSto widzę że zacząłeś ocieplanie. Jaki gruby styropian wybrałeś???

Przy planowaniu domu myślałem nad 15cm, lecz po rozmowach z kilkoma ludzmi (różne ekipy/architekci) przekonali mnie że optymalnym ociepleniem jest 12cm. Różnice między 12-15 w utrzymaniu ciepła są znikome, wszystkie nowe domy i tak są bardzo szczelne - więc stanęło na 12cm :wink:

Byłem w GIBACH,

wieś turystyczna 34 km za Augustowem (15km od granicy z Litwą).

Pogoda dopisała - gorzej z wędkowaniem. Rybki brały ładnie tylko jednego dnia - w sumie kilka małych karasi :p

Do tego zniszczyła mi sie wędka. Jest szansa że w sierpniu wyskoczę jeszcze na Mazury na 2-3 dni, to muszę zaopatrzyć się w lepszy sprzęt na rybki :wink:

RobSto masz już jakiś piec na oku??

Właśnie zastanawiam się nad

Buderus KW15.

Domek mam niewielki - więc 15 powinna starczyć (25 może być sporo przesadzona).

Okazuje się że mam bardzo nieustawną kotłownię. Dlatego zależy mi na wąskim piecu. Buderus z podajnikiem ma metr i mi bardzo pasuje. Na pierwszy rzut oka ma parametry podobne jak konkurencja. Większość kotłów, które znalazłem w necie mają nawet taką samą tabelkę z parametrami :wink:

Mam 2 oferty na kotłownie:

Jedna firma z piecem Ekocentr KW15

zasobnikiem/wkładem kominowym/pompami/hydroforem/itd

- 15500PLN

Druga firma z piecem Buderus KW15

zasobnikiem/wkładem kominowym/pompami/hydroforem/itd

- 13500PLN

I teraz siedzę i myślę :lol:

No proszę!

U Ciebie też wszystko idzie zgodnie z planem ;)

ładny piec, ten niebieski kolor buderusa zawsze robił na mnie dobre wrażenie.

Cos mi się zdaje, że u Ciebie przeprowadzka tez nabiera realnych kształtów :)

Na razie jest dobrze - byle końcówki nie zawalić :wink:

Kolejne etapy w drodze - jest problem z glazurnikiem, ale może jakoś poradzę :wink:

Kurcze drogie te piece.

Ciekawe jakie będą koszty ogrzewania takimi piecami.

Masz jakieś przewidywania co do kosztów??

Koszty powyżej to koszty całej kotłowni,

kotły kosztują ok. 7000PLN.

W sezonie idzie ok 5-7 ton ekogroszku. Zależy od zimy. Kolega ostatniej letniej zimy wypalił 4 tony. Tona groszku kosztuje teraz 500-600PLN.

Dużo?

A ty czym planujesz ogrzewać?