Tomek30 30.10.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam Serdecznie, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kosztów budowy tego domu? Mam 2 tygodnie na wybór a ten domek, jest spelnieniem naszych marzeń...Podaję link http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 30.10.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jeśli chodzi o Izoldę to skończyłem właśnie stan surowy tego budynku. Już wypowiadałem się w tym temacie wcześniej, ale mimo to chętnie, jeszcze raz zareklamuję ten projekt. Budynek stoi 20 km od Warszawy w kierunku Pn-Wsch. Materiał z okolicznych hurtowni, cegielni i betoniarni kosztował mnie około 75 tyś zł. Zaczełem budowę w lipcu, a skończyłem w pażdzierniku. Przez ten czas ceny wszystkich materiałów drastycznie rosły. Wiem ponieważ ze względu na brak miejsca na budowie i ze względu na bezpieczeństwo towar kupowałem partiami, w zależności od potrzeb. Przykładowe ceny to : bloczek fundamentowy lipiec-2 zł netto -- wrzesień 2,40 zł netto pustak max lipiec -1,95zł brutto z transportem -- wrzesień 2,30zł brutto + koszt transportu beton b15 z pompą lipiec-190zł/m3 --pażdziernik 230 zł/m3 kantowizna na dach sierpień 570zł/m3 (dostawa po 3 tyg.)-- pażdziernik 650 zł (dostawa 3 miesiące) ceny stali nie pamiętam ale oczywiście rosła. Projekt nie należy do tanich ze względu na wykończenia klinkierowe(podwójny fundament), duże łukowate otwory okienne, wysokie pomieszczenia, duże tarasy. Aha! Mój stan surowy to: -ściany konstrukcyjne i działowe parteru i poddasza -dach z pełnym deskowaniem i papą -podłoga parteru z chudego betonu -schody zewnętrzne i tarasy -kominy i kominek zewnętrzny z klinkieru Z tego co się orientowałem to dodaj jeszcze 35 tyś na dach z dachówki cementowej, 12tyś klinkier na elewacjach. Dodaj do tego cenę robocizny Twojej ekipy budowlanej. Uzyskany wynik przemnóż przez 3 (trzy), a uzyskasz przybliżony koszt domu wykończonego w średnim standardzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 31.10.2006 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witaj, przepraszam, że może jestem zbyt dokładny, ale czy mógłbyś powiedzieć, że np. stan zerowy - .... (materiał + robocizna), stan parter ....., stan poddasze .... , ale najbardziej interesuje mnie ile kosztuje (lub w jakiej kwocie myslisz że się zamkniesz) stan zamknięty tj budowa zamknięta z pokryciem i oknami oraz drzwiami (materiał+robocizna). Chodzi tu o dwie sprawy. Jedna to porównanie kosztow do Tytana z http://www.dobredomy.pl (a moę ktoś wie ile kosztuje Tytan, bo ten wątek muszę sprawdzić oddzielnie), a druga to "załatwienie odpowiedniego kredytu w banku. Ufam tylko praktykom, koszt na papierze nigdy nie pokrywa się z realnymi wydadtkami.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 02.11.2006 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Ciągle jestem zauroczony IZOLDĄ, jednak czytając o błędach w projektach Archipelagu mam wątpliwości. Co sądzicie o projektach Archonu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter_k 03.11.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 o losie... co Wy macie z tymi błędami? nie popełnia błędów ten, kto nic nie robi...na razie miałem w rękach kilka ich projektów i były wykonane na zupełnie przyzwoitym poziomie, zdecydowanie powyżej tego, co powinien zawierać projekt budowlany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 06.11.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Uwagi do projektu "IZOLDA" Archipelagu. Jestem po stanie zerowym i jak na razie wyszedł jeden niewielki błąd konstrukcyjny, który proszę uwzględnić przy ewentualnej budowie. Należy przedłużyć murłatę nad garażem tak aby wystawała poza obręb ściany nośnej. Da to podparcie dla krokwi. U mnie ten problem wyszedł zbyt póżno i krokiew wisi niepodparta na zbyt długim odcinku.Drugą sprawą jest przemyślenie wymiarów fundamentu pod kominek zewnętrzny, który moim zdaniem jest trochę za mały. Przy tych wymiarach zostaje mało miejsca na komorę paleniska. (Tu wogóle projektant daje pole popisu inwestorowi, ograniczając się do opisu "kominek według indywidualnego projektu").Trzecia uwaga dotyczy ściany działowej na parterze pomiędzy małym pokojem a niszą na schody. W projekcie ściany niema, dlatego należy się zastanowić od razu czy ją murować.Dokumentacja jest bardzo obszerna i szczegółowa. Są wszystkie potrzebne rzuty i przekroje poparte dodatkowymi opisami. Rysunki są prawidlowo zwymiarowane.Co do kosztów o które pyta Tomek30 to napisałem dokładnie ile wydałem do stanu surowego. Nie jestem w stanie podać ile kosztował parter ile poddasze bo tego nie liczyłem bo i po co. A już na pewno nie wiem ile będzie kosztował stan zamknięty. Nie mam wyceny rzeczoznawcy. Buduję za gotówkę i w danym momencie decyduję jaki materiał kupię za jaką cenę. Jedno co jest pewne to to, że na pewno przekroczę 300tyś.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 07.11.2006 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Informacje od Ciebie Andrzeju przelały przysłowiowa kroplę i utwierdziły mnie w przekonaniu, że pozostanę przy wyborze Izoldy, czekam tylko na warunki zabudowy i jeśli będzie ok kupię ten projekt. Ważne dla mnie informacje które zawarłeś w odpowiedzi oczywiście przekażę architektowi i dzięki Tobie ustrzeżemy się przed błędami. Koszt 300 tyś jest ceną jaką jestesmy w stanie zaakceptować z żoną jednak rzeczywiście koszt ostateczny zależy od wielu czynników Twój pogląd na wartość jest dla mnie cenny. Mam nadzieję że wkrótce dołączy do nas następny fan lub fanka tego projektu. Dla przypomnienia link wyżej.PozdrawiamTomasz Łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 15.11.2006 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witajcie, co powiecie o tym projekcie, czekam na Wasze opinie... Oto link - http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_b 15.11.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Fajny domek dla działki z wejściem od południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 20.11.2006 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Hmm... taka cisza, nikt nie zamierza budować tego domku? Nikt nie ma zdania na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 29.11.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Stało się - projekt kupiony. Dokumentacja bardzo obszerna, nie moge się doczekać gdy będziemy urzadzać wnętrza.... Czy nikt nie planuje zakupu tego domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina123 30.11.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam zamierzam rozpocząć budowę Izoldy na wiosnę 2007. Muszę poczekać jeszcze tylko na warunki zabudowy. Tomek30: Zamierzasz zmieniać coś w projekcie? A może udało Ci się zdobyć jakieś zdjęcia zbudowanego domu? Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.11.2006 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Hej... Muszę zacząć od tego, że nasza Izolda jest lustrem. Zamierzam zmienić dół tj... likwidacja małych drzwi na taras z jadalni, otwierane drzwi na taras duże okno z jadalni, przód duże okno nieotwierane, małe okno z salonu od zachodu nie do samej ziemi, likwidacja łuków okiennych, góra - wspólny balkon od zachodu (przesunięcie ścianki działowej oraz powiększenie łazienki.Mglisto tłumaczę... Na wiosnę ruszamy, z tego co wiem z uwagi na nowy projekt nie ma chyba gotowego w Polsce...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.11.2006 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Hej... Muszę zacząć od tego, że nasza Izolda jest lustrem. Zamierzam zmienić dół tj... likwidacja małych drzwi na taras z jadalni, otwierane drzwi na taras duże okno z jadalni, przód duże okno nieotwierane, małe okno z salonu od zachodu nie do samej ziemi, likwidacja łuków okiennych, góra - wspólny balkon od zachodu (przesunięcie ścianki działowej oraz powiększenie łazienki. Mglisto tłumaczę... Na wiosnę ruszamy, z tego co wiem z uwagi na nowy projekt nie ma chyba gotowego w Polsce... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aligatoor 01.12.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam wszystkich. Ja juz od dawna w klubie milosnikow Izoldy. Niestety narazie wyłącznie papierowej jego wersji. Dobrze ze Andrzej sie odzywa - moze nam cos wiecej powie. Tez przymierzam sie do budowy wiosną 2007 w okolicach Nadarzyna. Projekt kupiony zmianiam garaz na x2 - cenne uwagi do projektu (dzieki). Jesli chodzi o zdjecia - szukam jak moge ale nie ma. Bedziemy musieli poczekac na Andrzeja - powodzenia. Pozdrawiam Ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 03.12.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam entuzjastów Izoldy! Czytając Wasze wypowiedzi na forum wnioskuję, że jestem jak na razie jednym z pierwszych, który porwał się na ten projekt. Przecierając ścieżki w tym temacie postaram się uzupełniać o nowe uwagi na forum. Jak na razie z budową nie posunęłem się dalej. Powstrzymuje mnie zima. Ale, że jesień jest łagodna i może taka być zima szukam więc chętnej ekipy do pokrycia dachu. Większość dekarzy, z którymi rozmawiałem ma zajęte terminy do wiosny. Ale jest jeden, który może się podejmie roboty(pod warunkiem ,że będzie rozsądny cenowo). Co do projektu Izoldy to dodam, że mój projekt jest w odbiciu lustrzanym. Salon na parterze umiejscowiony jest na południowy zachód. Czyli na bardzo słoneczną stronę. Z tego powodu zrezygnowaliśmy z okna przy kominku, a okno tarasowe od frontu zmienilismy na okno 2,5m x 1,5m. Dzięki tym zmianom będzie troche ścian, przy których można postawić meble. Zrezygnowaliśmy też z drzwi tarasowych w kuchni i drzwi zewnętrznych w kotłowni. Konieczne jest dodanie okna połaciowego nad schodami! Jest na to idealne miejsce między krokwiami w połaci. Doświetli to schody i ciemny korytarz na poddaszu. Pokój nad podcieniem może być chłodny jeśli go nie ocieplicie odpowiednio styropianem. W projekcie jest docieplenie od dołu. Moi budowlańcy wylali mniej( o 5cm ) betonu nad tym podcieniem, abym w to miejsce mógł położyc styropian. Czyli izolacja z dwóch stron. Zwrócic należy uwagę na konstrukcje ramki, na której opiera się konstrukcja dachu. Jest ona trochę nietypowa, na co zwrócą wam uwagę fachowcy, ale dzięki temu nie ma podpór na środku pokojów. Kierownik budowy proponował mi wogóle zrezygnować z podpór drewniach na rzecz murowanych. Zrobiłem tak z jedną podporą na ścianie z garderobą. Ekipa po wymurowaniu ścianki działowej podparła więźbę stemplami, wycieła podporę do wysokości sufitu, a następnie podmurowała ściankę. Po pewnym czasie stemple usunięto. W innych ścianach podpory pozostały. Sens w usuwaniu podpór drewnianych ze ścianek jest taki, że eliminujemy pękanie tynku na złączeniu drewna z cegłami. Prędzej czy później to wystąpi bo drewno "pracuje". Chyba,że obłożymy te złącza płytami gipsowo-kartonowymi. Wiem, że czekacie na zdjęcia. Zdjęcia będą jak tylko pokonam problemy techniczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 03.12.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 09.12.2006 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Jestem po wstępnych rozmowach z architektem adaptującym, przyblizony koszt adaptacji ok. 4000 zł za praktycznie załatwienie wszystkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę. Plan kopie dałem już drugiej ekipie, pierwsza wyceniła się na ok 44 000zł za : fundamety, mury dół, stropy, mury góra, wieźba, deskowanie, papa, kominy, wydaje mi się, że nie jest to tanio, patrząc na kosztorys z Archipelagu jest to wyższa połówka kosztów wykonawczych. Jeśli komuś nasuwają się jakieś cenne uwagi proszę o podpowiedź. Może ktoś zna w Łodzi kierownika budowy, któremu sam oddałby nadzór swojego wymarzonego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 05.01.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Witam!Wycena dachu dla mojej Izoldy: 1) ceramika Robena "eska" naturalna ceglana 40500zł z robocizną i z 7% VAT2) cementowa Braas "eska" w tym samym kolorze 38000 z robocizną i 7% VATOkna (z łukami na poddaszu i na parterze):Drewniane, zwykłe szyby z gazem: 31000zł z robociznąPlastiki 5-o komorowe, szyby standard, białe + robocizna 15000zł +20% na okleinę drewnopodobną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzct 29.01.2007 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 czesc Wambede kolejnym z nielicznych wielbicieli i wykonawcow Izoldyi mam nadzieje ,ze przyjmiecie Mnie do swojego grona zwolennikow i bedziecie sie dzielic doswiadczeniami w budowie, a tak w nawiasie projekt zakupiony i od wtorku rusza z praca nad nim architek adaptujacypozdrowienia i do "uslyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts