Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IZOLDA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Aniu,

garaż i pomieszczenie które łączy garaż z korytarzem jest obniżone w stosunku do domu o 30 cm, jeśli chodzi o taraz, dlamnie częscią główną tarasu jest okno z jadalni i powiększam taras w ta właśnie stronę, z uwagi na usytuowanie jest to strona zachodnia, co do gazu... na tak małej działce bedzie problem aby jeszcze zmieścić butlę...

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Dom rzeczywiście wydaje się duży. A co do ogrodu... Moja działka jest podobnej wielkości bo 1100m2 i nie jest ona taka "niewielka" jak piszesz Aniu. Po rozgarnięciu góry humusu i uprzątnieciu pozostałosci po budowie, wyłoniła się (jak dla mnie) ogromna przestrzeń, z którą coś trzeba będzie robić. Już mnie przeraża masa ziela, która wyrosnie na wiosnę. Uprawa tego zajmie nam większość wolnego czasu.

Na nowych zdjęciach, które obiecałem ale jeszcze nie wkleiłem, wyłoni się ten "problem". A tak wogóle to dom nabiera wyglądu z nową elewacją.

Do wglądu pod adresem podawanym wcześniej.

Pozdrawiam Andrzej.

Witajcie,

Dzięki za info. Tomku możesz mi powiedzieć dokładnie o jaką długość przesunięta została ścianka działowa pokoi(dzieci) na piętrze? I o ile przesunąłeś ściankę żeby powiększyć łazienkę na piętrze (czy trzeba było zlikwidować jedno z dwóch okien połaciowych?

Andrzeju czy do łazienki na piętrze (wg prokektu) zmieści się wanna ale prostokątna i prysznic, oraz toaleta, bidet i dwie umywalki i jakas szfka- słupek na kosmetyki?

Witam!

W łazience na górze zmieszczą się jedynie wanna, bidet, toaleta, dwie umywalki. Na kabinę prysznicową absolutnie niema miejsca. Wanna prostokątna zmieści się, ale musisz ją odsunąć od skośnego sufitu. Stracisz jednak więcej powierzchni niż przy wannie w narożniku. Ja bidetu nie instaluję. Dzięki czemu zostaje więcej miejsca na grzejnik do ręczników.

Pozdro.

• 4 weeks później...
  • 4 months później...

Witajcie

Zaczynam budowę Izoldy i proszę o radę. Czy warto podnieść ściankę kolankową? Dach jest stromy i obawiam się, że łazienka i pokoje na poddaszu bedą kłopotliwe w meblowaniu i użytkowaniu.

No i jeszcze pytanie do Andrzeja o komin z kominkiem zewnętrznym. Wszyscy moi potencjalni wykonawcy doktoryzują się nad tym kominem - czy faktycznie jest z nim kłopot wykonawczy? Czy jest on u Ciebie przesunięty w głąb domu, czy też zmieniłeś jego krzywiznę aby szybciej chował się w bryle domu. No i jeszcze jego wykonanie - widzę ze zdjęć, że w dolnej części jest wykonany ze zwyłej cegły i będzie prawdopodobnie licowany płytką klinkierową - czy tak samo robiony jest powyżej linii dachu, czy też może z pełnej cegły klinkierowej, a może jeszcze inaczej niż mi się wydaje?

pozdrawiam,

Robert

• 1 month później...

Sorry że tak późno, ale spróbuję coś doradzić.

Komin w projekcie Izolda to wizja architekta, która sprawia kolosalne problemy inwestorowi. Problem jest sama konstrukcja komory kominka, którą architekt "zleca" wykonawcy opracować samemu jak i problem w estetycznym i trwałym wykonaniu samego komina. Wykonanie łuku komina z cegły klinkierowej powoduje powstanie schodków. Można go okleić płytkami elewacyjnymi, ale to też jest nie lada zadanie dla fachowca. Zwrócić należy bardzo uwagę przy murowaniu na to by , komora kominka była na odpowiedniej wysokości od poziomu tarasu i w odpowiedniej odległości od ściany. Uwzględnij wysokość wylewki tarasu i grubość warstwy styropianu na ścianie (jeśli ocieplasz ściany). Ważne! Ścianę wzdłuż komina, ocieplać należy tylko wełną mineralną. Wewnątrz budynku też z tym pionem kominowym jest problem. Wystaje on od ściany na kilkadziesiąt centymetrów i niewiadomo jak umieścić wkład kominkowy. Na moją budowę przyjeżdża człowiek, który buduje ten sam dom i ucząc się na moich błędach :evil: wniósł poprawki równierz w temacie komina. Zrobił poprostu dwa piony kominowe w ścianie budynku. Nic mu nie wystaje ani na zewnątrz ani wewnątrz. W środku dostawić może wkład niemal do samej ściany, a na zewnątrz ma jakoś dobudować komorę grillową. Czy będzie wyglądać estetycznie niewiem, ale wykonanie prostsze i funkcjonalne.

Andrzej

Dziękuję Andrzeju za rady. Z tego co napisałeś wnioskuję że będzie niezła jazda z tym kominem... A jeżeli chodzi o mocne wystawanie komina na salon to nie "wyczytałem" tego niestety z projektu a zauważyłem to dopiero na twoich zdjęciach. Myślę o zastosowaniu wąskiego i wysokiego wkładu kominkowego i ustawieniu go obok komina. Miejsca chyba wsytarczy bo zmieniłem wielkie łukowe okno na drzwi tarasowe.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam!

Działka ma 1100m2. W rzeczywistości są to dwie działki, geodezyjnie wytyczone 510m2 i 540m2. Dom stoi na jednej z nich. Druga działka jest zapasowa :D . Co do zdjęć to wkleję coś do fotoalbumu na onecie. Postęp prac jest narazie mało widoczny, ale w tym tygodniu wreszcie mam mieć zrobione drzwi wejściowe. W przyszłym tygodniu ogrodzenie od frontu.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich !

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Poniewaz jak widze nie wiele sie dzieje - postanowiłem przerwać to milczenie. Dla zainteresowanych link:

http://foto.onet.pl/1bnie,rksu2822c88r,fdz2x,u.html?D=1&V=1

na razie 4 foto - mam nadzieje ze sie spodoba.

Czekam na wasze opinie...

javascript:emoticon(':wink:')

Pozdrawiam

Aligatoor

Aniu, Tomku

Buduję takze Izoldę i doczytałam iż przesuwaliscie ścianki działowe na poddaszu. Chodzi mi o powiększenie łazienki - mój murarz twierdzi że po wylaniu stropu jest za późno na przesunięcie, gdyż filar w scianie łazienki stoi na podwójnej belce stropowej. Można filar przesunąć ale moga tworzyć sie peknięcia na suficie w kuchni. Proszę napiszcie jak to wygląda u Was.

Witam wszystkich,

Mam ważne pytanie. Zaczynam przygotowywać więźbę na Izoldę. Napiszcie proszę czy te wymiary i długości, które są wyszczególnione w planie są zupełnie prawidłowe i nie ma tam żadnych błędów....Czy też robiliście jakieś zmiany.

Z gory dziękuję za odpowiedź

• 5 months później...