Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ujemna temperatura a wylewki z miksokreta

Radek-10

Recommended Posts

Witam

Mam dwa pytania:

1.W przyszłym tygodniu chcę robić wylewki miksokretem .W domu mam już ogrzewanie więc nie ma problemu ( zapowiadają przymrozki ) Ale garaż jest nieogrzewany i powiedzcie czy przy ujemnej temp.można robić wylewkę.

2.Po jakim czasie od wylania posadzek można po nich chodzić (oczywiście bez nadmiernego obciążania )

pozdrawiam

Radek

Znam odpowiedź tylko na pytanie nr.2, bo o to samo pytałem moich wylewkarzy.

A więc stwierdzili oni, że:

1. teoretycznie minimum tydzień, a po 10...12 dniach stawianie ciężkich przedmiotów

2. praktycznie można delikatnie chodzić już pod koniec następnego dnia, ale nie tupać, nie skakać, nie stawiać drabiny i nie włazić na nią. Drabiny i ciężkie rzeczy po 5...6 dniach.

Za ich radą wchodziłem delikatnie wieczorem następnego dnia, ale - już nie za ich radą - musiałem 4-go dnia wpuścić gipsiarzy (sufity podwieszane itp.). Problem rozwiązałem tak, że dałem gipsiarzom kilka płyt 100x50cm z OSB 15mm, które poleciłem układać pod nogami drabin, jak będą na nie włazić. Tak robili i nic się nie zepsuło - nigdzie nic nie pękło ani się nie odłamało.

Obecnie nie ma ciągłych mrozów, lecz ew. poranne przymrozki które w zamkniętym, nieogrzewanym pomieszczeniu jakim jest garaż nie powinny być odczuwalne, w każdym razie nie są w stanie zniszczyć takiej wylewki. Nie tylko ze względu na temperaturę warto dodać do betonu plastyfikator (większość z nich służy do betonowania max. do minus 5 stopni Celsjusza)...