Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GRACJA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru parterówki i ten projekt najbardziej pasuje mi na działkę z wejściem od południa.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z tym projektem ?

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=126&a=302&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=900&wymiar_dzialki_x_max=100&powierzchnia_uzytkowa_min=1&wymiar_dzialki_x_min=0&sort_is=&typ_budynku_in=P&projekt=8

Pozdrawiam

• 1 year później...

Witajcie.

W dalszym ciągu jestem na etapie poszukiwania projektu mojego przyszłego domu.

Prawdę mówiąc siły zaczynają mnie opuszczać. W sieci dostępna jest cała masa projektów, ale jak wszyscy wiecie wybrać ten jeden to ... udręka.

Wydaje mi się, że jestem prawie zdecydowany na ten projekt: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=126&sid=5

W WZ mam napisane, że dom musi mieć dwuspadowy dach i być zwrócony kalenicą równolegle do drogi. Ten domek mniej więcej pasuje do tych warunków. Wjazd na działkę mam od strony południowej, więc i usytuowanie pomieszczeń nie wydaje mi się złe. Osobiście podoba mi się, że na taras można wyjść i z salonu i kuchni.

Spójrzcie proszę krytycznym okiem na ten projekt i wypowiedzcie swoje zdanie na jego temat.

Z góry baaaardzo dziękuję :)

Witajcie Dobrzy Ludzie :)

Zlitujcie się nad udręczonym i napiszcie coś o tym projekcie.

To będzie moja pierwsza budowa i siłą rzeczy nie mam jeszcze doświadczenia w tej materii. Może niektórym z Was już na pierwszy rzyt oka niektóre rozwiązania wydają się całkiem do bani ? Wyraźcie swoje opinie. Proooszę :) !

Spory ten domek. Wypowiem się tylko w kwestii samego domu, albowiem nie wiem czego oczekujecie, jakie macie potrzeby, ile osób będzie mieszkało, jak duża jest działka.

Jak dobrze poszukasz to na forum był podobny projekt indywidualny.

Moim zdaniem:

- przy tym usytuowaniu działki względem stron świata w kuchni będzie cały rok ciemno ( od północy a okna zadaszeniem = mało światła )

- poproś autora projektu, by do pokoju nr 12 wniósł coś dużego ( fotel, łóżko nie rozkładane itp. ) i to nie przez okno...

- duża powierzchnia domu nie przełoży się na przestronność ( przestrzeń jest pocięta ścianami - jakimś wyjściem z sytuacji jest odsłonięcie więźby dachowej w salonie )

- za dużo łazienek i wc w całym domu, plus kotłownia w innym miejscu ( na instalację wydasz majątek, cała podłoga będzie w rurkach, dużo przewodów wentylacyjnych ) czyni ten projekt mało spoójny pod tym względem

- brak wydzielonej jadalni w tak dużym domu ( jak przyjdzie więcej gości albo ich podejmiesz w kuchni albo przestawiasz stół do salonu )

To co mi się w nim podoba to wygląd elewacji, jej harmonia i ład. Ponadto, jeśli jest to Wam potrzebne, fajny jest pokój - gabinet przy wejściu. Również apartament małżeński to powiew luksusu.

I to tyle.

Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za uwagi i proszę o jeszcze :)

Dom ma stanąć na działce o powierzchni prawie 20a z wjazdem od południa.

Mógłby być troszkę mniejszy ale póki co ten najlepiej pasuje do naszych założeń, z których jedno z ważniejszych to brak schodów wewnątrz.

Mieszkańcami będziemy my, dwoje dzieci i Mama. Właśnie ze względu na Mamę poszukiwałem projektu z dodatkowym pokojem i dwiema łazienkami.

Muszę przyznać, że bardzo wpadł nam w oko projekt domu "Jaskółka", szczególnie ten w wersji z garażem. Zastanawiam się czy przy wjeździe od południa, w salonie nie będzie zbyt mało światła ? Co prawda dwa duże okna od zachodu powinny załatwić sprawę. Pytanie czy garaż usytuowany również od strony zachodniej nie będzie zanadto zacieniał salonu ?

Poza tym bardzo podoba mi się układ pomieszczeń. No i to pomieszczenie gospodarcze w garażu - po prostu miód !

Na stronie biura http://projekty.wm.com.pl/ , podają koszt budowy 620.000 + VAT. Myślicie, że da się ten dom wybudować taniej ?

• 1 month później...

dlugo szukalem projektu domu (to nasz drugi dom). pierwotnie zakladalem projekt indywidualny. ostatecznie, ze wzgledow finansowych zdecydowalismy sie na projekt powtarzalny. przejrzalem ok. 1000 propozycji. wybralismy gracje. dlaczego?

1. parterowy

2. osobna lazienka dla nas, dla dzieci i dla gosci (przerobilismy ja z kibelka przy kuchni

3. czesciowo zadaszony taras

4. dobry dom na dzialke z wjazdem od polnocy (w twoim przypadku to nie najlepsze rozwiazanie)

dom jest w tej chwili w stanie surowym otwartym. wprowadzamy sie w grudniu. do tej pory jestesmy bardzo zadowoleni. jesli chcesz obejrzec budowe - zapraszam do poznania

• 9 months później...
  • 6 months później...