martynka1 15.11.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Przed świętami Bożego Narodzenia w sklepach ogrodniczych, supermarketach, są oferowane iglaste drzewka w donicach. Na co zwrócić uwagę przy wyborze drzewka, aby po świętach można było posadzić w ogrodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 15.11.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 No właśnie jaka ??? Żywa cięta, żywa w doniczce, sztuczna... Ogromna na dwa metry czy może malutka tak 60 cm. Jakie są Wasze preferencje???Ja byłem cały czas zdecydowana na żywą w doniczce, ale im bliżej świat tym więcej mam wątpliwości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.11.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 No wlasnie, z tymi w doniczkach niestety bywa tak, ze po przesadzeniu do ogrodka usychaja i gina, chyba dlatego, ze wielu jest oszustow, ktorzy ucinaja choinki i wkopuja je do doniczki bez korzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 A może by w szkółce kupić taką w doniczce, jest większa szansa, że przeżyje.Ale taką w doniczce trzeba bardzo szybko wystawić na dwór, bo w domu będzie jej za ciepło i nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sekuska 15.11.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 To, jak długo choinka przetrwa w dobrym stanie, zależy również od gatunku drzewka. Świerk zacznie gubić igły już po kilku dniach. Dłużej pozostaną one na sośnie, a najdłużej na jodle. http://www.mfoto.pl/uploads/1009/59ed789ed6.jpg http://www.snugglepie.com/ezb/697659.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.11.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 hmm.. uwielbiam wielka choinkę.....zywa kolorowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwier 19.11.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ja też chętnie czegoś się dowiem na ten temat. Do tej pory nie kupowałem takiej choinki, bo słyszałem, że one wcale się nie przyjmują po przesadzeniu do ogródka. Ponoć choinki w tych donicach mają już poucinane lub uszkodzone korzenie - czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 20.11.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Hej, my juz od 7 lat kupujemy choinke w doniczce - takie ok 1m. I musze sie pochwlic, ze tylko 2 razy nam uschla i to jeszcze w domu . Dodatkowo musze sie przyznac, ze nie stosowalam sie do wielu rad, ktore wyczytalam w necie lub mowili sprzedawcy: - trzymalismy choinke min. do 2 lutego (wszyscy mowia, ze zaraz po swietach trzeba ja wystawic najpierw na korytarz, potem na balkon, a potem dopiero na zewnatrz) - jesli w lutym bylo dosc cieplo (powiedzmy temp. max -5) to wystawialam ja na balkon, jesli zimniej t trzymalismy ja "rozebrana " w domku) - wkopywalismy ja do ziemi najczesciej dopiero w kwietniu - trzymalam ja kolo drzwi balkonowych (starych, nieszczelnych) i kolo kaloryfera (wszyscy mowia,zeby nie klasc jej kolo ogrzewania, ani w przeciagu) - podlewalam ja codziennie - dsc duzo, ze wzgled na grzaie w mieszkaniu - kupowalam prawie zawsze pod hipermarketem Czemu wiec te 2 mi padly?? Hmm, ostania juz po przywioezieniu wygladala podejrzanie - mila bardzo ciemne igliwie, prawie tak jak takie podsuszone, w ogole wygladala jakby usychala) no i potem okazalo sie ze miala mocno przyciety korzen (ogolnie choinka w doniczce prawie zawsze podcinaja korzenie, ale tej o wiele za duzo). Druga zas za dlugo trzymalismy na balkonie a zaczely sie niezle upaly (w polowie maja)-niestety nie mielismy jescze dzialki, a rodzicie, ktorzy zawsze od nas odbierali drzewko nie mogli przyjechac wczesniej. CO do gatunkow - co roku staramy sie kupować inne - w zaleznosci od humoru i stanu kasy . Mialam juz jodle kaukaska, jodle syberyjska, świerk klujący, świerk srebrzysty... Patrzcie przede wszystkim czy sie z chonki nie sypie, czy na dole ma duzo uschnietych galazek. Nie kupujcie tez za duzych. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 20.11.2006 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Wojty napisał CO do gatunkow - co roku staramy sie kupować inne - w zaleznosci od humoru i stanu kasy . Mialam juz jodle kaukaska, jodle syberyjska, świerk klujący, świerk srebrzysty... Wojty a jaką lepiej kupić w donicy czy ciętą ? (czy to prawda, że jodła kaukaska jest najbardziej wytrzymała ?). U nas w tym roku, po raz pierwszy, specjalnie dla córeczki, choinka będzie prawdziwa. Raczej niewielka, w doniczce, żeby ją można było wiosną przesadzić na działkę. No i oczywiście - bezpiecznie ubrana, a może i trochę smacznie też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 20.11.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 martynka1 no jesli chcesz ja potem zasadzic w ogrodzie to tylko i wylaacznie w donicy . Ja mialam raz taka cieta - w nowym mieszkanku, zachcialo nam sie duuzej - choinka szybko wyschla, igly poopadaly i tylko szkoda bylo kasy i tej biednej "martwej" choinki nie mowiac o problemie wyrzucenia jej gdzies (sasiedzi co roku podrzucaja takie zdechlaki do pobliskiego parku ). Hmm, czy kaukaska jest bardziej wytrzymala to nie wiem, bo u nas raczej wszystko sie przyjmuje Na pewno bedziesz musiala sie przygotowac, ze w pierwszych 2 latach choinka moze chorowac- troche podeschnie od dolu, przerzedzi sie, ale jak to przezyje to potem powinno byc oki . Jak uda mi sie znajezc jakies zdjecia moich choinek to je wkleje. Aha - do moich "sukcesow" moge dopisac tez to ,ze wszystkie choinki kupowalam we Wroclawiu, a 5 z nich bylo zasadzonych w okolicach Nowego Sacza (wiec mimo zmiany klimatu drzewka sie przyjely). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 20.11.2006 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Wojty no jesli chcesz ja potem zasadzic w ogrodzie to tylko i wylaacznie w donicy . Tak, tak jeśli do zasadzenia w ogrodzie to tylko w donicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Moja choinka świateczna się przyjęła. Lekko odchorowała ale w sierpniu pusciła nowe pędy. W domu w czasie świat stała tylko tydzień, potem powędrowała do garażu na 2 tygodnie, a poźniej na taras z zabezpieczeniem donicy przed przemarzaniem. Jak tylko wiosną ziemia odmarzła to wsadziłam ją do ziemi. Jak widac trochę z tym zachodu ale mam teraz ładne drzewko w ogrodziehttp://foto.onet.pl/upload/29/96/_562823_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 26.11.2006 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Moja choinka świateczna się przyjęła. Lekko odchorowała ale w sierpniu pusciła nowe pędy. W domu w czasie świat stała tylko tydzień, potem powędrowała do garażu na 2 tygodnie, a poźniej na taras z zabezpieczeniem donicy przed przemarzaniem. Jak tylko wiosną ziemia odmarzła to wsadziłam ją do ziemi. Jak widac trochę z tym zachodu ale mam teraz ładne drzewko w ogrodzie Verunia śliczna choinka, a jaki gatunek choinki zakupiłaś w zeszłym roku ? Czy to jest świerk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 świerk, ale jakaś szlachetniejsza odmiana, ale zabij mnie nie pamiętam nazwy.Kupowałam w szkołce, może jest drożej ale większa pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 14.12.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 No tak ... już czas zakupić choinkę, a w sklepach ..... ogromny wybór ..... . I jakie drzewko wybrać; jodłe http://www.choinki.waw.pl/plantacja.jpg a moze świerk .... http://www.choinki.waw.pl/swierk3.jpg cietą, a moze w donicy... http://www.choinki.waw.pl/swierk4.jpg Czeka mnie również zakup stojaka i który tu wybrać ? http://www.choinki.waw.pl/stojak2.jpg http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=150279846 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 14.12.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Miałem dobre intencje i kupiłem choinkę w doniczce.Myślałem że poświętujemy przy niej a następnie wypuścimy ją na wolność, czyli zasadzimy w ogrodzie.I niestety.Po wyciągnięciu z donicy okazało się że choinkę wciśnięto pniem do ziemi a po korzeniach ani śladu.Smutny widok.Oby się nie okazało że wszystkie te choinki w marketach są tak "zasadzone" w donicach.To była moja pierwsza i ostatnia choinka w donicy.Szkoda drzew.W tym roku postawie sztuczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 15.12.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Ja kupuję ciętą w leśniczówce. U mnie choinka ma wysokość ok 3 m. Jednak taka żywa daje fajny nastrój na święta. Miałam małe ale to nie to, i zapachu nie ma. U mnie choinka stoi w kącie salonu- rozłożysta, ze światełkami. Super to wygląda, więc rozbieramy ją czasami na początku lutego- wtedy już sypie się strasznie. Jeśli chodzi o mnie - to gdyby się dało, to trzymałabym ją do Świąt Wielkanocnych. Ale podobno nie wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts