Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHOWKA CEMENTOWA

jac_nur

Recommended Posts

Apropos dachówki cementowej. Mam zapytanie o jej trwałość? Na początku chciałem kłaść na daszek blachę, ale zdecydowanie koncepcja została odrzucona. Ceramika jest droga, raczej nie starczy na nią, a nie wiem co myśleć o cementowej. Co z jej trwałością itp.?

Dobra cementówka przeżyje niejedną współczesna ceramikę.

A co to znaczy dobra.Możesz coś polecić. Czy cena tej dobrej nie będzie taka jak ceramika.

Ja właśnie będę kłaść dachówkę Braas. Wygląda naprawde solidnie i wykonana ładnie. Zresztą to chyba właśnie najlepsza dachówka cementowa dostępna w Polsce. Cena podstawowej dachówki to około 26zł/m2 (na m2 wchodzi 10 sztuk tylko bo ona duża jest).

Braas to bardzo dobra dachówka czy najlepsza dostepna cementowa w Polsce nie koniecznie ale warta swojej ceny co do ceramiki to przezyje czasowo każdy beton

A jaka inna cementówka jest wg Ciebie lepsza? Pytam z ciekawości, a nie po to, żeby bronić braasa.

Możliwe, że ceramika przeżyje beton, ale przy założeniu, że to prawdziwa ceramika, a nie imitacja robiona na akord (obecnie częsty standard) :lol:

Nie mów głośno o tej imitacji bo nas zaraz obu zjebią :lol: Miałem na myśli Euronit i Nelskamp

Hehehe, a niech mówią co chcą, fakty i tak pozostaną faktami 8)

Co do cementówek - euronit z tego co słyszałem ma porównywalną jakość z braasem, ale nie wiem ile maja najstarsze dachówki euronitu (bo braas ma już długie tradycje).

Nelskamp natomiast nie jest wszędzie dostępny, np. w Krakowie nie znalazłem nigdzie, z tego względu niejako nie do końca się liczy...