Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pies (??)

baba na budowie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy masz dzieci?

Czy jesteś w stanie przeznaczać 300 zł miesięcznie na wyżywienie psa?

Czy lubisz porządek w domu?

Masz blisko park- to dobrze, a czy lubisz chodzić na spacery trwające powiedzmy 2 godziny,czy wolisz psa który będzie biegał za piłeczką?

Czy chcesz mieć psa pieszczocha, czy raczej bardziej niezależnego?

Czy boisz się dużych psów?

Czy uprawiasz jakiś sport?

Ile czas pies będzie spędzał sam w domu?

Kilka pytań na dobry początek :)

Dzieci nie mam i nic sie nie zanosi na bociany ;) Mieszkałabym tylko z psem. Psy z kokardką wykluczone. Ja sie nie boje dużych psów tylko niezrównoważonych. Myślałam o goldenie i sznaucerze miniaturce. Biorę pod uwagę zabrudzenie w domu. Raczej jakiś sportów nie uprawiam, trochę zegluję i chodzę po górach. Chcę mieć psa takiego pieszczocha ale i jednak ciutkę niezależnego, wiernego, przyjacielskiego, łagodnego. To ma być pies przyjaciel, towarzysz.

Teriery bardzo lubią dużo ruchu, a do piszczot też nie są pierwsze...

Ja mam pomysł na psa dla Ciebie, który z wielką przyjemnością chodziłby z Tobą po górach :)

Zależy Ci na szczeniaku, czy może to być suczka powiedzmy 1,5 roczna?

Pomysł z wystawą jest świetny, masa hodowców z przyjemnością z Tobą porozmawia. Jeśli będziesz się wachać proponuje wejść na forum danej rasy- można tam się dowiedzieć naprawdę bardzo dużo.

Pozdrawiam :)

Jako właścicielka collie oczywiście polecam tę rasę. Tyle, że trzeba czesać. :)

Ale za to jak miło wtulić się w te kudełki :)

Druga opcja: idź do schroniska i zlituj się nad jakąś bidą - będzie Ci wdzięczna i będzie patrzyła na Ciebie tak, że pozostanie tylko powtarzać za Januszem L. Wiśniewskim Boże, pozwól mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies (tak właśnie patrzy na mnie teraz moja druga psina - kundliczka ze schroniska)

Teriery mi odradzano, nie wiem czemu

Teriery to specyficzne psiaki, bardzo uparte i inteligentne co może sprawiac kłopoty. Często zadziorne (szczególnie samce) do innych psów, jak się nudzą to możesz być pewna, że poszukają sobie jakiegoś zajęcia, np. buty, ubrania, meble, kwiatki.............nie sposób się z nimi nudzić :lol: mają tę zalete (albo wade :wink: ), że rzadko się męczą, a jeśli juz to szybko się regenerują

Jeżeli nie musi być rasowy to może mieszaniec, schroniska pełne do wyboru do koloru :wink:

A jeżeli juz rasowy to może, np.:

- pudel - moja ukochana rasa, nie linieją, wbrew powszechnej opini bardzo inteligentne, do wyboru 20 wersji (4 wielkości każda w pięciu kolorach), pudle to pieszczochy jak zdecydujesz się np. na miniature to z pewnością chętnie pójdzie z tobą w góry, ale jak spędzicie popołudnie na kanapie to też bedzie szczęśliwy.

-sheltie- jeżeli chciałabyś troche poczesać, to taka "miniatura" colli z wyglądu, łatwe w ułożeniu, chętnie się uczą

- pinczer średni - rasa troche u nas zapomniana, a szkoda, bo warta zainteresowania

Co do labradora, jeżeli juz się na niego zdecydujesz 1500 razy sprawdź hodowle, z której będziesz kupować szczeniaka, rasa jest teraz bardzo popularna i moga zdarzyć się hodowcy nie do końca uczciwi.

Jeżeli ktoś nie zauważył, to jeszcze raz napisze:

Irish soft coated wheaten terrier

Jest to troszkę inny terier, z dośc spokojnym charakterem, doskonale aklimatuzujący się w rodzinie, łasy na pieszczoty i smakołyki (uwaga!!). Jednocześnie swietnie pilnuje domu.

Oczywiście nalezy zapewnic mu co nieco ruchu, jak każdemu - ale jesli nie jesteś w stanie tego punktu wypałnić, to należy się zastanowić nad psem w ogóle.

Pomysł ze schroniskiem b.dobry, a jeszcze lepszy dla "początkującego psiarza" to wejść na forum dogomanii na psy w potrzebie i tam można wybierać do woli, a dziewczyny wolontariuszki świetnie doradzą i wspomogą w pierwszym okresie. Niemniej istnieje jakieś ryzyko dla kogoś, kto nigdy nie miał psa, bo nie wiadomo z jakim wyzwaniem przyjdzie mu się zmierzyć.

Jeżeli chciałabyś psa rasowego to jest wiele ras, które spełnią Twoje wymagania, a jeżeli chodzi o labradory to mnie akurat trafił się osobnik z ogromnym temperamentem, jako szczeniak straszny rozrabiaka (to podobno cecha większości labków), ale szybko się uczy co mu wolno, a co nie, strasznie przyjacielski w stosunku do ludzi (muszę go pilnować, jak się kłaniam sąsiadom, bo dla niego "dzień dobry" to hasło do wylewnego przywitania się), jak jestem w domu nie odstępuje mnie na krok, b. lubi spać wtulony we mnie, łakomczuch, trzeba uważać bo zje wszystko i bez ograniczeń ilościowych, b. łatwo się szkoli i lubi to, wytrzymuje 8 godz. sam w domu (oczywiście nie od razu jako szczeniak, ale stopniowo wydłużając czas samotności) za to później jest b. wymagający, chce się bawić, szkolić, rozpiera go energia itp. Moim zdaniem idealny, zrównoważony charakter, a jednocześnie figlarny i zabawny, ale nie jest to zdanie miarodajne bo ja jestem w swoim psie zakochana :D.

A tak ogólnie to największy problem (i największa uciecha zarazem) jest ze szczeniakiem. Jeżeli ktoś nie może poświęcać szczeniakowi prawie całej swojej uwagi przez cały dzień, przez kilka pierwszych miesięcy i do tego nie ma kilku członków rodziny "na zastępstwo", to może lepiej zastanowić się nad starszym osobnikiem (1,5 roku - 3 lat)?

No własnie z moich obserwacji wynika, że Labki dokładnie takie są. Jedna wielka kupa radości :p Widze, ze też z Katowic jesteś :D Chyba będę sie Ciebie radzić :)

Byłam już na dogomanii :) Trochę sie obawiam, że takie pieski mogą mieć zwichnięte charakterki, po traumach i ja sobie nie poradzę :( Wiem, ze wychowanie psa to wielka sztuka i odpowiedzialność.

Jeśli chodzi o zwichnięte charakterki psówze schroniska,nie jeden pies z pseudohodowli jest dużo bardziej "zwichnięty" właśnie z koleżanką pracujemy nad jej szczeniakiem kupionym z litości :/

Na labrodory był duży boom i efekt jest jak z owczrakami niemieckimi- coraz więcej można spotkać agresywnych, tchórzliwych, przerośniętych... Trzeba by naprawdę dobrze poszukać sprawdzonej hodowli.

W schroniskach jest dużo szczeniaków i młodych psów,które do końca życia będą Ci dziękować...

Jest tu też kilka bid w potrzebie- sama szukam domu dla jednej młodej suni,która bardzo pragnie miłości, w której oczach jeszcze jest nadzieja,że ktoś ją adoptuje...

Pisząc o ryzyku miałam na myśli właśnie trudne przejścia, lęki itp. ale także problemy zdrowotne. Po prostu wydaje mi się, że czasami trzeba, żeby opiekun takiego zwierzęcia miał już w sobie zaszczepioną miłość do psów czy kotów, żeby podołać takim wyzwaniom.

Co do hodowli labków to Teba ma pewnie rację, ale to nie jest problem, znaleźć normalną hodowlę.

Baba na budowie, chętnie służę radą :D [/b]

Słuchajcie, ja nie chcę być jakimś okrutnikiem czy snobem. Pieska rasowego z rodowodem nie chcę brać dlatego, ż eto takie modne, ale ze względu na charakter, cechy. Zrozumcie, ja NIGDY psa nie miałam. Nikt w mojej rodzinie nie ma psa. Idąc do ciotek czy kuzynów nie mam możliwości stykania sie z psami, więc ich nie znam. Jedyny pies, któego torszkę znam to mieszkająca w Niemczech sznaucerka miniaturka.

znalazłam taką stornke hodowców

http://www.labradory.pl/index.php?page=82

wciąż sie zastanawiam czy ja będę dobrym właścicielem :roll:

Kilka słow o softach::

http://personal.inet.fi/private/grebnello/

http://www.terrieras.com/terrier/index.html#metka40

http://www.bennevis.waw.pl/ - polecam kontakt z hodowczyniami, są mocno pukniete:):):) i zaserwują olbrzymią porcję wiedzy, także nt szkolenia

http://www.wheaten.pl/

Wybór psa rasowego jest jak najbardziej sluszny - wiesz co bierzesz.

Polecam:):)

Babo na budowie :lol: spokojnie,na spacerach poznasz dużo właścicieli psów,którzy pomogą. Są fora internetowe gdzie również uzyskaszpomoc. Wybór psa z rodowodem jest w Twoim przypadku dobrym wyborem bo wiesz jakich cech się spodziewać, w dobrych hodowlach przeprowadzane są testy psychiczne u szczeniakówi wedug tego są potem dobierane do właścicieli...

Jeśli podobają Ci się labki to może spodobają Ci się skociaki "Retiver z Nowej Szkocji" są mniejsze troszkę, ale też myśle że warto się zapoznać z tą rasą. Zanim kupisz warto porównać kilka raz i porozmawiać z hodowcami :)