baba na budowie 15.11.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nigdy nie miałam psa ani kontaktu bliższego z psami. Zastanawiam sie jednak nad psem (może lepiej suczką). Jaką rasę doradzilibyście osobie niedoświadczonej? Mam całkiem spore mieszkanie i blisko park. Jestem spokojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 15.11.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Czy masz dzieci? Czy jesteś w stanie przeznaczać 300 zł miesięcznie na wyżywienie psa? Czy lubisz porządek w domu? Masz blisko park- to dobrze, a czy lubisz chodzić na spacery trwające powiedzmy 2 godziny,czy wolisz psa który będzie biegał za piłeczką? Czy chcesz mieć psa pieszczocha, czy raczej bardziej niezależnego? Czy boisz się dużych psów? Czy uprawiasz jakiś sport? Ile czas pies będzie spędzał sam w domu? Kilka pytań na dobry początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 15.11.2006 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dzieci nie mam i nic sie nie zanosi na bociany Mieszkałabym tylko z psem. Psy z kokardką wykluczone. Ja sie nie boje dużych psów tylko niezrównoważonych. Myślałam o goldenie i sznaucerze miniaturce. Biorę pod uwagę zabrudzenie w domu. Raczej jakiś sportów nie uprawiam, trochę zegluję i chodzę po górach. Chcę mieć psa takiego pieszczocha ale i jednak ciutkę niezależnego, wiernego, przyjacielskiego, łagodnego. To ma być pies przyjaciel, towarzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 15.11.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Irish soft coated wheaten terrier:)Serio.A jeszcze bardziej serio - wybierz się na wystawę psów, proponuję teraz Kielce, międzynarodówka, 2 dni. można dowoli popatrzyć i pogadać z hodowcami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 15.11.2006 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 A co myślicie o Labradorku?Teriery mi odradzano, nie wiem czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 15.11.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Teriery bardzo lubią dużo ruchu, a do piszczot też nie są pierwsze... Ja mam pomysł na psa dla Ciebie, który z wielką przyjemnością chodziłby z Tobą po górach Zależy Ci na szczeniaku, czy może to być suczka powiedzmy 1,5 roczna? Pomysł z wystawą jest świetny, masa hodowców z przyjemnością z Tobą porozmawia. Jeśli będziesz się wachać proponuje wejść na forum danej rasy- można tam się dowiedzieć naprawdę bardzo dużo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jako właścicielka collie oczywiście polecam tę rasę. Tyle, że trzeba czesać. Ale za to jak miło wtulić się w te kudełki Druga opcja: idź do schroniska i zlituj się nad jakąś bidą - będzie Ci wdzięczna i będzie patrzyła na Ciebie tak, że pozostanie tylko powtarzać za Januszem L. Wiśniewskim Boże, pozwól mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies (tak właśnie patrzy na mnie teraz moja druga psina - kundliczka ze schroniska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabryjella 15.11.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Teriery mi odradzano, nie wiem czemu Teriery to specyficzne psiaki, bardzo uparte i inteligentne co może sprawiac kłopoty. Często zadziorne (szczególnie samce) do innych psów, jak się nudzą to możesz być pewna, że poszukają sobie jakiegoś zajęcia, np. buty, ubrania, meble, kwiatki.............nie sposób się z nimi nudzić mają tę zalete (albo wade ), że rzadko się męczą, a jeśli juz to szybko się regenerują Jeżeli nie musi być rasowy to może mieszaniec, schroniska pełne do wyboru do koloru A jeżeli juz rasowy to może, np.: - pudel - moja ukochana rasa, nie linieją, wbrew powszechnej opini bardzo inteligentne, do wyboru 20 wersji (4 wielkości każda w pięciu kolorach), pudle to pieszczochy jak zdecydujesz się np. na miniature to z pewnością chętnie pójdzie z tobą w góry, ale jak spędzicie popołudnie na kanapie to też bedzie szczęśliwy. -sheltie- jeżeli chciałabyś troche poczesać, to taka "miniatura" colli z wyglądu, łatwe w ułożeniu, chętnie się uczą - pinczer średni - rasa troche u nas zapomniana, a szkoda, bo warta zainteresowania Co do labradora, jeżeli juz się na niego zdecydujesz 1500 razy sprawdź hodowle, z której będziesz kupować szczeniaka, rasa jest teraz bardzo popularna i moga zdarzyć się hodowcy nie do końca uczciwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 16.11.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jeżeli ktoś nie zauważył, to jeszcze raz napisze:Irish soft coated wheaten terrier Jest to troszkę inny terier, z dośc spokojnym charakterem, doskonale aklimatuzujący się w rodzinie, łasy na pieszczoty i smakołyki (uwaga!!). Jednocześnie swietnie pilnuje domu.Oczywiście nalezy zapewnic mu co nieco ruchu, jak każdemu - ale jesli nie jesteś w stanie tego punktu wypałnić, to należy się zastanowić nad psem w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 16.11.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Pomysł ze schroniskiem b.dobry, a jeszcze lepszy dla "początkującego psiarza" to wejść na forum dogomanii na psy w potrzebie i tam można wybierać do woli, a dziewczyny wolontariuszki świetnie doradzą i wspomogą w pierwszym okresie. Niemniej istnieje jakieś ryzyko dla kogoś, kto nigdy nie miał psa, bo nie wiadomo z jakim wyzwaniem przyjdzie mu się zmierzyć. Jeżeli chciałabyś psa rasowego to jest wiele ras, które spełnią Twoje wymagania, a jeżeli chodzi o labradory to mnie akurat trafił się osobnik z ogromnym temperamentem, jako szczeniak straszny rozrabiaka (to podobno cecha większości labków), ale szybko się uczy co mu wolno, a co nie, strasznie przyjacielski w stosunku do ludzi (muszę go pilnować, jak się kłaniam sąsiadom, bo dla niego "dzień dobry" to hasło do wylewnego przywitania się), jak jestem w domu nie odstępuje mnie na krok, b. lubi spać wtulony we mnie, łakomczuch, trzeba uważać bo zje wszystko i bez ograniczeń ilościowych, b. łatwo się szkoli i lubi to, wytrzymuje 8 godz. sam w domu (oczywiście nie od razu jako szczeniak, ale stopniowo wydłużając czas samotności) za to później jest b. wymagający, chce się bawić, szkolić, rozpiera go energia itp. Moim zdaniem idealny, zrównoważony charakter, a jednocześnie figlarny i zabawny, ale nie jest to zdanie miarodajne bo ja jestem w swoim psie zakochana . A tak ogólnie to największy problem (i największa uciecha zarazem) jest ze szczeniakiem. Jeżeli ktoś nie może poświęcać szczeniakowi prawie całej swojej uwagi przez cały dzień, przez kilka pierwszych miesięcy i do tego nie ma kilku członków rodziny "na zastępstwo", to może lepiej zastanowić się nad starszym osobnikiem (1,5 roku - 3 lat)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 16.11.2006 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 No własnie z moich obserwacji wynika, że Labki dokładnie takie są. Jedna wielka kupa radości Widze, ze też z Katowic jesteś Chyba będę sie Ciebie radzić Byłam już na dogomanii Trochę sie obawiam, że takie pieski mogą mieć zwichnięte charakterki, po traumach i ja sobie nie poradzę Wiem, ze wychowanie psa to wielka sztuka i odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 16.11.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jeśli chodzi o zwichnięte charakterki psówze schroniska,nie jeden pies z pseudohodowli jest dużo bardziej "zwichnięty" właśnie z koleżanką pracujemy nad jej szczeniakiem kupionym z litości :/ Na labrodory był duży boom i efekt jest jak z owczrakami niemieckimi- coraz więcej można spotkać agresywnych, tchórzliwych, przerośniętych... Trzeba by naprawdę dobrze poszukać sprawdzonej hodowli. W schroniskach jest dużo szczeniaków i młodych psów,które do końca życia będą Ci dziękować... Jest tu też kilka bid w potrzebie- sama szukam domu dla jednej młodej suni,która bardzo pragnie miłości, w której oczach jeszcze jest nadzieja,że ktoś ją adoptuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 16.11.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Pisząc o ryzyku miałam na myśli właśnie trudne przejścia, lęki itp. ale także problemy zdrowotne. Po prostu wydaje mi się, że czasami trzeba, żeby opiekun takiego zwierzęcia miał już w sobie zaszczepioną miłość do psów czy kotów, żeby podołać takim wyzwaniom. Co do hodowli labków to Teba ma pewnie rację, ale to nie jest problem, znaleźć normalną hodowlę. Baba na budowie, chętnie służę radą [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 16.11.2006 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Słuchajcie, ja nie chcę być jakimś okrutnikiem czy snobem. Pieska rasowego z rodowodem nie chcę brać dlatego, ż eto takie modne, ale ze względu na charakter, cechy. Zrozumcie, ja NIGDY psa nie miałam. Nikt w mojej rodzinie nie ma psa. Idąc do ciotek czy kuzynów nie mam możliwości stykania sie z psami, więc ich nie znam. Jedyny pies, któego torszkę znam to mieszkająca w Niemczech sznaucerka miniaturka. znalazłam taką stornke hodowców http://www.labradory.pl/index.php?page=82 wciąż sie zastanawiam czy ja będę dobrym właścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 16.11.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Kilka słow o softach:: http://personal.inet.fi/private/grebnello/ http://www.terrieras.com/terrier/index.html#metka40 http://www.bennevis.waw.pl/ - polecam kontakt z hodowczyniami, są mocno pukniete:):) i zaserwują olbrzymią porcję wiedzy, także nt szkolenia http://www.wheaten.pl/ Wybór psa rasowego jest jak najbardziej sluszny - wiesz co bierzesz. Polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 16.11.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Babo na budowie spokojnie,na spacerach poznasz dużo właścicieli psów,którzy pomogą. Są fora internetowe gdzie również uzyskaszpomoc. Wybór psa z rodowodem jest w Twoim przypadku dobrym wyborem bo wiesz jakich cech się spodziewać, w dobrych hodowlach przeprowadzane są testy psychiczne u szczeniakówi wedug tego są potem dobierane do właścicieli... Jeśli podobają Ci się labki to może spodobają Ci się skociaki "Retiver z Nowej Szkocji" są mniejsze troszkę, ale też myśle że warto się zapoznać z tą rasą. Zanim kupisz warto porównać kilka raz i porozmawiać z hodowcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 16.11.2006 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Dzięki Rzyraf, pomyśle o tych terierkach. Ale muszę jeszcze coś poczytać o nich. Słodziaki sa okropne, ale to nie pluszaki... Chyba musze poprzebywać wśród jakiś psów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 16.11.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Chyba musze poprzebywać wśród jakiś psów... Jak tak to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 16.11.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Zapraszam na wystawę międzynarodową do Kielc w sobotę i w niedzielę. Pogoda ma być ładna (wystawa co prawda w hali) to sobie jeszcze można spacerek zrobić, a gdzies do 14-15 pooglądać pieski. Będą własnie terrierki i inne takie:)W niedziele file:) i inne miłe olbrzymy z drugiej grupy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 16.11.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 mww wysłałam Ci wiadomość na priva, ale cały czas nie chce wyjść z mojej muratorowej skrzynki. Może została tam zamurowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts