Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dzielone czy nie?

niko6

Recommended Posts

Witajcie! Mam dylemat a mianowicie nie wiem co z oknami,szerokie są 120cm a wysokie około 146cm. Bardzo podobaja mi sie okna ze sprosami- czy jakoś tak sie pisze, mąz twierdzi ze w takim przypadku okna nie moga byc dzielone a tym bardziej jeszcze ze sprosami bo bedą za waskie i bedzie brzydko wygladało. :( Doradzcie prosze co zrobic, jutro jestem umowiona z gosciem od okien i nie wiem co zrobic. Wydaje mi się ze doradzi mi trochę ale sama nie wiem jak to bedzie.Prosze Was o radę.Dodam że jest to dom parterowy z poddaszem-Zaciszny D22 z Muratora

No faktycznie 120 szerokie to szału nie ma jeśli podzielimy...szprosy ładnie wyglądają na dużych powierzchniach...czytaj oknach nie dzielonych...!Ja mam u siebie 3 okna 120 szer. 150 wysok. nie dzielone..i jestem z nich bardzo zadowolony..wprawdzie szprosów nie mam bo osobiście nie jestem ich zwolennikiem ale jak kto woli....:)

Ja z kolei gdybym mogła to wszystkie okna zostawiłabym niedzielone, zdecydowanie bardziej mi się takie podobają, jak widzę wąskie okienko i jeszcze przedzielone to jak dla mnie brrr.

Sama w większości mam okna 120 szer.na 150 wys i oczywiście będą niedzielone, jedno okno, w kuchni jest 150X150 i zostanie podzielone, bo jednak w kuchni najczęściej się okna otwiera i boję się, że przy takiej dużej powierzchni mogłyby być problemy z użytkowaniem.

wybralbym jednoskrzydlowe okna a o szprosach zapomnial

Przy tak waskim oknie nie dosc, ze szprosy beda wygladaly jak krata wiezienna, takie okna nie wpuszcza za duzo swiatla.

Duze powierzchnie szklane sa fajne - jedyna wada takich okien jest taka, ze jak otwierasz to wszystko z parapetu trzeba zdjac.

Y

malmuc, masz rację , już szprosy mi przeszły ale wiem ze to raczej nie mozliwe. Zrobie dzielone te okna. Dzięki

No :D

Szprosy to wogóle jakis fenomen. :-?

Nigdy nie pojmę dlaczego ludzie kupują wielkie telewizory plazmowe aby mieć dobry widok ekranu i nienaklejają potem na nich kratki z taśmy nieprzeźroczystej (np. izolacyjnej). :o

Kupuja za to wielkie okna o pięknym widoku, a potem dopłacaja aby sobie ten widok poszatkować. :o

Niezgłębiona jest psychika ludzka. :wink: