Bigbeat 15.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Chodzi o taką sprawę:Ściana kotłowni, w której mają być drzwi, dochodzi prostopadle do ściany garażu. Otwór na drzwi jest umiejscowiony tak, że jedną z jego krawędzi jest ta ściana garażowa. I teraz potrzeba w takim otworze drzwiowym obsadzić drzwi metalowe p.poż., których ościeżnica (framuga) jest z kątownika (z wszystkich stron). Jak to "dosunąć" do ściany?1. obciąć "skrzydełko" kątownika, żeby stał się płaskownikiem, i to dać do ściany?2. przykręcić do ściany metalowy profil (ceownik albo rurę kwadratową) i na tym profilu obsadzić kątownik?3. przykręcić do ściany drewnianą listwę, a na niej obsadzić kątownik?4. przyłożyć kątownik do ściany i wypełnić te 5cm pianką i się nie martwić?5. jakoś inaczej? Myślę o rozwiązaniu 3, ew. 2, ale nie mam pojęcia, czy to tak się robi...Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/66102-obsadzenie-metalowej-framugi-drzwi-przy-%C5%9Bcianie-jak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 16.11.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja zrobiłem w podobnym przypadku inne rozwiązanie. Piszesz że masz 5cm szczeliny, możesz dokleić do ściany garażowej przecięte na pół bloczki z gazobetonu. Najcieńszy bloczek ma grubość 6 cm, więc trzeba go przeciąć wzdłuż dostając w ten sposób dwa bloczki grubości 3 cm (nie miałem czasu szukać czy są cieńsze, te były akurat pod ręką). Te 3cm bloczki jak przykleisz do ściany na klej do gazobetonu to razem ze spoiną da jakieś 4 cm. Na to już wstawisz ościeżnicę bez żadnych problemów. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/66102-obsadzenie-metalowej-framugi-drzwi-przy-%C5%9Bcianie-jak/#findComment-1458147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts