Karolina 28.04.2003 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Mamy piec dwufunkcyjny Vissman'a z zasobnikiem. Temperatura wody ustawiona jest na 40oC. Wydawałoby się, że temperatura wody w kranie powinna być cały czas identyczna, a tak nie jest.Czy to normalne, że czasami woda jest bardzo ciepła, a czasami nie? Nie znalazłam żadnego związku z faktem, że piec akurat grzeje kaloryfery lub nie oraz czy lałam więcej ciepłej wody, czy mniej. Czy to wina pieca, czy grzałki zasobnika, czy tak po prostu musi być? Jak jest u Was? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2003-04-28 08:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 28.04.2003 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 28.04.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Do ustalenia parametrów zasobnika stosuje się zwykle dwa:temperatura maksymalna (w Twoim przypadku 40 stopni), oraz temperatura minimalna, przy której rozpoczyna się podrzewanie wody.Jeżeli przyjmiemy, że jest to 10 stopni to temperatura wody w zasobniku oscyluje pomiędzy 30 a 40 stopni, dlatego zauważasz różnicę w temperaturze c.w.u.Musisz sprawdzić ustawienia i jeżeli chcesz zminimalizować różnicę temperatur to trzeba zminiejszyć temperaturę, przy której rozpoczyna się podgrzewanie wody (polecam instrukcję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 28.04.2003 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Dzieki, ale nie przypominam sobie, żeby tam było coś o ustawianiu minimalnej temperatury, nie mam nawet takiej opcji w miejscu, gdzie ustawiam max. temp. wody. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2003-04-28 10:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 28.04.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Może to nazywać się też delta T (różnica temperatur). Chyba, ze ten parametr jest na trwałe wpisany do sterownika, np. 10 stopni i faktycznie nie da się go zmienić. W takim wypadku trzeba podnieść temperaturę wody w zasobniku, wtedy automatycznie podtrzymywana będzie wyższa temperatura i nie będziesz czuła letniej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 28.04.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 WitajMusisz pamietać o bezwładności układu grzewczego i o tym że jak kocioł wygrzeje sie do temp 90 oC to automatyka spowoduje jego ochłodzenie a tymsamym podgrzanie wody do ciut wyższej temp. niż założona (w moim przypadku - Wagner) a start grzania następuje tak jak to ktoś wspomniał przy temp. niższej o jakieś kilka oC. U mnie rozwiązałaem ten problem poprzez cyrkulacje wody (nie całkowicie)woda jest bardziej równomiernie wygrzewana. Zauważyłem też podobne zachowanie przy zmianie ciśnienia wody (władsna studnia i hydrofor).Al;e gruntowna reda jak powyżej ciut wiecej na termoregulatorze! [ Ta wiadomość była edytowana przez: skalin dnia 2003-04-28 12:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 28.04.2003 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Skalin, ja mam cyrkulację cipełej wody, własną studnię i hydrofor. Myślałam już żeby podnieść temp na piecu, ale martwia mnie dwie rzeczy:muszę utrzymywać cały czas wyższą temp zasobnika (wyższe koszty)jak bedzie ustawiona max temp wyższa o 10 oC to sie może ktoś poparzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 29.04.2003 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 A może sprawę równomiernej temperatury ciepłej wody rozwiąże trójdrogowy zawór termostatyczny montowany na wyjściu CW z zasobnika. Zakres nastawy 35-65 st. Koszt ok 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts