Radziu_F 16.11.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Zwracam się z prośbą o pomoc. Na początku roku zakupiłem u dewelopera mieszkanie z terminem przekazania 31.12.2006r. W październiku otrzymałem od mojego dewelopera zawiadomienie, iż w związku ze znaczna podwyżką cen materiałów budowlanych trwającymi od marca 2006 roku (tu następuje przykładowa wymiana materiałów i procentowy wzrost ich ceny np. cegła 72%, cement 7%, stal 36%...) zmuszeni są do podniesienia ceny mieszkania o 200 zł netto. Co w moim przypadku stanowiło będzie kwotę kilkunastu tysięcy zł. W tym celu muszę się zgłosić aby podpisać stosowny aneks do umowy. Odnośnie wzrostu ceny mieszkania w samej umowie znajduję następujące zapisy: „Wysokość wkładu budowlanego może ulec zmianie w wypadku zmiany w trakcie realizacji przedmiotu stawki podatkowej VAT”. „Odchylenie od wstępnego kosztu budowy nie może przekraczać rocznego wskaźnika inflacji osiągniętego w roku zakończenia budowy”. W związku z powyższym mam pytanie: czy działanie dewelopera jest zasadne? Jak powinienem się w tej sytuacji zachować? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 16.11.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Działanie dewelopera jest bezzasadne, biorąc pod uwagę cytowany zapis w umowie, możesz próbować z nim walczyć na drodze prawnej oczywiście, tylko, że uwaga:Takie sprawy ciągną się latami,do mieszkania nie wprowadzisz się i tak, do czasu zakończenia postępowania sądowego, poza tym deweloper w takiej sytuacji chyba może takie mieszkanie sprzedać innemu inwestorowi - umowa cię prawdopodobnie przed taką sytuacją nie chroni, Myślę, że rzecz polega na tym, że ceny mieszkań w ostatnim czasie poszły i będą szły w górę - i to tylko w niewielkim stopniu jest kwestią wzrostu cen materiałów budowlanych. Wzrost cen spowodowany jest stale rosnącym popytem na mieszkania.Nie chcę cię martwić, ale sytuacja jest absurdalna w tej chwili do tego stopnia, że deweloperom opłaca się zwrócić tobie twój wkład i sprzedać chętnemu, a tych nie brakuje - za kwotę dużo wyższą - i chyba tu tkwi haczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 16.11.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Bo to jest tak jak się kupuje kota w worku. Bo kupowałeś w styczniu to co odbierzesz za rok. Niestety często jesteśmy kuszeni różnego rodzaju okazjami. Napewno i Tobie styczniowa propozycja bardzo się podobała, a teraz już niekoniecznie. Dlatego najlepiej kupować mieszkania wybudowane, ewentualnie do odbioru jak najszybciej. Zauważ, że mieszkania w ciągu roku podrożały ponad 20%!!!!. (w Olsztynie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik_76 17.11.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 rusek007, spróbuj kupić np. we Wrocławiu nowe mieszkanie już wybudowane... NIEMOŻLIWE! zaręczam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts