Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzrost ceny mieszkania

Radziu_F

Recommended Posts

Zwracam się z prośbą o pomoc. Na początku roku zakupiłem u dewelopera mieszkanie z terminem przekazania 31.12.2006r. W październiku otrzymałem od mojego dewelopera zawiadomienie, iż w związku ze znaczna podwyżką cen materiałów budowlanych trwającymi od marca 2006 roku (tu następuje przykładowa wymiana materiałów i procentowy wzrost ich ceny np. cegła 72%, cement 7%, stal 36%...) zmuszeni są do podniesienia ceny mieszkania o 200 zł netto. Co w moim przypadku stanowiło będzie kwotę kilkunastu tysięcy zł. W tym celu muszę się zgłosić aby podpisać stosowny aneks do umowy.

Odnośnie wzrostu ceny mieszkania w samej umowie znajduję następujące zapisy:

„Wysokość wkładu budowlanego może ulec zmianie w wypadku zmiany w trakcie realizacji przedmiotu stawki podatkowej VAT”.

„Odchylenie od wstępnego kosztu budowy nie może przekraczać rocznego wskaźnika inflacji osiągniętego w roku zakończenia budowy”.

W związku z powyższym mam pytanie: czy działanie dewelopera jest zasadne? Jak powinienem się w tej sytuacji zachować?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Radek

:-?

Działanie dewelopera jest bezzasadne, biorąc pod uwagę cytowany zapis w umowie, możesz próbować z nim walczyć na drodze prawnej oczywiście, tylko, że uwaga:

Takie sprawy ciągną się latami,

do mieszkania nie wprowadzisz się i tak, do czasu zakończenia postępowania sądowego, poza tym deweloper w takiej sytuacji chyba może takie mieszkanie sprzedać innemu inwestorowi - umowa cię prawdopodobnie przed taką sytuacją nie chroni,

Myślę, że rzecz polega na tym, że ceny mieszkań w ostatnim czasie poszły i będą szły w górę - i to tylko w niewielkim stopniu jest kwestią wzrostu cen materiałów budowlanych.

Wzrost cen spowodowany jest stale rosnącym popytem na mieszkania.

Nie chcę cię martwić, ale sytuacja jest absurdalna w tej chwili do tego stopnia, że deweloperom opłaca się zwrócić tobie twój wkład i sprzedać chętnemu, a tych nie brakuje - za kwotę dużo wyższą - i chyba tu tkwi haczyk.

Bo to jest tak jak się kupuje kota w worku. Bo kupowałeś w styczniu to co odbierzesz za rok. Niestety często jesteśmy kuszeni różnego rodzaju okazjami. Napewno i Tobie styczniowa propozycja bardzo się podobała, a teraz już niekoniecznie. Dlatego najlepiej kupować mieszkania wybudowane, ewentualnie do odbioru jak najszybciej. Zauważ, że mieszkania w ciągu roku podrożały ponad 20%!!!!. (w Olsztynie)