Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jesienna deprecha. Co można zrobić dla siebie?

Paulka

Recommended Posts

Witam i proszę o pomysły w sprawie następującej:

Od kilku dni dopada mnie jesienna melancholia, mam kiespki humor, wszystko widzę w szarościach, dzieci mnie drażnią, mąż też.

Czuję sie też taka słaba fizycznie, szybko sie męczę itp.

I wogóle jestem samotna, smutna, brzydka i spać mi się chcę tylko.

I wszystko mnie denerwuje...

A jeszcze maluchy sie przeziębiły wiec jestem uziemiona w domu :-? :evil: :-?

I wszystko mnie denerwuje....wspominałam już :)

A oto moja prośba:

Poddajcie mi jakieś pomysły: jak można odpędzić cholerstwo??

Od stycznia mam sie zapisać na aerobic, co mnie może ożywi, ale do stycznia jeszcze kawałej czasu... baterie mi sie całkiem rozładują do tej pory :roll:

No to co?

Jak sobie radzicie z "czarnowidztwem" i byciem na programie "ziewania"

Wczoraj byłam na zakupach. Humor mi sie poprawił, ale tylko na chwilę.

W domu stwieradziłam, że znów kupiłam niepotrzebne rzeczy.

I jeszcze jedno... :oops: w związku z owymi zakupami.... :oops: nie dysponuje już większą gotówką :oops: , wiec sposoby muszą być ekonomicznie realne :wink:

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę bardzo: jeżeli jesteś zmęczona i senna to połóż się spać i odpocznij. Poproś wszystkich dookoła żeby dali Ci chwilę odpoczynku bo jesteś zmęczona. Bądź łagodna dla siebie, adrenalina nie uspokaja. Jak się prześpisz to może coś fajnego do roboty wpadnie Ci do głowy. Jak nie, to też się specjalnie nie przejmuj. Nie da się ukryć, że aktualnie jako lek na zmęczenie lansowany jest wysiłek (bądź jeszcze większa aktywność). To się nie sprawdza.

Paulka , nie wiem jak u Ciebie ale u mnie dziś świeci piękne słońce , jest w miarę ciepło . Takie też mają być dni następne . Skorzystaj że jesteś uziemniona w domu , wystaw leżaczek na taras , opatul się żebyś się nie przeziębiła , nałap jak najwięcej słonecznych promyczków i doładuj nimi swoje baterie . :D

Kazik stwierdził to już dawno :

Polacy mają depresję totalną, dlatego, że nie ma słońca

Przez 7 miesięcy w roku, a lato bywa czasem nie gorące

baba

ja tam chlop ze wsi jestem ..i u mnie w gminie jak baby robotq zajete ...to ni ma czasu na jakies wielkopanskie maniery.

Y

ps:

same chcialyscie - najpierw rownouprawnienie ..a pozniej lament, ze kobita i w domu i w pracy tyrac musi ...

Czy my wam sie wpychamy do kuchni ?

A chlopy przez baby zdominowane roboty nie maja i pija pod sklepem ..i kolko sie zamyka ...

jest jedna bardzo skuteczna metoda.

Nalezy natychmiast przekazać wszelkie obowiązki domowe męzowi, a samej wyjechać:

- do słonecznego Egiptu

- na narty na lodowiec

- ewentualnie wybrać się na samolotowe zakupy /to mniej ekscytujące dla mnie, ale może na inne działa :roll: /

W każdym razie tydzień oddechu. A rodzinka niech sobie radzi :lol:

Endorfiny

Z Wikipedii

Skocz do: nawigacji, szukaj

Endorfiny - grupa hormonów peptydowych, które kształtują odczucie zakochania, wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia) oraz generalnie wywołują wszelkie inne stany euforyczne. Dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu. Są endogennymi opioidami.

Są silnymi agonistami receptorów opioidowych μ, których pobudzanie wywołuje stany euforyczne. Na te same receptory dziełają opioidy egzogenne, co wywołuje zniesienie bólu, uczucie przyjemności i dobrego nastroju. Wywołuje to też silne uzależnienie psychiczne i fizyczne.

Niektóre z bodźców powodujących wydzielanie endorfin, to:

poczucie zagrożenia

wysiłek fizyczny (chociaż niektórzy naukowcy twierdzą, iż to udział w rywalizacji sportowej, a nie sam wysiłek to powoduje)

niektóre przyprawy, np. papryka chili

promienie ultrafioletowe

w niektórych przypadkach akupunktura

podczas stymulacji prądami TENS

czekolada

Sport, sport i jescze raz sport :D :D :D

swietnie działa, jakiś czas temu zacząłem biegać - jak ja się wtedy wspaniale czułem, żadnych problemów nie miałem z porannym wstawaniem, cały dzień tryskałem energią, no po prostu bajka

a potem....jakoś tak się zrobiło zimno,brakowało czasu, no i przestałem biegać.........no i uczucie senności wróciło, wstać nie mogę, ogólnie dolina i deprecha....kurcze nie mogę się jakoś na nowo zmotywować do tego biegania...może wyciągne rower albo coś...no ale jedym słowem Paulko zacznij coś ćwiczyć :D

Smartcat ma najlepsze rady. :) Choć pierwsze dwie od Majki też niezgorsze :D

Bieganie, spacery itd - to oczywiście jest debest.

Ale warto dorzucić jeszcze: ludzie, towarzystwo, ruch, dzianie się. Miłe kontakty najlepiej w realu i nie przez telefon. Za to redukcja obowiązków - przewróciło się? niech leży. Sprzątniesz, jak będziesz miała po temu lepszy nastrój.

No ale najważniejsze to świaaaaaaaaaatło. Może masz gdzieś w okolicy punkt terapii lampami? Jeśli nie - po prostu bądź pazerna na każdy promyk słońca jaki masz jeszcze szansę załapać. A w każdym razie nie oszczędzaj na żarówkach. Zapomnij o kinkietach i nastrojowych lampkach. Siedź w tym pokoju, który jest w Twoim domu najjaśniejszy przy najmocniejszej lampie jaką masz. Nawet w dzień jeśli jest mroczno i pochmurno. Możliwe że jest to łazienka - komputer na pralce też działa. :) Jeśli pokój być musi (bo dzieci), a w nim są ciemne meble - przykryj je prześcieradłami (kto Ci zabroni? - to się łatwo pierze). Zapal wszystko co świeci. Itd. No i fajna energetyzująca muzyczka w tle - w takie dni może być np. flamenco. :D