Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak napięcia w gniazdkach

Munch

Recommended Posts

Robiłem remont pokoju w bloku - równanie sufitu i ścian. Mam 4 gniazdka elektryczne - po remoncie działają tylko 2 - na jednej śianie - na drugiej nie mam napięcia w 2 gniazdkach. Co to może być? Bezpieczniki są dobre, wszystkie inne kontakty i gniazdka w mieszkaniu maja napięcie. Co to może być?

W blokach z płyty (w takim mi się to przydarzyło) nieraz dziwnie prowadzone są instalacje - zdarzyło mi się kiedyś, że też na jednej ścianie nie miałem prądu. Też było wsztsko dobrze podłaczone. Okazało się, że kable idą w taki sposób, że są wspólne dla gniazdek w sąsiadujących przez ścianę pomieszczeń i oderwał się kabelek w sąsienim pokoju (chociaż tam prąd był). Spróbuj poszukać w ten sposób.

Ewentualnie (ale to ostateczne rozwiązanie, chociaż nie zostawia śladów ) przewierć się z gniazdka s sąsiedniego pomieszczenia i przeprowadź przewód i podłącz w ten sposób gniazdko.

Arecki

Jeśli nie zrobiłeś planu instalacji el.(nie sfotografowałeś ścian) to teraz masz problem. Możesz puszki znaleźć tylko na tzw. słuch opukując ściany. Jeśli instalacja była wykonana prawidłowo to puszka winna być umieszczona prostopadle nad gniazdkiem jakieś 20-40 cm od sufitu. Można także użyć czujnika metalu. Widziałem takie w markecie budowlanym za 20-30 zł. Cena wskazywałaby, że może to być raczej zabawka niż przyrząd. Profesjonalne kosztują zdecydowanie drożej.

Przypomnij sobie co robiłeś podczas remontu. Może być tak, że po prostu przeciołeś kabel wiercąc lub coś przybijając. Jeśli to nie jest ostatnie gniazdko na lini to puszka powinna znajdować się nad nim. Jeśli ostatnie to nad sąsiednim gniazdkiem i przewód powinien iść na wysokości puszki i schodzić pionowo do gniazdka. Sprawdź czy z puszki wychodzi pełne napięcie (może być przerwana zarówno masa jak i zero). Jeśli napięcia nie ma w dwóch gniazdkach to ostatniego się nie czepiaj. Przerwa musi być gdzieś wcześniej. Jeśli jest przerwa spowodowana remontem i trzeba pruć ściany to połóż najpierw rurki i w nich kabel. Bardzo przyjemnie się potem naprawia, wyciąga się jeden kabel wciąga drugi.

Andrzej.

W wiekszości systemów wielkopłytowych obwody do gniazd wtykowych prowadzone są od gniazda do gniazda tzw. łączenie bezpuszkowe.

Podczas remontu "tynkowania" tynkarze najczęściej zdejmują osprzęt "gniazda wtykowe".Prawdopodobnie nie potrafili ponownie prawidłowo połączyć tych gniazd. Jeżeli nie jesteś elektrykiem to nie radzę tego samemu szukać. Zareklamuj tynkarzy,powinni na swój koszt zamówić elektryka i naprawić.

Jest duże prawdopodobieństwo, że te gniazda są źle złożone. Konstrukcja jest taka, że do ściany jest "przyklejona" płaska puszka (ok. 20 mm), w której są 4 styki (w narożnikach). Do nich są przykręcone przewody. W przypadku gniazda to będą 2-3 druty w zależności od tego, czy z uziemieniem, czy nie. Natomiast samo gniazdo jest nakładane na tę puszkę i ma swoje styki, które powinny wejść dokładnie w te, które są w puszce. Tu jest kilka możliwości sp... sprawy, jeśli te gniazda były zdejmowane do tynkowania.

1. Styki w puszce zostały zapaprane tynkiem i po złożeniu nie kontaktują.

2. Styki się pogięły - w gnieżdzie są prostopadłe blaszki, które muszą wejść dokładnie w styki (typu "kieszonka&quot:wink: w puszce. Jeśli ktoś składa na siłę, może się to porozginać.

3. Gniazdo zostało jakoś inaczej obrócone i styki nie trafiają w swoje miejsca (najmniej prawdopodobne). Puszka ma najczęściej 4 styki (jest uniwersalna), choć podłącza się mniej, gniazdo 2-3. A obrócić można o 180 stopni. Jak się to nie zejdzie odpowiednio, nie działa.

Trzeba chyba rozebrać gniazdo i obejrzeć, czy to wszystko ze sobą kontaktuje i czy jest czysto! Tam nie może być tynku.