Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budować z szarego siporexu?

Harry81

Recommended Posts

Witam

Mam możliwość zakupienia szarego siporexu w cenie 4,7 PLN brutto za bloczek 59x24x24. Wiekszość znajomych odradza mi jednak szary i poleca dołożyć tą złotówkę do sztuki i zakupić biały, bo ten szary jest ich zdaniem szkodliwy...

Co sądzicie na ten temat?

Czy ktoś budował z szarego siporexu?

pozdrawiam

Te ceny to brutto? Jeśli tak to bardzo tanio, ja bym się nie zastanawiał tylko brał biały po 5,70.

Szary ma dodawane popioły lotne i tak naprawde cholera wie co w tym jest, może jakiś syf... A na pewno szary bk ma większą promieniotwórczość naturalną i to sporo.

Jak nie budujesz stodoły, tylko dom, to ja bym się nie zastanawiał tylko brał biały. W Krakowie ostatnio po 8zł/szt chodzi szary :-?

Czyli jednak poszukam białego w dobrej cenie. Jesli chodzi o szary po 4,7 to podaje namiary:

ECOBET Sp. z o.o.

32-600 Oświęcim, ul. Chemików 1

tel. (0-33) 847-28-86, fax 847-28-86

http://www.ecobet.pl

Cena 4,70 brutto przy wlasnym transporcie (dla mnie to nie problem bo ojciec ma firme transportową wiec predzej czy pozniej bedzie wracał bez załadunku w okolicach i za darmo mi przywiezie) i bez palet (luzem, ładują gratis tylko rozładować trzeba ale to tez nie problem bo rodzine sie skrzyknie :D )

Przy zakupie na paletach cena 4,99 brutto. Kalkulacja była robiona dla 2000 sztuk.

Jutro podzwonie za białym i odwiedze lokalne hurtownie. Dzięki za podpowiedzi.

Gość M@riusz_Radom
Szary ma dodawane popioły lotne i tak naprawde cholera wie co w tym jest, może jakiś syf... A na pewno szary bk ma większą promieniotwórczość naturalną i to sporo.

Silka i ceramika TEŻ ma ten "syf" dodawany ;)

Czyli jednak poszukam białego w dobrej cenie. Jesli chodzi o szary po 4,7 to podaje namiary:

ECOBET Sp. z o.o.

Budowałem z tego z Ecobetu garaż. Pomijając fakt że sprzedano mi go jako bloczki na klej (co skończyło się awanturą i zwrotem części kasy) to niektóre bloczki były nadpęknięte. Nie w transporcie ale w trakcie produkcji lekkie nadpeknięcie i odchylenie kształtu. Być może to norma nie wiem ale wygladało podejrzanie. Poza tym OK. Mimo że tolerancji wymiarów dla bloczków TLMA nie miały to i tak wymurowałem na klej 8) . Na dom wybrałbym w ostateczności przy dużej różnicy w cenie

... Wiekszość znajomych odradza mi jednak szary i poleca dołożyć tą złotówkę do sztuki i zakupić biały, bo ten szary jest ich zdaniem szkodliwy...

sądze ze twoim znajomym pomerdały sie szarości ...

bloczek o którym piszesz okreslany był wczesniej jako biały (zanim wkroczył snieznobiały ytong) a teraz okazuje sie ze z popielato - białego niektórzy robia szary :-?

ten ciemno - szary miał wiekszy cięzar objetościowy (produkowany m. in w Stalowej Woli) o kolorze prawie granatowym z dodatkiem popiołów wielkopiecowych był tym którym straszono ciemnych ludzi ... (miał tez odrobine inne wymiary) lecz był dopuszczony równiez do handlu i miał wszelkie aprobaty ITB

...

Co sądzicie na ten temat??

nic
...

Czy ktoś budował z szarego siporexu?

budowałem zarówno z jednego jak i drugiego

jeszcze dycham ...

:D

Silka i ceramika TEŻ ma ten "syf" dodawany ;)

jesli "syfem" nazywanie uPS -uboczne produkty spalania, to silka jako jedyna ich nie ma :). Ale nie o to w tym wszystkim chodzi. Bo co z tego ze wybudujesz dom ze "zdrowego" materialu, ajk go pozniej przykryjesz tynkiem z UPS, dachowka z UPS, betonem z UPS itd :D

Nie wypisujcie głupot.

Po pierwsze wiadomo, że materiały są mniej lub bardziej "zdrowe" (choćby ze względu na promieniotwórczość naturalną).

Po drugie wiadomo, że "zdrowsze" są lepsze :)

Po trzecie biały bk to nie tylko ytong, ja mam solbet i jedną działówkę z ytonga - ten sam biały kolor.

Po czwarte silikaty i biały bk nie zawierają tzw. popiołów lotnych

Po piąte, co z tego, że np. dachówka by je zawierała - będziecie mieszkac na dachu?

Po szóste, to że norma coś dopuszcza, nie znaczy, że to jest super, nieszkodliwe itp. Normy dopuszczają całkiem spore ilości różnych "syfów" w żywności (choćby rtęci), a nikt nie powie chyba, że nawet śladowe ilości rtęci nie sa czyms, czego lepiej byłoby jednak nie jeść.

Po siódme wreszcie, to że dany materiał budowalny jest mniej "zdrowy" niż inny, nie oznacza, że mieszkanie w domu z tego materiału Cię zabije,albo spowoduje raka w ciagu X lat. Ale może mieć negatywny wpływ na mieszkanców, nie zagwarantujecie mi, że nie. Dlatego wolę wybrać ten materiał, który jest "zdrowszy", a unikać gdzie się da tego, co wiadomo, że jest pod tym względem gorsze. Nie uniknę wszędzie, ale gdzie mogę to chętnie.

Ale decyzja/wybór pozostaje indywidualną sprawą każdego inwestora. Ja będę mieszkał w domu z białego bk.

Najlepsza to zabawa w marketing.

Wbrew pozorom najwyższy poziom promieniowania mają... "naturalne" materiały czerwone.

Szary "syf" jak to zostało czule nazwane, z "promieniotwórczymi" popiołami daje mniej niż " gliniasta , czerwona natura".

"Szkodliwość" polega na tym, że jeden promieniuje 10x mniej niż dopuszcza norma, a drugi 8x ....

Jak to promieniowanie tak by Ci dolegało, to można dać tynki barytowe, tylko po co ?

Szary "syf" jak to zostało czule nazwane, z "promieniotwórczymi" popiołami daje mniej niż " gliniasta , czerwona natura".

Ja pamiętam jakieś porównanie, gdzie najniższą promieniotwórczość naturalną miały silikaty,potem bialy bk, gdzieś potem czerwone, a na końcu jako największą szare bk i keramzyt.

Naprawdę, jeśli ktoś chce budować sobie z szarego to niech buduje przecież, mi się szare nawet optycznie nie podoba :p

No i się porobiło :D

Przeciwnikom szarego podpowiem, że gips jest również produkowany z ???

Wracam do spraw racjonalnych. Szary jest z reguły mniej dokładny. Raczej odpada klej. A i tynku wyjdzie zdecydowanie więcej. Trzeba to sobie przeliczyć czy w efekcie końcowym wyjdzie taniej.

Pozdrawiam, Heniek