Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kto? mia? problemy z jako?ci? dachówki Rupp Ceramika ?

JANK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Przedstawiciel wiekora przyjechał jak na agitkę i więcej go nie widziałem.

Przedstawiciel Ruppa przekazał wiadomośc o nowym wzorze kart gwarancyjnych - miałem ją w ręku :)

Ponieważ potraktował mnie poważnie, kolor nam bardziej odpowiadał i połaskotano mnie większym upustem ( 25%) kupiłem Ruppa- jasny brąz.

Jak będzie na dachu to pewnie w sierpniu bede widział i nie omieszkam podzielić się ze spostrzeżeniami z innymi.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Z całą pewnością Creaton jest najdroższy.

A ja po Waszych narzekaniach na pękające angoby zaczęłam się zastanawiać nad dachówką naturalną (bez angoby).

Czy ktoś ma może taką?

Po wycenie mojego dachu widzę, że mogę mieć najtańszego Creatona bez angoby w cenie RuppCeramiki angobowanej.

No i na co postawić: na angobę, czy na renomę firmy?!

Co o tym myślicie?

pozdrawiam :D

Z całą pewnością Creaton jest najdroższy.

A ja po Waszych narzekaniach na pękające angoby zaczęłam się zastanawiać nad dachówką naturalną (bez angoby).

Czy ktoś ma może taką?

Po wycenie mojego dachu widzę, że mogę mieć najtańszego Creatona bez angoby w cenie RuppCeramiki angobowanej.

No i na co postawić: na angobę, czy na renomę firmy?!

Co o tym myślicie?

pozdrawiam :D

Jak my wybieraliśmy dachówkę, to patrzyliśmy na dachy sasiądów (pobudowane mniej więcej w tym samym czasie). Jeden ma angobowaną, drugi nie. Na tym bez angoby nie widać już praktycznie jaki miała kolor...

Dlatego u nas jest angobowana Ruppa :wink: i jest git 8)

JANK, a jak się skończyły ostatecznie Twoje kłopoty z odpadającą angobą?

Czy załatwiłeś już sprawę z reklamacją? Daj znać, jak się sprawy mają :) !

I pytanie do tych, którzy pisali powyżej o swoich planach położenia RuppCeramiki (Agamon, Adamski i Inni :) ) - czy Wasze dachówki są już na dachach ? Jak się układało, czy były równe?

Podzielcie się doświadczeniami :) .

Ja ułożyłem karpiówkę Creatona czerwona angobowana. Sama dachówka nie jest najdroższa ale drogie są krańcowe, gąsiory, wentylacyjne, itp.

Zdecydowanie polecam, mam ją na dachu ok. roku, nic się nie dzieje. Wygląda b. ładnie. Nie mam doświdczenia z innymi dachówkami ale tą mogę polecić (50 lat gwarancji).

Pzdr

Cześć

Jestm właśnie na etapie stropu więc czas zdobyć jakąś wiedzę na temat dachówki. U mnie będzie to ceramiczna i chciałbym sie czegoś dowiedzieć na ten temat. pierwszy krok zrobiłem czytając ten wątek :D Mam takie pytanie: jakimi firmami i medelami powinienem się zainteresować od czego lepiej trzymać się z daleka? Jaki możemy uznać że mają dobry stosunek jakość/cena. Która z firm ma lepsze jakości dachówkę Rupp,Roben, Wiekor (o tym Creatonie to teraz przeczytałem pierwsz raz w życiu :o ) czy duża jest różnica w cenie na te dachówki? O co jeszcze pytać w hurtowni?

Pozdrawiam

Odebrałam dziś wycenę Ruppa - na Syriusza dostałam 25% rabatu, a na marsylkę 20% (cena wyjściowa ta sama).

Przy okazji zadałam mnóstwo pytań i oto czego się dowiedziałam:

Ponieważ na forum widziałam kilka wersji warunków gwarancyjnych Ruppa, więc obejrzałam dokładnie kartę gwarancyjną: 20 lat ogólnej gwarancji +10 lat na przemarzalność.

Adamski, pisałeś o 20 latach gwarancji na przemarzalność - skąd te informacje?

Poza tym opowiedziałam o historii JANK-a z odpadającą angobą. Sprzedawca twierdzi, że słyszał o tej historii opisanej w necie (pytanie: czy to ta sama historia :o ?) i że przedstawiciele Ruppa wyjaśnili mu, o co chodziło.

A mianowicie: przy obróbce koszy należało podmalować brzegi dachówki angobą na zimno (pędzelkiem) i komuś to wyszło nierówno - pochlapał dachówki. A potem, żeby nie było widać tych plam i różnicy w kolorze, pomalował tą angobą na zimno CAŁY DACH ! I właśnie ta angoba zewnętrzna po jakimś czasie zeszła sobie z dachu, co było podobno do przewidzenia.

JANK, czy to historia o Twoim dachu :o ?

Sprzedawca twierdzi, że ta właściwa, wypalana angoba nie ma prawa odpadać.

No i co o tym myślicie?

Pozdrawiam :)

Mam marsylkę angobę na dwóch dachach. jedna leży już na dachu 2 lata i jest w bardzo dobrym stanie. Kupowana była jako drugi gatunek i na 160 mkw było ok. 1mkw zwichrowanych dachówek. Natomiast ich powierzchnia bez zastrzeżeń. Druga kupiona jako pierwszy gatunek w tym roku niestety wygląda gorzej niż ta pierwsza . Ma bardzo dużo odprysków na krawędziach. Krótko mówiąc żadnej gwarancji , że trafisz na dobry towar. Reklamować najlepiej przed położeniem na dach , bo potem to można czekać ruski rok na załatwienie. Jeśli już teraz tak łatwo kruszą się , to co się z nimi będzie działo potem ? Sądzę , że są z różnych cegielni i dlatego znacznie różnią się jakością. Albo do Polski trafiają odpady , których nie przyjął zachód.