Ella 05.09.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 No to mnie Pyrka zmartwiłaś ... A już miałam taki apetyt na tę marsylkę... A o dziwo, wbrew powszechnie krążącym opiniom, w wątku o dachówkach Tondach nikt się na jakość marsylek nie skarży... No i co tu zrobić... Pyrka, napisz proszę, jak w Twoim przypadku wyglądało załatwianie spraw reklamacyjnych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Na razie tylko czekam , pieniądze już skasowali to się nie spieszą. Nie wiem więc jaki będzie koniec tej reklamacji. Pyrka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 05.09.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Życzę powodzenia!I liczę, że podzielisz się z nami refleksjami po fakcie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 08.09.2003 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Do Elli : nie to nie o mój dach chodzi. W moim przypadku reklamację złożyłem na nierówne /odstające/ dachówki. Reklamacja została uwzględniona i dostałem 400 dachówek na wymianę. Problem w tym, że dostałem te dachówki a nie zostały mi wymienione na moim dachu. Dekarz twierdzi, że te 400 dachówek to inna partia i tak normalnie to ich się nie da wymienić i trzeba przekładać cały dach / i chyba ma rację/. Odnośnie angoby to jeszcze reklamacji oficjalnie nie zgłosiłem, ale na tych dachówkach z których odpada angoba widać mikropory w których zbiera się zimą woda i wiadomo co dzieje się dalej. Gdybym teraz kupował dachówkę myślę, że wybrałbym inną np. Robena z którą może bym nie miał takich kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 08.09.2003 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Zastanawiam się czy można dachówkę zabezpieczyć przed wodą poprzezpokrycie jakimś specyfikiem.Np. tak jak przy czyszczeniu starychMam zamiar ze względów na cenę kupić Jopka - ma tylko bez angoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrobert1 10.09.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 znajomy na dachowke robena.po 4 latach zaczela sie "łuszczyć".złozył reklamację którą uznali.dodatkowa do demontażu i połozenia nowej przysłali swoja ekipę na swój koszt.natomiast mój wykonawca kładzie dachówke Rupp u mojego sasiada-po polożeniu wyszly roznice w odcieniach widoczne gołym okiem.w odpowiedzi na reklamacje Rupp stwierdzil ze miesci sie to w ramach Polskiej Normy>wiec panowie od marketingu zRupp-a , wszystkich zainteresowanych odsylam na wizję lokalną do Sarbinowa koło Mielna>doskonała reklama waszych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 10.09.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Mam już totalny mętlik w głowie ... Po tym wszystkim, co tu przeczytałam, zaczynam się poważnie zastanawiać nad dachówką cementową... (w moim przypadku to dodatkowa oszczędność 6tys. zł). Czy pomimo tych wszystkich opisanych problemów z ceramicznymi, ktoś z Was mógłby znaleźć jakiś koronny argument przemawiający za tak ryzykownym wydatkiem, jakim jest dachówka ceramiczna? Słówko do Art63 - przeczytaj historię, jaką opisałam powyżej - jakie mogą być skutki pokrywania dachówek angobą na zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 11.09.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Ella, Mozesz podac gdzie daja takie warunki na Ruppa? Co do argumentow za ceramiczna warto niezaleznie od wszystkiego co Cie moze spotkac kolor i trwalosc ceramicznych jest duzo wieksza niz cementowe.A problemuy moga byc zawsze z kazda dachowka czy blacha. Dlatego dobrze jak kladzie ekipa ze skladu u ktorego kupujesz dachowke - kaszany nie wsadza a w razie czego latwo o reklamacje i naprawe. Ja tak zamierzam zrobic albo przynajmniej zapewnic odplatny nadzor dekarza lub skladu ktory sprzedaje zeby potem nie bylo zastrzezen do robocizny. Ja sie zastanawiam nad wiekorem lub ruppem w obu przypadkach angoba czerwona.W tym tygodniu wiekor ma wypuscic robiona w Polsce angobe czerwona w kolorze tej niemieckiej (zblizona do Rupp Sirius angoba podstawowa) ktora byla nieco drozsza. Ja bede sie kierowal chyba warunkami finansowymi Rupp albo Wiekor bo warunki gwarancyjne sa porownywalne a jak cos ma sie dziac to na pewno w pierwszych latach.PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 15.09.2003 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Do Elli : Twój sprzedawca albo ma poczucie humoru albo umie opowiadać bajki Pomalowanie całego dachu angobą na zimno ? Chciałbym to zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 15.09.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Fugas - wysyłam Ci na priva adres firmy . Jank - może bajki, a może i nie bajki... - spójrz kilka postów wyżej, co zamierza zrobić ze swoją dachówką jeden z naszych forumowych kolegów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 17.09.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Mam pytanie w temacie dachówki karpiówki czy dawałi wam przy rynnach kratkę która ma wpuszczać powietrze pod dachówkę jak oglądam dach to w wielu dachówka leży bezpośrednio na pasię nad rynnowym. Tak kratka trochę szpeci więc jeżeli nie jest konieczna ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość koczaa 18.09.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Wiytam, co to do jasnej ch...y jest ta ANGOBA? Czy ten sam producent oferuje dachówki z- i bez- ANGOBY??? Czy lepiej mieć dachówki z ANGOBĄ, czy bez??? Czym różnią się dachów te "z" i te "bez"??? Pomóżcie! Dzięki, pozdr. kocza.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 19.09.2003 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Angoba jest to farba /lakier/ którą pokrywa się dachówki w celu osiągnięcia odpowiedniego koloru dachu i zabezpieczeniu przed niekorzystnym wpływem środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 To nie farba tylko glinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość koczaa 19.09.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Witam, co to do jasnej ch...y jest ta ANGOBA? Czy ten sam producent oferuje dachówki z- i bez- ANGOBY??? Czy lepiej mieć dachówki z ANGOBĄ, czy bez??? Czym różnią się dachów te "z" i te "bez"??? Pomóżcie! Dzięki, pozdr. kocza. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 No i nie dowiemy się co to jest ANGOBA ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Ludzie z firm produkujących dachówkę nie zaglądają na te strony..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 29.09.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Sorry, ale widzę, że nie tylko mnie to interesuje: co to do jasnej ch...y jest ta ANGOBA? Czy ten sam producent oferuje dachówki z- i bez- ANGOBY??? Czy lepiej mieć dachówki z ANGOBĄ, czy bez??? Czym różnią się dachów te "z" i te "bez"??? Pomóżcie! Dzięki, pozdr. kocza. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 30.09.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 co to do jasnej ch...y jest ta ANGOBA? Czy ten sam producent oferuje dachówki z- i bez- ANGOBY??? Czy lepiej mieć dachówki z ANGOBĄ, czy bez??? Czym różnią się dachów te "z" i te "bez"??? Nie jestem ekspertem, to są wiadomości jakie zdobyłem szukając dachówki na swój dach. Mniej więcej wygląda to tak: Przy produkcji dachówki ceramicznej (chyba tylko te są angobowane) powstaje dachówka w naturalnym kolorze - ceglastym. Aby uzyskać dachówkę w innym kolorze pokrywane są one (po wyschnięciu - nie wypaleniu) dodatkową, barwioną warstwą glinki i dopiero wypalane. W efekcie jest dachówka w innym kolorze niż ceglasty, ale nie tylko. Ta dodatkowa warstwa jest mniej chłonna i "bardziej śliska" co zmniejsza zanieczyszczanie dachówki. Według mnie angoba to takie coś pomiędzy dachówką tradycyjną a glazurowaną (która na dachu wygląda jak plastik i strasznie się świeci). Lepiej mieć angobowaną, bo mniej się brudzi, jest mniej chłonna... aczkolwiek na Forum były głosy, że angoba pęka i na dachówce powstaje pajączek... ale to chyba tylko, jak coś jest schrzanione przy produkcji... u mnie na dachu jest już jakiś czas i nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 01.10.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Dzięki serdeczne. Teraz wreszcie już coś wiem... Pozdr. kocza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts