Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kto? mia? problemy z jako?ci? dachówki Rupp Ceramika ?

JANK

Recommended Posts

No to mnie Pyrka zmartwiłaś :( :( :( ...

A już miałam taki apetyt na tę marsylkę...

A o dziwo, wbrew powszechnie krążącym opiniom, w wątku o dachówkach Tondach nikt się na jakość marsylek nie skarży...

No i co tu zrobić...

Pyrka, napisz proszę, jak w Twoim przypadku wyglądało załatwianie spraw reklamacyjnych.

pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do Elli : nie to nie o mój dach chodzi. W moim przypadku reklamację złożyłem na nierówne /odstające/ dachówki. Reklamacja została uwzględniona i dostałem 400 dachówek na wymianę. Problem w tym, że dostałem te dachówki a nie zostały mi wymienione na moim dachu. Dekarz twierdzi, że te 400 dachówek to inna partia i tak normalnie to ich się nie da wymienić i trzeba przekładać cały dach / i chyba ma rację/.

Odnośnie angoby to jeszcze reklamacji oficjalnie nie zgłosiłem, ale na tych dachówkach z których odpada angoba widać mikropory w których zbiera się zimą woda i wiadomo co dzieje się dalej. :cry: Gdybym teraz kupował dachówkę myślę, że wybrałbym inną np. Robena z którą może bym nie miał takich kłopotów.

znajomy na dachowke robena.po 4 latach zaczela sie "łuszczyć".złozył reklamację którą uznali.dodatkowa do demontażu i połozenia nowej przysłali swoja ekipę na swój koszt.natomiast mój wykonawca kładzie dachówke Rupp u mojego sasiada-po polożeniu wyszly roznice w odcieniach widoczne gołym okiem.w odpowiedzi na reklamacje Rupp stwierdzil ze miesci sie to w ramach Polskiej Normy>wiec panowie od marketingu zRupp-a , wszystkich zainteresowanych odsylam na wizję lokalną do Sarbinowa koło Mielna>doskonała reklama waszych wyrobów.

Mam już totalny mętlik w głowie :o :roll: :-? ...

Po tym wszystkim, co tu przeczytałam, zaczynam się poważnie zastanawiać nad dachówką cementową... (w moim przypadku to dodatkowa oszczędność 6tys. zł).

Czy pomimo tych wszystkich opisanych problemów z ceramicznymi, ktoś z Was mógłby znaleźć jakiś koronny argument przemawiający za tak ryzykownym wydatkiem, jakim jest dachówka ceramiczna?

Słówko do Art63 - przeczytaj historię, jaką opisałam powyżej - jakie mogą być skutki pokrywania dachówek angobą na zimno...

Ella,

Mozesz podac gdzie daja takie warunki na Ruppa?

Co do argumentow za ceramiczna warto niezaleznie od wszystkiego co Cie moze spotkac kolor i trwalosc ceramicznych jest duzo wieksza niz cementowe.

A problemuy moga byc zawsze z kazda dachowka czy blacha.

Dlatego dobrze jak kladzie ekipa ze skladu u ktorego kupujesz dachowke - kaszany nie wsadza a w razie czego latwo o reklamacje i naprawe.

Ja tak zamierzam zrobic albo przynajmniej zapewnic odplatny nadzor dekarza lub skladu ktory sprzedaje zeby potem nie bylo zastrzezen do robocizny.

Ja sie zastanawiam nad wiekorem lub ruppem w obu przypadkach angoba czerwona.

W tym tygodniu wiekor ma wypuscic robiona w Polsce angobe czerwona w kolorze tej niemieckiej (zblizona do Rupp Sirius angoba podstawowa) ktora byla nieco drozsza.

Ja bede sie kierowal chyba warunkami finansowymi Rupp albo Wiekor bo warunki gwarancyjne sa porownywalne a jak cos ma sie dziac to na pewno w pierwszych latach.

Pzdr

Fugas

Sorry, ale widzę, że nie tylko mnie to interesuje:

co to do jasnej ch...y jest ta ANGOBA? Czy ten sam producent oferuje dachówki z- i bez- ANGOBY??? Czy lepiej mieć dachówki z ANGOBĄ, czy bez??? Czym różnią się dachów te "z" i te "bez"???

Pomóżcie!

Dzięki, pozdr.

kocza.

[email protected]

co to do jasnej ch...y jest ta ANGOBA? Czy ten sam producent oferuje dachówki z- i bez- ANGOBY??? Czy lepiej mieć dachówki z ANGOBĄ, czy bez??? Czym różnią się dachów te "z" i te "bez"???

Nie jestem ekspertem, to są wiadomości jakie zdobyłem szukając dachówki na swój dach.

Mniej więcej wygląda to tak:

Przy produkcji dachówki ceramicznej (chyba tylko te są angobowane) powstaje dachówka w naturalnym kolorze - ceglastym. Aby uzyskać dachówkę w innym kolorze pokrywane są one (po wyschnięciu - nie wypaleniu) dodatkową, barwioną warstwą glinki i dopiero wypalane. W efekcie jest dachówka w innym kolorze niż ceglasty, ale nie tylko. Ta dodatkowa warstwa jest mniej chłonna i "bardziej śliska" co zmniejsza zanieczyszczanie dachówki.

Według mnie angoba to takie coś pomiędzy dachówką tradycyjną a glazurowaną (która na dachu wygląda jak plastik i strasznie się świeci). Lepiej mieć angobowaną, bo mniej się brudzi, jest mniej chłonna... aczkolwiek na Forum były głosy, że angoba pęka i na dachówce powstaje pajączek... ale to chyba tylko, jak coś jest schrzanione przy produkcji... u mnie na dachu jest już jakiś czas i nic nie pęka.