Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kto? mia? problemy z jako?ci? dachówki Rupp Ceramika ?

JANK

Recommended Posts

Witam!

Ja wlasnie niedawno polozylem dachowke RUPP Ceramika Sirius Antracyt. Z tego co zwrocilem byla tylko JEDNA(!) ktora odrzucil dekarz z bledem. W opinii trzech fachowcow (dekarz, facet z firmy od ktorej ja kupilem i przedstawiciel handlowy RUPP) polozona jest ok. Dekarze marudzili przy cieciu bo ta dachowka jest bardzo twarda, ale mowili ze jedna z najlepszych.

Zdjecia z dachu sa w linku ponizej.

Dodam tylko ze niektore dachowki sa w jednym i tym samym miejscu lekko rysniete (prawdopodobnie efekt skladowania na palecie) z bliska to widac z metra juz nie, nie uznaje tego za wade

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obiecałem się odzewać... Więc sprawa została załatwiona pozytywnie w ciągu kilku dni. Po prostu całą dachówkę zabrali i przywieźli nową. Pełna kultura. Dachówka na dachu prezentuje się bardzo ładnie. Antracyt jest stosunkowo ciemny (ciemniejszy niż w dachówkach cementowych) - ale to co się komu podoba to już sprawa gustu.

Mam wrażenie, że sprawa wzięła pomyślny obrót również dlatego, że moje zastrzeżenia zgłosiłem pisemnie. Tak jak napisałem zaznaczyłem wyraźnie na WZ-tce, że dostarczony towar to II gatunek chociaż wcale nie miałem pewności, że tak jest, ale taki papier niewątpliwie polepszył moją sytuację.

Potwierdzam, że dachówki skrajne lewe leżą jakby gorzej niż prawe, ale nie jest to specjalnie rażące ...

a ja sobie grymaszę w karpiówkach

byłam na 99% zdecydowana na Creatona ale po rocznym zerkaniu na dachówki w domu bardziej spodobał mi się kolor miedzianej angoby w Ruppie

po tym co tutaj przeczytałam mam mieszane uczucia co do tej firmy

jestem w kropce a dachówkę zamawiam w tym tygodniu :cry:

Witam

Tez mam Ruppceramika sirius antracyt.

Na dachówkach są małe odpryski ,widać je tylko z bardzo bliska.

Reklamuje bo nie mam przekonania że to nie wpłynie na ich trwałość, ale co z tego wyjdzie to pożyjemy zobaczymy.

Przedstawiciel producenta już był. :)

Fakt dach wyglada pięknie

Greg

• 2 years później...
  • 11 months później...

Właśnie wybraliśmy dachówkę ceramiczną Ruppa Rubin czarny kryształ.

Czy ktoś może powiedzieć coś na jej temat. Czytając poprzednie wypowiedzi Rupp nie zawsze był chwalony. Może jakość dachówki uległa poprawie w ciągu ostatnich lat. Boję się popękań w warstwie zewnętrznej, gdyż na czarnym kolorze byłoby to bardzo widoczne.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Ponieważ niektórzy na tym forum podważają zasadność mojej reklamacji pozwolę sobie wkleić zdjęcie dachówki znajdującej się na moim dachu :

http://i497.photobucket.com/albums/rr331/jafranek/DSC000021.jpg

To jest zdjęcie jednej dachówki, ale mogę zapewnić, że większość dachówek na moim dachu tak wygląda.

Jak będę mieć trochę więcej czasu zrobię i wkleję więcej zdjęć.

• 1 month później...

I jeszcze kilka zdjęć mojego dachu z zareklamowaną dachówką Rupp Ceramika

"DACH W NAJLEPSZYM STYLU" :o

http://i497.photobucket.com/albums/rr331/jafranek/DSC000101.jpg

http://i497.photobucket.com/albums/rr331/jafranek/DSC0001111.jpg

http://i497.photobucket.com/albums/rr331/jafranek/DSC000091.jpg

http://i497.photobucket.com/albums/rr331/jafranek/DSC000081.jpg

• 11 months później...

Witam

Poszukuje Hurtowni Pokryc dachowych w woj. malopolskim ktora zajmuje sie sprzedaza dachowek plaskich :

RUPP CERAMIKA dachowka TURMALIN kolor Antracyt

lub

CREATON plaska DOMINO w kolorze lupka angobowana

To sa moje 2 typy na pokrycie dachu , ale niestety w hurtowniach w mojej miejscowosci ich NIE MA !!!!!!

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...
to chyba słabo szukałeś ;),

jest kilka postów na ten temat - antracyt Ruppa to katastrofa, a podejście firmy do klienta jeszcze gorsze - poszperać lepiej na forum muratora, a firmę omijać szerokim łukiem!

Z tym "podejściem firmy" to bym się nie zgodził - będą mi wymieniać dachówkę po raz drugi i to bez większych problemów (oczywiście z ich strony) :lol:

• 2 months później...

Witam,

Chciałbym się właczyć do dyskusji o dachówkach Ruup Ceramika Rubin 13 V Czarny Kryształ i przede wszytskim ostrzec kupujących (jeśli im sprzedawca o tym nie powie) że ten rodzaj dachówki przychodzi do klienta w 3-4 różnych odcieniach i jeśli się nie miesza dachówek na dachu to wychodzą plamy. Niestety instrukcja jest tylko w języku niemieckim ale o tym nie mówi. Czytając ją (jest informacja tylko żeby wymieszać) stosowaliśmy się do tej zasady jednakże po jakims czasie można dotać oczopląsu wpatrując się czy to jest taki czy inny odcień. Ale do rzeczy: zgłosiłem reklamację w Ruupie i ... tak jak myslałem - odbicie piłeczki - odpowiedź - poprostu takie one są, że przecież sprzedawcy o tym informują. Niestety tak nie jest. Dach w słońcu wyglada dobrze, ale cały efekt plam widać wtedy kiedy tego słońca nie ma - są ciemne plamy. Dodam tylko że dachóki szczytowe są w odcieniu ciemnym.

Odwołałem się od decyzji ale po 2 miesiącach Ruup nawet nie raczy odpowiedzieć. Więc zaczynam walkę o swoje od innej strony.

P.S.

Dla osób z Wrocławia informacja żeby Was nie zmyliła wystawka w Budinpolu - tam jest jednolita.

Marcin