aksoj 16.11.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam Wszystkich Dużo się naczytałem na temat kominka z płaszczem wodnym ale są to głównie informacje techniczne, które na razie nie wiele mi mówią. Proszę napiszcie krótko PLUSY / MINUSY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 16.11.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witaj Aksoj na forum. Płaszczowcy dyskutują m.in. tutaj (przed Tobą 2 tygodnie czytania): http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551 Żebyś nie pomyślał, że wszyscy są płaszczem zachwyceni : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=85133 Kliknij na "Szukaj" a forum otworzy swe czeluście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 16.11.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 I pamiętajcie aby te wszystkie plusy nie przysłoniły wam tych minusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 16.11.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A, kurcze, odpiszę, mam chwilę Czuję się na siłach odpowiadać na pytania o płaszcz bo takowy mam i użytkuję. Co więcej, użytkuję w wersji hardcore - od roku bez innego źródła ciepła mieszkamy i nawet to sobie chwalimy. A więc dla początkujących: Warto mieć kominek z płaszczem wodnym, czy nie?. Sprawa bardzo indywidualna więc stań przed lustrem, przymróż brew a ja pomogę Ci odpowiedzieć sobie na to pytanie. 1. Kogo widzisz? A/ Inwestor, kurna chata Nabudowałeś się już, nazałatwiałeś. Samochód zajechałeś przez tą budowę i teraz chcesz w ciszy, cieple i spokoju napawać się swoim domem. Nie chcesz myśleć ile teraz jest na piecu i czy ciepłej wody starczy jak zachce Ci się podumać pod prysznicem godzinę... B/ El Investorre 8) W oku błysk na myśl o przewymiarowanej wełnie w stropie (w przyszłym roku dołożysz jeszcze troche styropianu tu i ówdzie). Odpuszczasz dzisiejszy mecz Polska-Belgia by porąbać drewno za domem. No i pociąć palety po dachówkach na podpałkę... Domyślasz się zapewne, że odpowiedź A przesuwa Cię do "grupy docelowej" samosterujących pieców z pełną automatyką i weekendowego kominka bez płaszcza. Kominek z płaszczem to trochę zabawy - nawet te mocno zautomatyzowane wymagają doglądania, dorzucania, szuflowania, itp. 2. Gość w lustrze. Skup się Jak bardzo chce oszczędzać na ogrzewaniu? A/ Jasne że chcesz ale bez przesady.Trzeba liczyć te 500 zł w zimowe miesiące na ogrzewanie i nie ma co cudować... B/ Gdyby w maju kupić dębinę w metrach od leśniczego, to do sierpnia byś sobie pociął i porąbał, wtedy 1 mp wyszedłby poniżej 70 zł... Kominek z płaszczem to oszczędność paliwa. Ale kosztem pracy nad tym paliwem: choćby układania na dworze, noszenia do domu sporych ilości itp. Tu wygoda z pkt. A jest zastępowana satysfakcją z rachunku kosztów: po sezonie z radością stwierdzisz, że sąsiad na gaz wydał 1.682 x tyle co ty na drewno 3. Jak często Twój dom stoi pusty? Na jak długo? A/ Wracacie do domu po 18.00, weekendy często poza domem... B/ Zawsze ktoś w domu jest i do kominka podłoży... Nawet niania na rozmowie kwalifikacyjnej przeszła test i umie, co za problem... Tu opcje trochę przerysowane ale wiadomo, że kominka rozhajcowanego samego sobie nie zostawisz + trzeba czasem trochę grzebnąć, podłożyć. Im bliższy odpowiedzi A tym mniejszy sens ma kominek z płaszczem bo większą część czasu będzie chodził inny piec a więc drogi kominek z płaszczem tak szybko się nie zwróci. 4. Zamknij oczy i wyobraź sobie swój salon. Przed kominkiem spory syf bo właśnie nakapało trochę gdy myłeś szybkę + nadeptałeś w kaloszach nosząc 20 polan z deszczowego podwórza. A/ Klniesz i kontaktujesz się z hydraulikiem bo fak, trzeba to ustrojstwo i rurostwo przestawić do pomieszczenia gospodarczego! B/ Sprawnymi ruchami, przy pomocy miotły i mopa doprowadzasz salon, czwarty raz w tym tygodniu, do porządku. Ależ przyjemny ten żar bijący od kominka! No tak. Bo jakiś kawałek prawdy w opowieściach o "kotłowni w salonie" jest... Ale w zamian to ciepło, przyjemność każdego wieczoru... Napisałem raz na tym forum że nasz kominek to jakby 5- ty członek rodziny, dopiero później się zastanowiłem jak trafnie mi to wyszło Ale to trzeba lubić i wiedzieć, że trzeba o członka dbać... A teraz odejdz od lustra i zlicz odpowiedzi A oraz B. Już wiesz czy chcesz kominek z płaszczem? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 16.11.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Miwol ogromniaste dzieki za te odpowiedzi i przedstawienie problemu w jasnym swietle Dzisiaj poczytam mezowi ciekawe jakich odpowiedzi bedzie wiecej... A czy B ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 16.11.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Postaram się to krótko podsumować; A/ Kominek w domu być musi B/ A skoro musi, to niech będzie z płaszczem, bo jak napalimy tylko dla przyjemności, to czy coś w tym złego, że cały dom wygrzejemy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 16.11.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jak by nie liczyć, to te plusy przysłaniają mi minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 16.11.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 miwol bardzo fajnie i trafnie to wszystko opisal Dodam jeszcze 1 kwestie - moim zdaniem chyba najwazniejsza .... Miwol napisal, ze ten kominek z plaszczem to jedyne zrodlo ciepla w domu ... Mialem przez 1,5 miesiaca taka sytuacje - brak gazu - grzalismy tylko kominkiem. PRZYMUS Miwol ..tak jak i ja wczesniej MUSIAL grzac kominkiem - to mobilizuje do palenia i to bardzo. Lubie palic w kominku - bardzo lubie! natomiast ....od czasu przylaczenia gazu i uruchomienia kotlowni moj zapal jakby troszke oslabl ...jeszcze chetnie pale w kominku ...ale juz nie codziennie; jak spadl snieg i byla plucha - nie chailo mi sie wyjsc na dwor, chociaz mam mnostwo porabanego drewna ... PRZYMUS zniknal ...to i chec do palenia mniejsza Przy kominku naprawde sie brudzi - kurzy przy wybieraniu popiolu, nosi przy wnoszeniu drewna i przy codziennym uzytkowaniu kominka odkurzac/sprzatac przy kominku trzeba codziennie!! Pozdrawiam "cieplo" Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 16.11.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Postaram się to krótko podsumować; A/ Kominek w domu być musi B/ A skoro musi, to niech będzie z płaszczem, bo jak napalimy tylko dla przyjemności, to czy coś w tym złego, że cały dom wygrzejemy? Pozdrawiam święta racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abb 16.11.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Może i ja coś napiszę ponieważ trochę inaczej rozwiązaliśmy to bieganie z drewnem do kominka. Zapas drewna stał w skrzyneczce w garażu lub na tarasie.Starczało na dzień lub dwa.Nie było tak strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.11.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 miwol, to już piąty członek rodziny?! Nie tracisz czasu wszystko prawda, ale trzeba jeszcze dodać o drewutni (koszt od 1 tys do 3 tys) - to drewno gdzieś trzeba składować. A co do ceny gazu to jeśli masz w butli przy domu to grzanie gazem wychodzi znacznie drożej. No i to palenie w kominku to sama przyjemność. Dzieciaki siadają przed kominkiem i patrzą w ogień jak w telewizor jest fajnie Noszenie drewna to też trochę ruchu na świeżym powietrzu - czeka nas przeniesienie 20 kubików do drewutni nie wiem jak to zrobimy. Miejscowe pijaczki za usługę noszenia żądają 200 zł nawet 50 nie dam No i trzeba pilować tej całej automatyki - czy wszystko dobrze na centralce ustawione, żeby było OSZCZĘDNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 17.11.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Moj maz test przeszedl pozytywnie A - 1 odpowiedz B - 3 odpowiedzi Kominek bedzie z plaszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 17.11.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Hej BK! Wątek tu płaszczowy więc tak... Nie powiem że to wynik zamontowania kominka z płaszczem ale owszem, dorobiliśmy się szybko po Tosi równie rezolutnego Adasia Skończył właśnie pół roku i powoli zaczyna pełzać po domu, dużo by opowiadać... Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 17.11.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Ale przecież jak się pali w kominku bez płaszcza to też się robi ciepło w całym domu, my chcemy mała parterówkę (120m) więc sam kominek bez płaszcza chyba starczy, no i dodatkowo gaz ziemny. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 17.11.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 wtedy masz więcej doznań wizualnych a mniej termicznych ale jak wiadomo kominek to przede wszystkim klimat. te z płaszczem wodnym sa bardziej piecami - kotłowniami służącymi do systemowego ogrzewania domu a wygląd kominka mają przy okazji to takie 2 w jednym, czyli i taki sobie piec i taki sobie kominek. ale cóż..ja sie zdecydowałem na taki, zeby zaoszczędzić na ogrzewanku. pożyjemy zoobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 17.11.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 czyli co żeby mieć ciepłej wody trochę to trzeba napalić w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 17.11.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Ale bez wersji hardcore. Czasem kominek trzeba wygasić, żeby wyczyściś wnętrze i szyber, a tego nie da się robić na rozgrzanym.Raz w miesiącu (minimum) 16 godzin bez palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 17.11.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 A jak się pali w kominku sporadycznie np. wieczorami i tylko zimą to jest sens robić płaszcz wodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 17.11.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 oczywiście ze nie ma sensu jak nie masz alterntywnego ogrzewania typu gaz ziemny to tak, trzeba palić w kominku zeby mieć ciepłą wodę, ale dla mnie to kominek jest uzupełniającym elementem systemu grzewczego aczkolwiek przez pierwsze pół roku będzie jedynym póki mi przyłącza gazowego nie zrobią. (albo i dłuzej a potem będe i gazem i kominikiem, w zalezności od potrzeb, wszystko jest w jednym układzie, kominek do pewnej temperatury, jak nie daje rady to załacza sie piec gazowy , albo kiedy nie kominikiem to działa gaz itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.11.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 No tak, a kiedy nie ma prądu to nie działa ani kominek ani piec. I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts