Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaszcz wodny PLUSY/MINUSY

aksoj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wróćmy do pytania

plusy:oszczędność /PLN/

t.zw.żywy ogień/ciepło rodzinne itp/

minusy:czas/drewno-przygotowanie,rozpalanie-dokładanie/

brud/kotłownia w salonie/

Po dwuletnim ogrzewaniu domu wyłącznie kominkiem /wkład z rusztem wodnym/mogę stwierdzić:

1/ jeżeli masz mało czasu nie zawracaj sobie głowy ogrzewaniem domu tym sposobem

2/ konieczna jest wiata-szopa do magazynowania drewna i podręczne pomieszczenie /garaż/dla drewna zużywanego doraznie.

3/aby ograniczyć brud-pył głównie przy wybieraniu popiołu konieczny jest separator do odkurzacza centr.

A dla mnie najważniejszy jest odgłos palącego się, trzaskającego drewna i wtedy zapominam o wszystkich uciążliwościach związanych z kominkiem.

A co z nadmiarem wody nagrzanej idacej w kanalizacje? A co z okopconą szyba? A co jak pradu niet??...Jaki jest sens ? Jak ma byc tanio to piec na wegiel w kotlowni i tyle...Kominek z plaszczem poki co nie daje gwarancji bezpieczenstwa uzytkowania i tego problemu poki co nikt nie rozwiazal...ja doprowadzilem instalacje wodna w okolice kominka ale bedzie DGP(mniejsze zlo)..

Kominek z Płaszczem jest dobry jako alternatywne źródło ciepła.

Owszem, jest nieco brudu, bo jak się nosi drzewo, o coś z niego się sypie, jak się wybiera popiół to trochę można nakurzyć.

Ale ja mam kominek 3 lata i już sporo zaoszczędziłem na gazie.

jak ma się niedrogi dostęp do drzewa, to kominek zwaca się w ok 5 lat (mnie kosztował 13 tyś łącznie z kominem i wykonaniem)

U mnie kominek z płaszczem jest w alternatywie. Główne źródło to gaz ziemny. Palę dopiero pierwszy rok i już widzę, że są bardzo poważne oszczędności. W Październiku i Listopadzie palę co trzeci dzień wieczorem i po południu i wieczorem w soboty i niedzielę. A co do pracochłonności to akurat dla mnie to zawsze jakaś gimnastyka. Brudzenie, nie jest tak źle ale fakt ja nie palę codziennie.

Podsumowując ja oceniam inwestycję w kominek z płaszczem jako bardzo dobrą.

Jak ktoś grzeje olejem opałowym lub propanem ze zbiornika kominek z pw ,moim zdaniem to konieczność lub inaczej znaczna oszczędność...

Jak ktoś już ma gaz ziemny to trzeba skalkulować po ile ma drewno kominkowe do kupienia...powyżej 120zł/mp wychodzi już drogo.U mnie okazja to 100zł/mp.....średnie ceny sezonowanego drewna to 150-160zł

Gość marcindz

Prąd do kominka potrzebny jest chociażby do napędzania pompy która doprowadza wodę z płaszcza do wymiennika ciepła, który to przekazuje ciepło do instalacji CW lub CO. Jak produ niet to woda może się zagotować bo ciepło nie jest skutecznie odprowadzane. Zakup UPSa ten problem rozwiązuje. Nie wiem ile teraz kosztuje UPS wystarczający do napędzania takiej pompy. Myślę źe 300 pln, nie więcej.

pozdrawiam,

m

• 1 month później...

Bo woda jest wewnątrz płaszcza a gorące powietrze na zewnątrz obudowy. Jedno i drugie nosi ciepełko, ale DGP czasem też przypalony kurz.

Można też spojrzeć na problem zupełnie inaczej.

Jak się podtawi kominek w najprostrzej postaci, to zaoszczędzone pieniądze można przesunąć na wentylację mechaniczną i rekuperator. Wtedy nieważne, że grzejesz w salonie tym kominkiem. Reku uśredni ten strumień ciepła i rozprowadzi wentylacją po całym domu. Nie trzeba DGP, płaszcza, sterownika, pomp i całej reszty kłopotliwych zabiegów. Jest ogień, trzaskanie szczap i przyjemność. I to tylko wtedy jak się chce i ma na to czas. Są też wtedy korzyści i oszczędności. Jak się nie zapali to też są korzyści (z wentylacji i reku). :lol:

Adam M.

"zanim zamontujesz kominek z płaszczem wodnym pomyśl o takiej sytuacji.

Wczesna wiosna, na dworze wieczór +10 C wracasz z uroczą kolżanką do domu i chcecie się poprzytulać przy kominku (tym z płaszczem wodnym) rozpalasz i w tym momencie 18 do 24 kW wali w grzejniki. Za chwilę masz w domu 22 C i bomba bo koleżance robi się gorąco"

I właśnie o to chodzi jak robi się gorązo to trzeba się rozebrać !!! :oops: :D :D :D

• 2 weeks później...