Gość 17.11.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jeszcze kominek z płaszczem potrzebuje prądu... Jak często wyłączają, to albo ups albo niekominekzpłaszczem. U mnie opcja A bo nie lubię sprzątać salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 17.11.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Wróćmy do pytania plusy:oszczędność /PLN/ t.zw.żywy ogień/ciepło rodzinne itp/ minusy:czas/drewno-przygotowanie,rozpalanie-dokładanie/ brud/kotłownia w salonie/ Po dwuletnim ogrzewaniu domu wyłącznie kominkiem /wkład z rusztem wodnym/mogę stwierdzić: 1/ jeżeli masz mało czasu nie zawracaj sobie głowy ogrzewaniem domu tym sposobem 2/ konieczna jest wiata-szopa do magazynowania drewna i podręczne pomieszczenie /garaż/dla drewna zużywanego doraznie. 3/aby ograniczyć brud-pył głównie przy wybieraniu popiołu konieczny jest separator do odkurzacza centr.A dla mnie najważniejszy jest odgłos palącego się, trzaskającego drewna i wtedy zapominam o wszystkich uciążliwościach związanych z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.11.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Odgłos palącego się drewna zapewnia także kominek np z DGP, żywy ogień również - nie potrzeba od razu inwestować w plaszcz wodny. Upieram się, że do minusów trzeba zaliczyć także zależność od prądu. No i w razie awarii woda w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 17.11.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 mi juz odradziliscie płaszcz wodny kominek bedzie tylko spełniał funkcję rekreacyjną a i tak będzie ciepło jak się będzie paliło nawet bez płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 17.11.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 hej, bród w salonie???....bez przesady.więcej mam sierści od psa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 17.11.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 A to jak tego prądu nie ma to nie można sobie rozpalić już w takim kominku? I popatrzeć na ogień. Woda w zasobniku jak co to piecyk np na gaz (wariant oczywiście z np gazem)Pewnie durne pytanie ale czy ja czegoś nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.11.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Taki kominek ma całą automatykę na prąd, i chyba też turbinę więc bez prądu nie działa. Piec gazowy też się nie włączy. Pozostaje tradycyjny wkład kominkowy bez bajerów i można przetrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 17.11.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 A co z nadmiarem wody nagrzanej idacej w kanalizacje? A co z okopconą szyba? A co jak pradu niet??...Jaki jest sens ? Jak ma byc tanio to piec na wegiel w kotlowni i tyle...Kominek z plaszczem poki co nie daje gwarancji bezpieczenstwa uzytkowania i tego problemu poki co nikt nie rozwiazal...ja doprowadzilem instalacje wodna w okolice kominka ale bedzie DGP(mniejsze zlo).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 19.11.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Kominek z Płaszczem jest dobry jako alternatywne źródło ciepła.Owszem, jest nieco brudu, bo jak się nosi drzewo, o coś z niego się sypie, jak się wybiera popiół to trochę można nakurzyć. Ale ja mam kominek 3 lata i już sporo zaoszczędziłem na gazie.jak ma się niedrogi dostęp do drzewa, to kominek zwaca się w ok 5 lat (mnie kosztował 13 tyś łącznie z kominem i wykonaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 19.11.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 ja zapłaciłem 9 tys z robocizną. ale hudraulik ma duże zniżki i robi mi całe CO w domu, więc zarobił na innych rzeczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotbe01 20.11.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 U mnie kominek z płaszczem jest w alternatywie. Główne źródło to gaz ziemny. Palę dopiero pierwszy rok i już widzę, że są bardzo poważne oszczędności. W Październiku i Listopadzie palę co trzeci dzień wieczorem i po południu i wieczorem w soboty i niedzielę. A co do pracochłonności to akurat dla mnie to zawsze jakaś gimnastyka. Brudzenie, nie jest tak źle ale fakt ja nie palę codziennie.Podsumowując ja oceniam inwestycję w kominek z płaszczem jako bardzo dobrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.11.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jak ktoś grzeje olejem opałowym lub propanem ze zbiornika kominek z pw ,moim zdaniem to konieczność lub inaczej znaczna oszczędność...Jak ktoś już ma gaz ziemny to trzeba skalkulować po ile ma drewno kominkowe do kupienia...powyżej 120zł/mp wychodzi już drogo.U mnie okazja to 100zł/mp.....średnie ceny sezonowanego drewna to 150-160zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość marcindz 20.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Prąd do kominka potrzebny jest chociażby do napędzania pompy która doprowadza wodę z płaszcza do wymiennika ciepła, który to przekazuje ciepło do instalacji CW lub CO. Jak produ niet to woda może się zagotować bo ciepło nie jest skutecznie odprowadzane. Zakup UPSa ten problem rozwiązuje. Nie wiem ile teraz kosztuje UPS wystarczający do napędzania takiej pompy. Myślę źe 300 pln, nie więcej. pozdrawiam,m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksoj 20.11.2006 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 MIWOLu Argument z powrotami po 18.00 i wyjazdami weekendowymi chyba mnie przekonuje... a dotego jeszcze problemy techniczne ??? na dzień dzisiejszy jestem na NIE DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 21.11.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 zawsze mozesz grzać gazem, nawet po 18 tej a weekendy nacieszyc i kominkiem i redukcją opłat za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksoj 21.11.2006 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 zawsze mozesz grzać gazem, nawet po 18 tej a weekendy nacieszyc i kominkiem i redukcją opłat za gaz No niby mogę ale czy do tego potrzebuje płaszcza albo rozprowadzenia ?? Zdam się na grawitację a klimacik i tak będzie...[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 24.12.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Ktoś mi kiedyś powiedział, że kominki z płaszczem są szczególnie polecane dla alergików. Czy możecie mi wyjaśnić jaka jest zależność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.12.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Bo woda jest wewnątrz płaszcza a gorące powietrze na zewnątrz obudowy. Jedno i drugie nosi ciepełko, ale DGP czasem też przypalony kurz. Można też spojrzeć na problem zupełnie inaczej. Jak się podtawi kominek w najprostrzej postaci, to zaoszczędzone pieniądze można przesunąć na wentylację mechaniczną i rekuperator. Wtedy nieważne, że grzejesz w salonie tym kominkiem. Reku uśredni ten strumień ciepła i rozprowadzi wentylacją po całym domu. Nie trzeba DGP, płaszcza, sterownika, pomp i całej reszty kłopotliwych zabiegów. Jest ogień, trzaskanie szczap i przyjemność. I to tylko wtedy jak się chce i ma na to czas. Są też wtedy korzyści i oszczędności. Jak się nie zapali to też są korzyści (z wentylacji i reku). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 25.12.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 "zanim zamontujesz kominek z płaszczem wodnym pomyśl o takiej sytuacji. Wczesna wiosna, na dworze wieczór +10 C wracasz z uroczą kolżanką do domu i chcecie się poprzytulać przy kominku (tym z płaszczem wodnym) rozpalasz i w tym momencie 18 do 24 kW wali w grzejniki. Za chwilę masz w domu 22 C i bomba bo koleżance robi się gorąco" I właśnie o to chodzi jak robi się gorązo to trzeba się rozebrać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 02.01.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Dlaczego nikt od jakiegoś czasu tutaj nic nie dopisuje ? Czyżby nie było o czym pisać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts