Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 992
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie od tego zaczęłam kurację, ale po kilku dniach aplikowania antybiotyku, syropów i innych farmaceutyków i utrzymujacej się temperaturze 39 i więcej szpital był nieunikniony. Na szczęście najgorsze już minęło. Teraz mała ma się kurować w domu z babcią, a ja w poniedziałek do pracy. Niestety przyczepił się do mnie okropny kaszel (taki grubego kalibru, jak na oddziale gruźliczym :roll: ), więc samopoczycie kiepskie :cry:

A może by tak zacząć pić ziemniaki?

Do wszystkich:

Nie orientujecie się czy ktoś nie ma na zbyciu znacznej ilości gruzu? Jeśli nie utwardzę drogi, to nic nie dojedzie na moją działkę :cry:

A nam drogę utwardził Sołtys i chociaż to mam z głowy. Za to mam problem z... płytą elektryczną grzewczą. Za duży pobór prądu. No i nie wiem co robić. Meble do kuchni zrobione tak, że na butle miejsca nie ma żeby zmienić na gazówkę. Trzeba fazy chyba dołożyć, bo mi korki będzie wywalać. A za 2 tygodnie przeprowadzka. Idę się upić!!

Witaj visser w domku :).

Od 8.10 do 21.10 mam urlop i mam zamiar mieszkac od 13 października. Ciekawe czy sie uda. Trzymajcie kciuki.

Ula zdrówka życzę kochana.

dziendobry.....

u mnie wlasnie zaczelo sie ukladanie fundamentu z bloczkow :p

dzisiaj mi dowiozl grzybek cement i tak przy okazji powiedzial ze suporeks u niego jest po 9.6 z dowozem i z rozladunkiem...a ja wlasnie dzisiaj juz zamowilem z czamaninka wszystkie pustaki,mialem zamowiony porotherm wczesniej ale zrezygnowalem i stawiam na keramzyt.....malo ludzi buduje z tego no ale zobaczymy(powinno byc ok)...za wszystkie pustaki na cala chalupke cena z upustem,dowozem i rozladunkiem 15tys zl....niejest tragicznie :wink: jutro mamy zamiar zakonczyc stawianie scian fundamentowych wiec w czwartek tylko styropian na zewnatrz i czekamy do wiosny :lol: .........hehe fajnie jak juz cos mi wystaje ponad ziemie :p

pozdrawiam

poto płaci sie elektrykowi zeby sie narobil co nie?? :p

po wszystkich wyliczeniach cenowych cieplnych itd wyszlo mi ze keramzyt bedzie i tak najodpowiedniejszy...pustak TERMO OPTIROC 24 przy ociepleniu 10cm ma współczynnik U 0.23 przy czym porotherm 25 bez docieplenia ma wspolczynnik U 1.20 WEDLUG STRONY WIENERBERGER wiec mysle ze jakos to sie tam cieplo mieszkac bedzie....zaczely mi sie male schodki..gmina niepozwala mi wybudowac oczyszczalni grrr......i mysle aby posadowic w ziemi dwa szamba szczelne,jedno na wode(umywalki,prysznice,wanny,studzienka w garazu)ktora bede sobie kiwiotki podlewal w ogrodku :D a drugi zbiornik na sedesiki......co o tym myslicie??jest sens??

pozdrawaim

hmmmm... na mój babski rozum, to niezbyt dobre rozwiązanie. W wodzie spod przysznica, umywalki czy zlewu będziesz miał detergenty i inną chemię, której używasz do mycia, dezynfekcji itd. i chyba kwiatkom niebardzo by się to podobało :roll: Po jakimś czasie taka woda też łapie zapaszek, więc lepiej chyba zrobić jedno większe szambo na wszystko, ewentualnie dwa, tak jak miałeś zamiar, a wywyzilbyś nieczystości tylko z tego, które aktualnie byłoby zapełnione. Mniejsze prawdopodobieństwo przepełnienia.

visser bardzo dobry pomysl z optirociem.a jeszcze lepszy ze wybrales pustak z czamaninka a nie od bosia(duzo cieższy-chyba walą betonu do keramzytu).poroterm z niemiec w tej chwili juz ok.7,80zl sztuka z transportem-co daje metr kwadratowy sciany po 85,8zl. a co do ocieplenia to poroterm 25 cm tez trzeba docieplac.dopiero od 38 cm nie trzeba.nie patrz na kruchosc materialu bo wcale nie trzeba sie wkuwac z przewodami -daje sie podtynkowe 0,5 cm ,reszte przykrywa tynk(np. maszynowy po 21zl za metr kw. robocizna + material) pozdrowiska dla wytrwalych

witam i dzieki :p

po malej wojnie i ruszeniu paru kontaktow juz moge sobie posia wybudowac :p ahhhh.......i juz nikomu nieprzeszkadza a nawet gmina jest zadowolona...hmm...podobno biurokracji niema w polsce..no nieistotne.wiec jednak bedzie oczyszczalnia :D dzieki drzezus za uznanie :wink: teraz problem typu ocieplenia i zaizolowania sciany fundamentowej sie zaczol ale mysle ze jutro juz bedzie po problemie.kiedys wcale izolacji pionowej(bo o taka chodzi)niedawali i bylo ok.......

pozdrawiam i ziuziu ide bo rano do roboty

A ja już jedną nogą w nowym. Jestem na urlopie i pakuję. A w domu skończyli malować, dziś zakładają armaturę, deski wycyklinowane i pomalowane dwa razy lakierem. W poniedziałek spędzę pierwszą noc w nowym domu. Nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa. To nic że nie ma płotu, półek w garderobie i spiżarni, że nie ma jeszcze zabudowy kuchni bo czeka na pomalowanie. Ważne, że to już :).