Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do grona :D

na razie jestem na etapie załatwiania formalności z wlasnością działki, projekt wybrany na 99% dogodny c148c z muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=506&IdKolekcji=12&nr=136 buduje ktoś ten domek?

Chętnie skorzystam z waszego doświadczenia, bo laik ze mnie totalny (z męża też)

Macie namiary na architekta do adaptacji projektu?

Pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 992
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj w grupie W :lol:

Jeśli mogę dodać coś od siebie, to wybierając projekt domu priorytetem był dla mnie zadaszony taras i dodatkowe pomieszczenia na tzw. graty, króre w bloku mieściły się w 2 piwnicach. Mam sporo znajomych ktorzy mieszkają w domach, jedni mają tarasy zadaszone, inni nie, ale jeszcze nikt nie powiedzial, że cieszy się z braku tarasu, częściej słyszę że popełnili błąd nie uwzględniając tego na etapie wyboru projektu. Może to kwestia potrzeb, ale moi rodzice mają zadaszony i zawsze gdy u nich jestem, uwielbiam tam przesiadywać bez względu na panujacą pogodę. Do mojego domu przeprowadzę się za ok. 1 miesiąc i już teraz widzę, że gdyby nie spory strych, 2 garderoby, pralnio-suszarnia i 2 schowki za ścianami kolankowymi byłoby ciężko upchnąć "dorobek życia".

Ale tak jak wspomniałam, to kwestia indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam i życzę duuuużo wytrwałości.

Witaj w grupie W :lol:

Jeśli mogę dodać coś od siebie, to wybierając projekt domu priorytetem był dla mnie zadaszony taras i dodatkowe pomieszczenia na tzw. graty, króre w bloku mieściły się w 2 piwnicach. Mam sporo znajomych ktorzy mieszkają w domach, jedni mają tarasy zadaszone, inni nie, ale jeszcze nikt nie powiedzial, że cieszy się z braku tarasu, częściej słyszę że popełnili błąd nie uwzględniając tego na etapie wyboru projektu. Może to kwestia potrzeb, ale moi rodzice mają zadaszony i zawsze gdy u nich jestem, uwielbiam tam przesiadywać bez względu na panujacą pogodę. Do mojego domu przeprowadzę się za ok. 1 miesiąc i już teraz widzę, że gdyby nie spory strych, 2 garderoby, pralnio-suszarnia i 2 schowki za ścianami kolankowymi byłoby ciężko upchnąć "dorobek życia".

Ale tak jak wspomniałam, to kwestia indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam i życzę duuuużo wytrwałości.

• 2 weeks później...

samo położenie kostki to 20-30zł. Z przygotowaniem podłoża i osadzeniem krawężników, licz się z kwotą co najmniej 50-60zł za 1m2.

Mam ofertę z maja, kostka Holland miała być położona na istniejących płytach MON:

"Oferta firmy ZAL-BRUK na ułożenie nawierzchnii z kostki betonowej (gr. 8cm) na podsypce cementowo- piaskowej wraz z podbudową betonową (wyrównującą)

• 1m2 ułożenia kostki betonowej (gr.8cm) wraz z podbudową betonową (gr. 10cm) oraz zagęszczenie - 20zł netto

• 1m ustawienia obrzeża betonowego 15x30- 5zł netto

• 1m ustawienia krawężnika betonowego – 10zł netto

• 1 regulacja poziomu włazu studzienek-100zł netto "

... u siebie układam sam.

• 2 weeks później...
Pytanko. Gdzie we włocławku lub okolicach można kupić dobrej jakości eko-groszek, najlepiej paczkowany?

Jestem też zainteresowana ekogroszkiem, oczywiście dobrym. Podobno najlepszy jest PIEKLORZ, niestety nie znalazłam źródła w okolicach Włocławka. Ciekawa jestem czy wszyscy palą lichym groszkiem, czy nie chcą się podzielić informacją gdzie można kupić. Szkoda

Dowiedziałem się, że niezły jest w Osięcinach. 700zl za tonę (paczkowany), ale można pewnie się potargować. Znajomi handlują groszkiem z Czech i sobie go bardzo chwalą, cena około 500zl za tonę, też paczkowany. Mogę dać namiary jak coś.

Ja zamierzam potestować ze trzy rodzaje i zobaczymy.

Witam wszystkich, (ekogroszek)

W zeszłym roku mieliśmy ten sam dylemat, na składach jest generalnie bardzo kiepskiej jakości (podrabiany). Pewny co do kaloryczności powinien byc pakowany oryginalnie przez kopalnie np: Retopal 25000 KJ, Pieklorz pow. 2800 KJ. Tzw. Czeski ma ok. 17000 KJ i jest z węgla brunatnego !!! czyli kalorycznośc tak jak drewno.

Dużo by pisac na ten temat a ja jestem leniwy jak macie jakieś konkretne pytanie napiszcie chętnie pomogę :wink:

Witam wszystkich, (ekogroszek)

W zeszłym roku mieliśmy ten sam dylemat, na składach jest generalnie bardzo kiepskiej jakości (podrabiany). Pewny co do kaloryczności powinien byc pakowany oryginalnie przez kopalnie np: Retopal 25000 KJ, Pieklorz pow. 2800 KJ. Tzw. Czeski ma ok. 17000 KJ i jest z węgla brunatnego !!! czyli kalorycznośc tak jak drewno.

Dużo by pisac na ten temat a ja jestem leniwy jak macie jakieś konkretne pytanie napiszcie chętnie pomogę :wink:

gdzie w okolicach można kupić Pieklorza lub Retopal. Udało mi się kupić 1 tone Pieklorza w cenie 800 na pocz. sierpnia i rzeczywiście jest dobry, próbowalismy w róznych cenach (oczywiście wszystkie oprócz Pieklorza pakowane na placach) chyba z 4 różnych miejsc ale to tragedia, szkoda kasy, popiołu było 3 lub 4 razy więcej niż z Pieklorza. Gadzie można je w okolicach kupić. Tam gdzie kupiłem nie ma szansy żeby go mieli.

jeśli aż tylu z Was potrzebuje Pieklorza, najlepiej chyba zrzucić się na bezpośredni transport. Cena to ok 650 zł za tonę paczkowanego, przy 24 tonach ze Śląska za transport wyjdzie pewnie ok 1500-1700 zł. Przy podziale na kilka osób może to mieć sens...

Sezon grzewczy za pasem a ja postanowiłem wziąć się za podbitkę - i niestety problem - mocowanie łat do ściany oznacza wiercenie w wieńcu, co jakoś mi się nie uśmiecha, bo najpierw muszę przejść przez 15 cm styropianu. Raz, to długie wiertło (drogie), dwa precyzja takiego wiercenia pozostawi wiele do życzenia... macie jakieś pomysły?

Skończyłem podjazd. Zajęło mi to cały wrzesień (po godzinach, wszystkie łikendy i kilka dni urlopu), ale 200m2 układałem sam. Dzisiaj koło w samochodzie mogę zmienić nie używając lewarka... podtrzymam auto wolną ręką

witam

my też jesteśmy z Włocławka, chcieliśmy rozpocząć budowę w przyszłym roku, ale musimy poczekać , mam chory zapis w mpzp że linia zabudowy wynosi 8 m , chcemy to zrobić na 5 m , złożylismy wniosek o zmianę , na szczęście w tej kadencji nie rozpatrywali jeszcze wniosków a muszą to chociaz raz zrobić

najprawdopodobniej zrobimy projekt indywidualny, orientowaliśmy się na rynku w sumie wyjdzie podobnie jak gotowiec, zmiany i adaptacja

bedziemy budować na Michelinie

od razu mam pytanie ktoś tu zachwalał architekta , możecie podać namiary na kogoś prawdzonego ? czy któryś robi może wizualizacje wnętrz ?

mam namiar na jakąs pani Babińską z Wroniej , na jakiegośc gościa z Ciechocinka i jeszcze jednego a ceny projektu do pozwolenia na budowę, 4,5, 3,5 , i 7 tys :o