Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam namiarów na suche drewno kominkowe. Proszę o namiary na priv. Dziękuje osobom które wpisały się że mogą polecić swojego murarza, a nie wysłały jakigokolwiek kontaku do nich, pomimo moich dwukrotnych próśb na forum naszej grupy (mam polecam, ale nie dam) :wink: . Mam nadzie ze z drewnem będzie łatwiej. Pozdrawiam 8)

• Odpowiedzi 992
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gratuluję tempa! Dopiero co szukałeś murarza, a już możesz palić w kominku...

Na usprawiedliwienie mogę jedynie napisać, że "mój" murarz jest zajęty do końca 2010 - nie było sensu głowy zawracać.

A co do drewna, może to http://www.allegro.pl/item854633337_drewno_kominkowe_wloclawek_lipno.html

• 2 weeks później...

WITAM, buduję dom w okolicach Włocławka i jestem w trakcie jego wykańczania.

Mam do przekazania ostrzeżenie dla wszystkich budujących się odnośnie wykonawcy kominka. Serdecznie odradzam korzystanie z usług p.Muszyńkiego, który ma punkty z kominakami, jeden na Okrzei a drugi Słodowskiej. Co ten pseudo fachowiec wyprawia przechodzi ludzkie pojęcie.

Po takiej lekcji drugi raz kominek zbudowałbym sam. Niestety nie wiem jak inni fachowcy działają, może we Włocławku to standard. (OBY NIE!!!)

Pozdrawiam wszystkich.

Szukam namiarów na suche drewno kominkowe.

Pochwal się, jeśli znalazłeś coś ciekawego... Właśnie miałem awarię pieca [osobna historia], muszę przyspieszyć budowę dodatkowego źródła energii. Ponieważ bojkotuję wszelkich "fachowców", kominek zainstaluję i obuduję sam.

Z ciekawostek: po obliczeniu "konsumpcji" mojego domu za rok 2009 wyszło, że niezamierzenie zbudowałem dom pasywny 3-litrowy

Z ciekawostek: po obliczeniu "konsumpcji" mojego domu za rok 2009 wyszło, że niezamierzenie zbudowałem dom pasywny 3-litrowy

Gratuluje.

Pochwal się, jeśli znalazłeś coś ciekawego...

Szukałem tych namiarów dla znajomego. Suche drewno (z 2008r) ceny z kosmosu, powyżej 200 zł za metr + koszt dostawy. Drzewo z poczatku 2009r. niby przesuszone brzoza 165zł za metr.

Teraz szukam dla mnie namiarów na dekarza do połorzenia dachówki.

• 2 weeks później...

Pochwal się, jeśli znalazłeś coś ciekawego...

Szukałem tych namiarów dla znajomego. Suche drewno (z 2008r) ceny z kosmosu, powyżej 200 zł za metr + koszt dostawy. Drzewo z początku 2009r. niby przesuszone brzoza 165zł za metr.

Kupiłem dębinę na Toruńskiej (skład za Wektrą). Za 5mp połupanej 7-miesięcznej dębiny z dostawą - 970 złociszy :evil:

Da się tym palić w kominku, ale co jakiś czas trzeba "pomieszać" w palenisku. Przymknięcie szybra czy regulacja dolotu powietrza odpada.... ale na przyszły sezon będzie jak znalazł.

Ceny drewna z lasu wcale nie są lepsze - w nadleśnictwie Kowal 1mp to minimum 140zł. A trzeba to jeszcze pociąć i porąbać

WITAM, buduję dom w okolicach Włocławka i jestem w trakcie jego wykańczania.

Mam do przekazania ostrzeżenie dla wszystkich budujących się odnośnie wykonawcy kominka. Serdecznie odradzam korzystanie z usług p.Muszyńkiego, który ma punkty z kominakami, jeden na Okrzei a drugi Słodowskiej. Co ten pseudo fachowiec wyprawia przechodzi ludzkie pojęcie.

Po takiej lekcji drugi raz kominek zbudowałbym sam. Niestety nie wiem jak inni fachowcy działają, może we Włocławku to standard. (OBY NIE!!!)

Pozdrawiam wszystkich.

witam - mozesz dokladniej opisac temat - co nie tak???

ja na razie negocjuje z http://www.kominkiikominy.pl/ - nie wiem w jaki poziom cenowy celujecie - ale oni chyba maja dosc dobre pojecie i serwis (e-maile - telefony - wszystko jest no problem do zrobienia) - podobnie opinie na forum.

A wczoraj na Budmie znalazlem tania hurtownie kamienia - np green forest za 230 zl /m2 :) - i dlatego moze tez sam sia za kominek wezme (tzn mam juz gotowe 3/4 z 5 m wysokosci - ale od gory - na dole czekam na wklad i zabudowe

ceny ikoszty niektorych rzeczy mnie strasznie wkurzaja - ale powoli konczy sie moja cierpliwosc do tej budowy - dlatego wielkokrotnie place za fachowcow -w nadziei ze bedzie lepiej i szybciej (w zalozeniu samemu bede mial wiecej czasu na zarobienie na nich)

co nie dokonca jest prawda bo np - 500 m karton gipsu juz mi robia 5 miesiac (slownie piaty)

Kominek byl u nas glownym elementem salonu - i mial byc nawet wiekszy - ale wielkosc komina i opiie fachowcow nie pozwalaja na wiekszy.

i tu tez zabudowa w kalkulacji:

wklad...

materialy 3000 - coooooo???

robocizna 2000 (dojezdzaja - no do przyjecia)

4m2 kamienia - 4000 zl (jak metra za 230 mozna)

mnie wkurza - i kto wie jak sie to skonczy.

ale to nic w porownaniu z parkietami .....

w pracy nie mogę :o

Połowa dla Drzezusa, wiele namiarów na całkiem znośnych wykonawców spada od niego

Serdecznie odradzam korzystanie z usług p.Muszyńkiego, który ma punkty z kominakami, jeden na Okrzei a drugi Słodowskiej.

Możesz napisać coś więcej?

ja na razie negocjuje z http://www.kominkiikominy.pl/ - nie wiem w jaki poziom cenowy celujecie - ale oni chyba maja dosc dobre pojecie i serwis (e-maile - telefony - wszystko jest no problem do zrobienia) - podobnie opinie na forum.

W moich relacjach służbowych, gdy od kontrahenta słyszę "no problem", to jest to sygnał, żeby dać sobie z nim spokój :wink: