Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 992
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!!!!

W glowie jak na razie mam duży haos i nie wiem od czego w zasadzie zacząć

1. Najpierw formalności, zacznij od warunków zabudowy z gminy. Powinno z nich wynikać, co możesz na tej działce zbudować (i czy w ogóle możesz)

2. Projekt dopasowany do wydanych warunków i jego adaptacja do warunków

3. Pan Murarz + Pomocnicy. Musisz realnie oszacować termin rozpoczęcia budowy i znaleźć na ten czas ekipę. Wielu polecanych murarzy ma grafik napięty nawet na dwa lata do przodu!

4. Przyłącza ->pozwolenie na budowę

5. Dojazd, ogrodzenie, barak, sławojka itd. Najważniejszy z wymienionych to utwardzony dojazd, w miarę możliwości w miejscu w którym będzie docelowy podjazd do domu, porządnie utwardzony. Warto już na tym etapie zakopać peszle pod kable (domofon, brama, oświetlenie, itp). Zanim się w ogóle zacznie, warto zaplanować z projektantem, którędy najlepiej pociągnąć przyłącza (woda, prąd, ew. gaz), żeby uniknąć niepotrzebnego kopania 5x w tym samym miejscu

6. Materiały na budowę. Chyba najlepiej skupić się na jednej hurtowni, w miarę postępu robót łatwiej się wszystko załatawia

7. Przebrniesz przez poprzednie punkty, to dalej już sobie poradzisz :-)

A może ktoś ma propozycję gdzie najlepiej w naszej okolicy kupić pustaki solbetowskie?? Poszukuję również opinii o kominach systemowych z Czamaninka.

Ja mam systemowe kominy Plewy zakupione w Czamaninku, wszystko byłoby pewnie o.k., gdyby roboty nie spierniczył murarz, postawił niezgodnie z technologią, i teraz przecieka, do tego obmurował cegłą klinkierową dziurawką, gdzie kominy powinny być budowane z pełnej, ale człowiek uczy się na błędach i na szczęście są fora

pozdrawiam

Ja mam systemowe kominy Plewy zakupione w Czamaninku, wszystko byłoby pewnie o.k., gdyby roboty nie spierniczył murarz, postawił niezgodnie z technologią, i teraz przecieka, do tego obmurował cegłą klinkierową dziurawką, gdzie kominy powinny być budowane z pełnej, ale człowiek uczy się na błędach i na szczęście są fora

pozdrawiam

Czy w komplecie są wkłady i inne akcesoria? Nie pamiętam jak to wychodziło w kalkulacji ceny.

• 2 weeks później...
Witam chciałbym polecic hydraulika pana który zna sie na rzeczy.Zrobił mi dwie łazienki rozprowadził instalacje wod-kan pod zabudowe wzioł 100 za punkt +ustawienie geberytów.Na pietrze mam kibel,umywalka,wanna,podgrzewacz na dole kibel,umywalka,wanna,pralka,podgrzewacz.Kuchnia 2 punkty gratis.Za 9 punktów wzioł 900zł +300 zł za 4geberyty.Polecam nr.603200812 mieszka gdzies w włocławku.W zamian proszę o pomoc w znalezieniu dobrego płytkarza i cenę za metr jak to u was wyszło.Dodam że mam łazienke 5m i 7m.Pozdrawiam i czekam na jakieś namiary!!!

Witam

Mam zamiar wybudować domek w gminie Choceń. Mam juz doświadczenie w budowaniu bo 2 lata temu wybudowałem dom w innej okolicy. Moglibyście dać mi namiar na betoniarnie która ma większe samochody przynajmniej 9 m3. Znalazłem jedna niedaleko w Nowej Wsi ale tam beton B20 kosztuje 311zł transport 240 zł samochodem 6m3. Liczę że może taniej wyjdzie z Włocławka większa gruszka.

Brałem beton od BOŚa, z BUDIZOLu i Górażdże (betoniarnia na Jana Pawła). Najgorzej wspominam współpracę z tymi pierwszymi, najlepiej z Górażdże. Cenowo wychodzi dość podobnie. Górażdże ma też najnowszą pompę i jeśli dobrze pamiętam, gruchę 12m3

Z innej beczki: szukam świdra glebowego. Wynajem w naszym uroczym mieście nie jest niestety możliwy. Najbliższe są wypożyczalnie w Płocku i Toruniu, ale ich zabawki są za małe (90cm głębokości i 120mm średnicy). Mam do wykonania 75 dołków - teren gliniasty, więc słupki ogrodzenia muszę zabetonować gdzieś na 110cm - średnica nie mniej niż 25 cm, powinno dać obciążenie na poziomie 200kg. Rozważam zakup takiej zabawki (spalinowa, moc ok 3KM, cena ok 800zł) i szukam wspólnika lub dwóch/trzech - koszt powinien zwrócić się po kilku wynajmach. Chętnych proszę na PRIVa

jakub jankowski

pewnie to już nieaktualne, ale my braliśmy beton z więzienia w Mielęcinie. Było tanio. Wjeżdża się od Jana Pawła na parking chyba ppb (jakoś tak niedaleko za lasem, po lewej stronie jadąc w stronę Kruszyna). Może warto sprawdzić . (Jak nie Tobie to może komu innemu się przyda;) )

jakub jankowski

pewnie to już nieaktualne, ale my braliśmy beton z więzienia w Mielęcinie. Było tanio. Wjeżdża się od Jana Pawła na parking chyba ppb (jakoś tak niedaleko za lasem, po lewej stronie jadąc w stronę Kruszyna). Może warto sprawdzić . (Jak nie Tobie to może komu innemu się przyda;) )

To właśnie jest betoniarnia Górażdże.