Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Arbuzy ???

Recommended Posts

Czy ktoś już sadził arbuzy ??? i może owocowały???

Ja kupiłam nasionka i posiałam w skrzyneczce. Czekam aż wyrosną. Ale nie wiem, gdzie posadzić czy w zacisznym miejscu - osłoniętym od wiatru czy w przewiewnym ??? To jest nowość i w sklepie ogrodniczym powiedzieli mi że to nasiona gatunku na nasz polski klimat ale jeszcze nikt nie siał.

W ubiegłym roku na grządce z marchewką wyrosła jakaś dziwna roślinka, która okazała się być arbuzem. Miał jeden owoc, który zerwałam we wrześniu był pyszny, słodziutki. Mimo, że nie stosowałam żadnych specjalnych zabiegów.

Edzia cuda cuda cuda ... się zdarzają :grin:

dzięki wszystkim za wiadomości. Wiem że arbuzy należą do dyniowatych i potrzebują dużo miejsca i słońca ale chodziło mi czy mogę je posadzic w przewiewnym miejscu czy zacisznym. Ale jak widzę arbuzom niesprawia chyba różnicy czy wieje czy jest cicho dzięki waszym wypowiedziom.

Pozdrawiam gorąco z upalnego Podlasia :grin:

Odezwę się w tym wątku jak wyrosną :grin:

Pewno że zaproszę a pychotka jest rzecz: w arbuzie robi się dziurę i trochę się wysina miąższu i dziobie w środku nożem żeby sok puścił i wlewa do tego arbuza "ćwiarteczkę" a póżniej postoi z godzinkę lub dwie w lodóweczce i do gardziołka :grin: mniam :grin:

Edia to o takim zaproszeniu myslałaś ? hihihihi :wink:

On 2003-04-30 10:44, emems wrote:

Pewno że zaproszę a pychotka jest rzecz:

w arbuzie robi się dziurę i trochę się wycina miąższu i dziobie w środku nożem żeby sok puścił i wlewa do tego arbuza "ćwiarteczkę" a później postoi z godzinkę lub dwie w lodóweczce i do gardziołka :grin: mniam

ech, ten Białystok i białopodlasianie ...

(arbuzy w moich stronach maja szanse zejść - jak myślisz ? emems)

ten przepis wyglada na całkiem, całkiem

i korci :smile:

(ale, gdy nie zejdą ... ????)

Zobaczymy czo będzie dalej ????

...dasz spróbować Twojego przepisu wtedy ?czo??? ??? :roll:

pozdrówka :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2003-05-06 06:12 ]

• 1 month później...

Wiecie co ?????

Chyba moje arbuzy trafił szlak......... w maju jak tylko posadziłam to następnego dnia przeszła burza gradowa i strasznie przechorowały ... ale teraz się ruszają. Podejrzewam że chyba niezaowocują.

Szkoda.. wielka szkoda.

Po burzy zostały tylko 2 sztuki.

ale nic lato przed nami......

• 2 weeks później...